POLETNA RAZPRODAJA do -50%

Acroyoga, slackline, plezanje – Medulin 2015 – reportaža

Acroyoga, slackline, plezanje. V njihovi družbi smo preživeli 3 prekratke dni v Medulinu. 

Pod okriljem agencije Lifetrek, smo združili moči Drink the Wild Air (DWA) in prAna Slovenija. Kopica delavnic s poudarkom na sodelovanju telesa in uma je poskrbela, da udeleženci tabora niso zapustili ravno spočiti. Pa tudi pretirano utrujeni ne, saj se je tudi za ležerno poležavanje na plaži našla kakšna urica. V nekaj dneh smo skozi dejavnosti v katerih ne manjka zaupanja, komunikacije s partnerjem in smeha med seboj zgradili prijateljske vezi in lepe spomine, ki nas bodo še velikokrat spomnili na ta vikend.


medulin_leteca_yoga_prana_005


Jutra so se začela že zgodaj, joga v parih nas je še malo zasanjane nežno prebudila in nas dobro ogrela za aktiven dan. Eno izmed juter pa je poleg joge v parih, popestrila tudi vadba Nirvane s Katjo Zupan. 

Po zajtrku, ki je zaslovel po proseni kaši s sadjem in drugih dobrotah smo bili pripravljeni na nove izzive. Tudi sicer gurmanski užitki niso izostajali. Mogoče se je komu sprva zdelo nenavadno, ko se nas je nekaj zapodilo v grmičevje in na obalo po sočne mlade rastlinice, vendar smo si po večerji z divjo hranovsi lizali prste. Za marsikoga je bilo dejstvo, da si je na sprehodu ob obali mogoče nabrati toliko različnih rastlinic, ki okusno in zdravo obogatijo naše obroke, pravo odkritje. Tako se je kar nekaj udeležencev navdušilo nad divjo hrano, nekateri so se celo namesto kakšne delavnice raje zapodili na lov za šparglji, slanušami


medulin_leteca_yoga_prana_113 


Dan se je nadaljeval v znamenju ‘bitke’ z gravitacijo ali pa soočanju s tresljaji, ki bi jih najraje pripisali slacklinu/gurtni ali partnerju pri acroyogi (najboljša acroyoga v mestu in na počitnicah Leteča joga). No, kmalu smo izvedeli, da si jih v resnici povzročamo sami in jih lahko ustavimo, ko umirimo naše telo in misli. V soboto smo že dopoldne zasedli dobršen del zelenice v medulinskem kampu in zbudili pozornost marsikaterih mimoidočih oči. V gozdičku za našim baznim šotorom Mountain Hardwear, ki je tekom vikenda postal naša dnevna soba, kuhinja, jedilnica in masažnica obenem je nastal pravi slackline poligon v katerem smo se igrali z ravnotežjem, odzivnostjo, vztrajnostjo.


mhw


Na dopoldanski delavnici smo skozi različne položaje skušali telo spoznati z občutkom za gibanje v drugačnem, predvsem nestabilnem okolju, ki zahteva nenehno pripravljenost da se odzovemo spremembam. Zelo zanimivo je bilo opazovati kako se vsak na svoj način spoprijema z iskanjem stabilnosti na nestabilni podlagi.

 

medulin_leteca_yoga_prana_031  


Dodobra razgibani in ogreti smo po krajšem oddihu nadaljevali z acroyogo, kjer smo vstopili v novo dimenzijo prostora in za nekaj časa obrnili svet na glavo.

 

medulin_leteca_yoga_prana_108 


Po kosilu in popoldanski siesti je sledila ‘slackro’ delavnica, na kateri smo se prepričali kako si aktivnosti podajata roki, tako v smislu gibanja telesa, kakor tudi v zaupanju samemu sebi oziroma partnerju. Slackro je namreč izraz za položaje acroyoge, ki izhajajo iz gibanja na slacklinu. Zanimivo, kako lahko občutek gurtne zamenja bolj ali manj stabilna baza in kako imajo že manjše napake, še večji vpliv na ravnotežje, saj nismo odvisni le od sebe. Tako se je v sproščenem in že kar utrujenem vzdušju dan prevesil v večer, v katerem smo si pred spanjem privoščili se sproščujočo vodeno masažo, ki nam je obnovila moči za naslednji dan. 

Moč smo še kako potrebovali, saj smo se po jutranji jogi in zajtrku odpeljali do plezališča v Rovinj, kjer smo v lepem obmorskem ambientu in sončnem vremenu preskušali naše sposobnosti premagovanja vertikale. Nekateri so se v navpičnem svetu zelo dobro znašli, drugi so prvič premagovali strah pred padanjem in višino, spet tretji so se najbolje počutili na trdnih tleh in se zadovoljili zgolj z opazovanjem. Plezanje si je pridobilo kar nekaj novih privržencev.


