POLETNA RAZPRODAJA do -50%

Ali med meditacijo NE smemo misliti?

Nekaj uvodnih besed pred samim člankom:

Pred časom so se moje poti prekrižale z Daško Mohar. Zanimivo, da ti velikokrat poti prekrižajo prav takšne osebe, katere so na precej drugi "frekvenci" kot ti sam. Meditacija je meni bila vedno nekaj najtežjega, vsi ki so jo vešči in ki jo zmorejo, pa so v mojih očeh vredni največjega spoštovanja. In to prav zato, ker si ne zmorem, ne znam "sprazniti" glave na momente in "ne misliti na nič".

Daška dokazuje ravno nasprotno in iz dneva v dan jo bolj razumem in sem bljižje cilju.

Preberite si njen članek. Poiskusiti njene vaje, privoščite si njen program! Koristil vam bo!  


Ali med meditacijo NE smemo misliti?


Daška Mohar - Živim meditacijo:

Ljudje se velikokrat srečajo s to idejo in naj kar takoj povem – s to veliko zmoto – med meditacijo ne smem misliti! Jaz na to odgovorim: "no pa veliko sreče!"

Veliko ljudi zato tudi poizkusi z meditacijo in nad njo obupa, češ meni meditacija ne gre, ker ves čas razmišljam in nima smisla…


Mimogrede nenehno razmišljanje je razlog ZA meditacijo in ne obratno!


daska_triglav_1 


Najprej je treba razumeti, da je razmišljanje naravna funkcija naših možganov, naše glave. Torej imamo organ s svojo funkcijo, ki nam kot ostali omogoča preživetje. Tako kot srce bije in nas ohranja žive. Tako glava ves čas spremlja okolje, ga analizira in nas opozarja na nevarnosti. Seveda je problem nastal, ker nas na nevarnosti opozarja ves čas, tudi takrat ko ni treba, saj na podlagi preteklih izkušenj, če malo pretiravam, več ali manj že kar vse zaznava kot potencialno nevarnost (pazi lahko si prizadet, pazi lahko se ti spet ponesreči, pazi pazi…). Oziroma problem ni niti to, ampak to, da ne znamo več zavestno ločiti in se odločiti kateri »pazi« upoštevati in kateri »pazi« je za nas v tisti situaciji neracionalen in nas samo ovira. Potem pa živimo v strahu in si postavljamo vsemogoče ovire pred tem, da bi uresničili svoje želje. Ampak to je že druga zgodba, pustimo jo za drugič. 


Naj se vrnem korak nazaj…torej razmišljanje je naravna funkcija glave. Misli kot take niso problem. Problem je:

  1. Ker v naši glavi takorekoč živimo - kot jaz rečem je v naši glavi vsa naša pozornost in potem je tam tudi naša energija in tako ves čas »na polno« poganjamo vrtiljak misli.
  2. Ker živimo v naši glavi, jo potem nekako zanavamo tudi kot našo identiteto (to kar mislim sem jaz).

Če naša pozornost ni nikoli drugje, kako bi potem zaznali kaj drugega in je potemtakem naša glava pač vse kar poznamo. Ampak spet sem šla predaleč…

 daska_1 


Torej pri meditaciji ne gre za to, da se usedemo in POIZKUŠAMO blokirati misli. To je zopet akcija, samo še nekaj kar počnemo, poleg tega pa bo neuspešna. Pri meditaciji gre ravno obratno – za PREPUŠČANJE, za to da DOVOLIMO, da je kot je… 

Torej ne poizkušajte ne-misliti, ampak se samo prepustite. SAMO BODITE. Usedite se, dovolite mislim, da so, emocijam, da so, ne kontrolirajte…Vedno poizkušamo kontrolirati stvari, življenje, emocije (svoje in od drugih), nekateri pa še misli med meditacijo… Če je slabo ocenjujemo, da ne sme biti.  Če je dobro si mislimo to mora biti. Med meditacijo pustite, da je kot je, da ste kot ste (jaz sem npr. kdaj tudi jezna, žalostna, včasih zaznam celo kaj bolj ekstravagantnega kot je npr. maščevalnost)… Pozabite na dobro in slabo... Tudi v naravi ne sije ves čas sonce. Pada tudi dež, pa zato ni slab. Morda ni najbolj prijeten in nam malo zamori naš dan. Ampak zato ni slab in predvsem je del življenja, del narave in brez njega ni vode, ki omogoča življenje.


In ja dragi moji, misli bo med meditacijo vedno manj. Ker ko boste nehali kontrolirati in nehali biti samo v svoji glavi, se bo ta lahko končno malo spočila. Poleg svoje glave boste lahko občutili še kaj - ampak kaj prepuščam vaši lastni izkušnji.


Med meditacijo torej kljub nenehnim mislim samo ostanite potrpežljivi - do svojih misli in do sebe - in kadarkoli vam misli uidejo drugam se samo vrnite na vajo ali dih ali pa niti to ne in samo bodite kakor želite!


 daska_18 


Ker pa je to včasih velik izziv, vam pri tem lahko pomagajo vodene meditacije. Program Živim meditacijo je oblikovan s tem namenom, da vam pomaga na začetkih ali kadarkoli kasneje, držati pozornost na vaji in v sedanjem trenutku. Poleg tega so meditacije v programu Živim meditacijo sestavljene po principu ezoteričnih vaj in na vas delujejo samozdravilno. 

Z nakupom prejmete celoten paket vodenih meditacij, ki jih kadarkoli poslušate doma in z njimi korak za korakom spoznavate meditacijo in skozi to tudi sebe.  


 daska 


Preberite si več

Kakšno oblačilo nosiš?

Vse, kar potrebuješ vedeti o tekstilnih vlaknih in materialih. Izbiraj varno in kvalitetno zase in za okolje.

Kakšno oblačilo nosiš?

Poglej več

Mini vodič po stilih joge

Katera joga je zame? Vsak stil joge prinese pozitivne učinke. Izberi sebi primerno.

Mini vodič po stilih joge

Poglej več

Joga za aktivne

Joga kot super dopolnilo pohodnikom, plezalcem, kolesarjem.

Joga za aktivne

Poglej več

 

Kako izbrati joga blazino

Iščete joga blazino in niste prepričani, katera je prava za vas? Joga blazine/podloge so iz različnih materialov, različnih dimenzij ter različnih cenovnih razredov... Vsaka ima svoj namen. In vsak stil joge ima svoje specifike. Za vas smo pripravili informativni vodič, ki vam bo pomagal izbrati najustreznejšo joga blazino; vašo sopotnico za vadbo.

Kako izbrati joga blazino

© 2021 JogaLine & Samana | Vse pravice pridržane