KAJ JE JOGA? KAKO PRIČETI Z JOGO?

Kaj je Meditacija? - Misli med meditacijo

 

Kaj je Meditacija - Ali med meditacijo smemo misliti?

Meditacija prinaša številne zdravstvene psihološke, nevrološke in kardiovaskularne učinke. Velikokrat se srečamo da med meditacijo ne smemo misliti.

 
 
 

Kaj je meditacija?

Meditacija danes zajema različne tehnike pomirjanja, sproščanja, obnavljanja življenjske energije (či, ki, prana..), uravnovešanje duha in uma ter razvijanja sočutja, ljubezni, čuječnosti.

Če meditiramo ne pomeni, da postanemo drugačna oseba, nova oseba ali celo boljša oseba.

Celotna ponudba izdelkov za meditacijo

Gre za prakso ozaveščanja in pridobivanja objektivne perspektive o sebi in svetu. Pri meditaciji se učimo opazovati misli ali občutke, brez presojanja. Želimo bolje prisluhniti svojemu notranjemu glasu in intuiciji, z namenom bolje raziskati in razumeti sebe.

Meditacija prinaša številne zdravstvene (psihološke, nevrološke in kardiovaskularne) in druge učinke. Pozitivno vpliva na zmanjšanje stresa, tesnobe, depresije in bolečin ter prinaša več miru, čuječnost, izboljša samopodobo in dobro počutje.

 

Vrste meditacije

V zahodnem svetu se tehnike delijo na 2 tipa, in sicer:

  • osredotočena meditacija – usmerjanje pozornosti na izbran predmet, dihanje, vizualizacijo ali besede, mantre, uporaba mala ogrlice;
  • mindfulness (čuječnost, ozaveščenost) meditacija – opazovanje 'potovanja' misli, občutkov, čustev, razpoloženja…z vidika zunanjega opazovalca, brez aktivnega vključevanja uma.

Seti za meditacijo

Meditacija

 
  1. Set za meditacijo Lotuscrafts #1
    Ocena:
    100%

    Cena: 100,68 € Običajna cena: 125,85 €

  2. Blazina za meditacijo Zafu Zen Ø 31 cm
    Ocena:
    100%
    Cena: 39,95 €

 
 

Ali med meditacijo NE smemo misliti?

Ljudje se velikokrat srečajo s to idejo in naj kar takoj povem – s to veliko zmoto – med meditacijo ne smem misliti! Jaz na to odgovorim: "no pa veliko sreče!" Veliko ljudi zato tudi poizkusi z meditacijo in nad njo obupa, češ meni meditacija ne gre, ker ves čas razmišljam in nima smisla

Daška Mohar - Živim meditacijo

Mimogrede nenehno razmišljanje je razlog ZA meditacijo in ne obratno!

Meditacija  

Najprej je treba razumeti, da je razmišljanje naravna funkcija naših možganov, naše glave. Torej imamo organ s svojo funkcijo, ki nam kot ostali omogoča preživetje. Tako kot srce bije in nas ohranja žive. Tako glava ves čas spremlja okolje, ga analizira in nas opozarja na nevarnosti.

Seveda je problem nastal, ker nas na nevarnosti opozarja ves čas, tudi takrat ko ni treba, saj na podlagi preteklih izkušenj, če malo pretiravam, več ali manj že kar vse zaznava kot potencialno nevarnost (pazi lahko si prizadet, pazi lahko se ti spet ponesreči, pazi pazi…). Oziroma problem ni niti to, ampak to, da ne znamo več zavestno ločiti in se odločiti kateri »pazi« upoštevati in kateri »pazi« je za nas v tisti situaciji neracionalen in nas samo ovira. Potem pa živimo v strahu in si postavljamo vsemogoče ovire pred tem, da bi uresničili svoje želje. Ampak to je že druga zgodba, pustimo jo za drugič. 

Misli kot take niso problem

Naj se vrnem korak nazaj…torej razmišljanje je naravna funkcija glave. Problem je:

  • Ker v naši glavi takorekoč živimo - kot jaz rečem je v naši glavi vsa naša pozornost in potem je tam tudi naša energija in tako ves čas »na polno« poganjamo vrtiljak misli.
  • Ker živimo v naši glavi, jo potem nekako zanavamo tudi kot našo identiteto (to kar mislim sem jaz).