Nič čudnega, saj se plezanje odlično dopolnjuje z gurtno in acroyogo,


ki sta ta dan našli prostor v parku blizu plezališča. Ko je lepo, čas beži in zbežal je še en čudovit dan, katerega smo ponovno zaključili v našem baznem šotoru z večerjo in masažo, ki je ta dan še bolj prijala.

 

gg 


Za zadnji dan je bila na programu acroyoga na rtu Kamenjak, na katerem smo sklenili naše tridnevno druženje. Po ustaljeni jutranji rutini, smo se poslovili od naše počitniške lokacije v Medulinu ter našli svoj kotiček v borovem gozdičku, ki nas je varoval pred kapljicami dežja. Ta dan so bili v ospredju nekoliko drugačni položaji v acroyogi, ki jih lahko sestavlja več ljudi. Nekateri so bili pravi izziv, še posebno za tiste, ki so se ta vikend prvič srečali z acroyogo. A kot se je zgodilo že tolikokrat, je bil marsikdo presenečen in navdušen česa vsega je sposobno naše telo, če si le pustimo to možnost.


Na tokratnih počitnicah smo pokazati možnosti za drugačen, sproščen in igriv pogled na svet.


Pisana druščina, ki se je zbrala je lep primer, da predstave o naših sposobnostih obstajajo le v glavah in niso izgovor, da bi poizkusili nekaj novega.Možnosti za aktivno preživet prosti čas, ki temelji na sodelovanju in učenju uporabnih veščin. Mislimo, da je tabor dosegel svoj namen, saj je vsak osvojil veliko novega znanja, se naučil marsikaj o sebi in drugih, premagal kakšen predsodek, preizkusil novo idejo. Vsak je našel nekaj, kar ga je posebej pritegnilo, kot tudi nekaj kar mu je predstavljalo izziv in možnost da naredi korak naprej. Klub temu, da so bili udeleženci zelo različni smo se skozi aktivnosti spoznali na bolj pristen način. Drug v drugem smo prepoznali kvalitete zaradi katerih se lahko spoštujemo in pri sebi opazili šibkosti, ki jih lahko okrepimo. Za vsakega se je našlo nekaj ne glede na starost, velikost, telesno pripravljenost… Program je bil res pester in celovit, na delavnicah so sodelovali tudi otroci in se prav lepo vključili.


 medulin_leteca_yoga_prana_3751 


Ker smo se ob slovesu vsi strinjali, da bo potrebno počitnice kmalu ponoviti, že pripravljamo naslednje v začetku avgusta 2015. Ker bo vroče, se bomo podali v prijetno svežo Trento. Več o tem pa kaj kmalu! 

Tekst: Jan Valentinčič


bb 

Eva Brovinsky, Jan Valentinčič, Vanja Eržen


Acroyoga delavnice so potekale pod vodstvom najboljše ackroyoga učiteljice pri nas in verjetno tudi kar precej izven naših meja: Eva Brovinsky (Leteča joga, DWA). 

Slackline delavnice so bile pod “nadzorom” Jana Valentinčiča (DWA).

Vertikalne preizkušnje, plezanje, pa kar pod dvojnim “nadzorom”: Vanja Eržen (prAna Slovenija, Lifetrek) in JanValentinčič (DWA).


Preberite si več

Kakšno oblačilo nosiš?

Vse, kar potrebuješ vedeti o tekstilnih vlaknih in materialih. Izbiraj varno in kvalitetno zase in za okolje.

Kakšno oblačilo nosiš?

Poglej več

Mini vodič po stilih joge

Katera joga je zame? Vsak stil joge prinese pozitivne učinke. Izberi sebi primerno.

Mini vodič po stilih joge

Poglej več

Joga za aktivne

Joga kot super dopolnilo pohodnikom, plezalcem, kolesarjem.

Joga za aktivne

Poglej več

 

Kako izbrati joga blazino

Iščete joga blazino in niste prepričani, katera je prava za vas? Joga blazine/podloge so iz različnih materialov, različnih dimenzij ter različnih cenovnih razredov... Vsaka ima svoj namen. In vsak stil joge ima svoje specifike. Za vas smo pripravili informativni vodič, ki vam bo pomagal izbrati najustreznejšo joga blazino; vašo sopotnico za vadbo.

Kako izbrati joga blazino

© 2021 JogaLine & Samana | Vse pravice pridržane