KAJ JE JOGA? KAKO PRIČETI Z JOGO?

Opinel

Poglej kot

10 izdelkov

Filtri
  • Položaj
  • Ime izdelka
  • Cena
Položaj
36
  • 36
  • Vse
na stran

Žepni noži Opinel

So priljubljeni francoski noži, ki se pogosto uporabljajo za aktivnosti na prostem, kot so kampiranje, planinarjenje, ribolov ali za vsakodnevno uporabo v gospodinjstvu. Noži Opinel so znani po svoji preprostosti in funkcionalnosti ter elegantnem, klasičnem dizajnu.

Noži Opinel so izdelani iz kakovostnega jekla, ki zagotavlja dolgotrajno ostrino noža in odpornost na korozijo. Oštrica noža se enostavno odpira in zapira s pomočjo značilne zaponke, ki se nahaja na ročaju noža. Ročaj je izdelan iz bukovega lesa, ki zagotavlja udoben in varen oprijem.

Opinel noži so na voljo v različnih velikostih, od majhnih nožev, ki se enostavno prilegajo v žep, do večjih nožev, ki so primerni za kampiranje in druge aktivnosti na prostem. Nekateri modeli imajo dodatne značilnosti, kot so nazobčana oštrica za lažje rezanje vlaknastih materialov ali odpirač za steklenice.

Opinel noži so praktični in zanesljivi noži, ki so priljubljeni med ljubitelji narave, pa tudi med vsemi, ki iščejo kakovosten nož za vsakodnevno uporabo.

Opinel noži - preprosti, robustni, zanesljivi

 Zgodba Opinela sega v leto 1800. Victor-Amédée Opinel, je bil krošnjar. Med potovanjem po državi se je naučil kovati žeblje. Tako je odprl kovaško delavnico v Gevoudazu, zaselku v Albiez-le-Vieuxu, blizu Saint-Jean-de-Maurienna. Njegov sin Daniel je pozneje delal skupaj z njim in kasneje prevzel delavnico. Daniel je postal izjemno priznan izdelovalec kovanih izdelkov. Kmetje od blizu in daleč so ga zelo cenili, in so pri njem kupovat srpe, kose in podobne kovane produkte.  

Leta 1872 se je rodil Joseph Opinel, najstarejši sin Daniela Opinela. Ko je leta 1890 dopolnil 18 let je že delal v družinski delavnici. Joseph je imel izredno strast do inovacij, novih tehnologij. Sprva je sam izdelal fotoaparat in poslal lokalni fotograf na porokah in prireditvah. Svoj čas pa si je krajšal z izpopolnjevanjem oblike in izdelavo majhnega žepnega noža: rojen je bil Opinel! 

Joseph Opinel je imel idejo, da bi svoj nož izdelal v različnih velikostih, ki bi bile primerne za različne velikosti rok ali za različna opravila. Tako je leta 1897 razvil 12 različnih velikosti, oštevilčenih od 1 do 12. Najmanjši nož, imenovan št. 1, je vključeval obroček, da ga je bilo mogoče pritrditi na verižico žepne ure. Njegova proizvodnja, kot tudi proizvodnja No. 11, je bila ustavljena leta 1935. a ostale velikosti so ostale.

Danes je najmanjši Opinel No. 2 z dolžino rezila 3,5 cm. Največji nož je No. 13, z rezilom dolžine 22 cm.

Povpraševanje je raslo in očetova kovačnica je bila kmalu premajhna. Tako je leta 1901 zgradil svojo prvo tovarno. To je bila za tiste čase nadvse moderna tovarna. Prvi v vasi je dobil elektriko!

Do leta 1915 se je zgodilo nekaj pomembnih korakov. Npr. Opinel je dobil svoj logo, kakršen je še danes. A leta 1915, med vojno, je Joseph ugotovil, da svojega podjetja ne bo mogel povečati, če bo ostal v svoji vasi Gevoudaz. Tako je malce raziskal in se odločil za selitev v Chambéry. Predvsem zaradi logistike, saj tam je bila železnica in cestno omrežje je bilo precej bolj razvito. Tako so preselili proizvodnjo. Za selitev so uporabili mule in vole do Saint-Jean-de-Maurienne, od tod pa z vlakom. In leta 1917 se je začel veliki komercialni razvoj Opinela.

Že leta 1926 jih je doletela velika nesreča. Tovarna je popolnoma pogorela. Peč za ogrevanje delavnic, katera je delovala na odpadne sekance, ki so nastajali v proizvodnji, je povzročila velik požar. A družina Opinel ni obupala. Na istem mestu je zgradila novo sodobno tovarno.

Tovarna je obratovala do 2014. Nato pa so jo preselili le nekaj kilometrov proč, kje je bilo na voljo več prostora. Stavbe Opinel na 508 boulevard Henry Bordeaux v Chambéryju sedaj pokrivajo 5000 m² površine.

Ste vedeli?

Nož Opinel je priljubljen vsakdanji predmet, ki je s svojo estetiko in funkcionalnostjo osvojil generacije uporabnikov. Že več kot stoletje ostaja nespremenjen! Z dizajnom, ki je eden najuspešnejših vseh časov. Zaradi tega je bil Opinel leta 1985 priznan s strani Victoria and Albert Museum kot eden izmed 100 najbolje oblikovanih predmetov na svetu, poleg Porscheja 911 in ure Rolex.

Leta 2006 je v čudoviti tridelni zbirki "Phaidon Design Classics" žirija mednarodnih oblikovalcev žepni nož Opinel priznala kot enega izmed 999 najuspešnejših modelov vseh časov.

Leta 2010, ob praznovanju 150. obletnice vključitve pokrajine Savoie v Francijo je Opinel izdal kuharsko knjigo “La cuisine à l'Opinel” (Kuhanje z Opinelom). To je pravo popotovanje v regijo Opinel s portreti in recepti 25 kuharskih mojstrov z Michelinovimi zvezdicami iz provinc Savoie, Haute-Savoie, Piemonta in regije Nice, vključno z zanimivimi anekdotami o zgodovini savojske gastronomije, ki jih je napisala Annie Victor in ilustrirala s fotografijami Anthonyja Cottarela. Knjiga je prejela prvo nagrado na Gourmand World Cookbook Awards 2009 v kategoriji Najboljša korporativna knjiga v Franciji.


Kako nabrusiti nož

Rezila Opinel so znana po izjemni moči rezanja. Da bi zaščitili to kakovost rezanja, je pomembno, da redno brusite rezilo, ko je topo. In da preprečite prezgodnje poškodbe rezila.

Rezanje hrane z vašim OPINEL nožem

Da bi ohranili in zaščitili kakovost vašega rezila, ni priporočljivo rezanje na trdih površinah (steklo, marmor, keramika itd.). Za rezanje porabljajte mehkejše podlage, kot je lesena ali plastična deska za rezanje hrano.

Kaj storiti v primeru oksidacijskih madežev (rja / korozija) na karbonskih rezilih?

Obrišite rezilo s hrbtno stranjo gobe za pomivanje posode, nato rezilo operite z vlažno toplo gobo in detergentom. Obrišite rezilo s suho in mehko kuhinjsko krpo. Na koncu rezilo namažite z jedilnim oljem. Priporočamo, da Opinel nož shranjujete v suhem okolju z zaprtim rezilom.

Več o francoskih nožih Opinel

© 2024 JogaLine & Samana | Vse pravice pridržane