Če naša pozornost ni nikoli drugje, kako bi potem zaznali kaj drugega in je potemtakem naša glava pač vse kar poznamo. Ampak spet sem šla predaleč…

Daska Meditacija

Torej pri meditaciji ne gre za to, da se usedemo in POIZKUŠAMO blokirati misli. To je zopet akcija, samo še nekaj kar počnemo, poleg tega pa bo neuspešna. Pri meditaciji gre ravno obratno – za PREPUŠČANJE, za to da DOVOLIMO, da je kot je ...

Torej ne poizkušajte ne-misliti, ampak se samo prepustite. SAMO BODITE. Usedite se, dovolite mislim, da so, emocijam, da so, ne kontrolirajte…Vedno poizkušamo kontrolirati stvari, življenje, emocije (svoje in od drugih), nekateri pa še misli med meditacijo…

Če je slabo ocenjujemo, da ne sme biti.  Če je dobro si mislimo to mora biti. Med meditacijo pustite, da je kot je, da ste kot ste (jaz sem npr. kdaj tudi jezna, žalostna, včasih zaznam celo kaj bolj ekstravagantnega kot je npr. maščevalnost)… Pozabite na dobro in slabo...

Tudi v naravi ne sije ves čas sonce. Pada tudi dež, pa zato ni slab. Morda ni najbolj prijeten in nam malo zamori naš dan. Ampak zato ni slab in predvsem je del življenja, del narave in brez njega ni vode, ki omogoča življenje.

In ja dragi moji, misli bo med meditacijo vedno manj. Ker ko boste nehali kontrolirati in nehali biti samo v svoji glavi, se bo ta lahko končno malo spočila. Poleg svoje glave boste lahko občutili še kaj - ampak kaj prepuščam vaši lastni izkušnji.

Med meditacijo torej kljub nenehnim mislim samo ostanite potrpežljivi - do svojih misli in do sebe - in kadarkoli vam misli uidejo drugam se samo vrnite na vajo ali dih ali pa niti to ne in samo bodite kakor želite!

Daska Meditacija 

Ker pa je to včasih velik izziv, vam pri tem lahko pomagajo vodene meditacije. Program Živim meditacijo je oblikovan s tem namenom, da vam pomaga na začetkih ali kadarkoli kasneje, držati pozornost na vaji in v sedanjem trenutku. Poleg tega so meditacije v programu Živim meditacijo sestavljene po principu ezoteričnih vaj in na vas delujejo samozdravilno. 

Z nakupom prejmete celoten paket vodenih meditacij, ki jih kadarkoli poslušate doma in z njimi korak za korakom spoznavate meditacijo in skozi to tudi sebe.  

Daska Meditacija

Pred časom so se moje poti prekrižale z Daško Mohar. Zanimivo, da ti velikokrat poti prekrižajo prav takšne osebe, katere so na precej drugi "frekvenci" kot ti sam. Meditacija je meni bila vedno nekaj najtežjega, vsi ki so jo vešči in ki jo zmorejo, pa so v mojih očeh vredni največjega spoštovanja. In to prav zato, ker si ne zmorem, ne znam "sprazniti" glave na momente in "ne misliti na nič".

Daška dokazuje ravno nasprotno in iz dneva v dan jo bolj razumem in sem bljižje cilju. Poiskusiti njene vaje, privoščite si njen program! Koristil vam bo!  

Vir: Daška Mohar - Živim meditacijo

 
  1. Set za meditacijo Lotuscrafts #1
    Ocena:
    100%

    Cena: 100,68 € Običajna cena: 125,85 €

  2. Blazina za meditacijo Zafu Zen Ø 31 cm
    Ocena:
    100%
    Cena: 39,95 €

Naše trajnostne
blagovne znamke


Zakaj JogaLine?

Ocenjeno 4.9 od 5 na podlagi 448 ocen na

Pod imenom JogaLine se skriva mnogo več kot le joga. JogaLine - prva joga trgovina v Sloveniji.

Za vas poskrbimo za vse prijetne aktivnosti. Ponudba opreme za jogo,
joga blazine, pripomočki za jogo (vadri, trakovi),
pripomočki za meditacijo,oblačila za jogo in športne vadbe ...

Tu smo za vas. S kvalitetnimi in trajnostnimi produkti.
Imate vprašanje?

Kontaktirajte nas!

© 2024 JogaLine & Samana | Vse pravice pridržane