KAJ JE JOGA? KAKO PRIČETI Z JOGO?

Vzdrževanje / čiščenje joga podloge

 

Kako očistiti in vzdrževati joga podlogo?

Zakaj je pomembno, da skrbimo za »zdravje« in čistočo naše joga blazine?

 
 

Na joga blazini ležimo, stojimo, čepimo, … skratka celotno naše telo in tudi obraz je med vadbo v stiku z joga blazino. Naša osebna joga blazina vsrkava naš znoj, umazanijo s kože, delce naše kože, ličila, kreme, in še in še ostalih tekočin in mikro delcev. To velja za joga blazine z odprtimi celicami. Ampak tudi joga blazine s površino z zaprtimi celicami potrebujejo čiščenje. Res da ne vsrkavajo umazanije, tekočin, a vse to se nabira na površini, katero je tudi potrebno očistiti.

Še hujši primer, problem: Ali se kdaj vprašate kdo vse se je že znojil pred vami na joga blazini v joga studiu? In kolikokrat je ta studijska joga blazina bila res očiščena? Ali kakšne so šele joga blazine po vadbah v naravi?

Torej, joga blazina je v stiku z našo kožo. Tako, kot joga blazina vsrka, sprejema vse delce iz okolice, podobno deluje tudi naša koža. Umazanija iz joga blazine se dotika naše kože, katera vse to sprejema v naše telo.

Hkrati z rednim in pravilnim čiščenjem poskrbimo tudi za daljšo življenjsko dobo joga blazine. In za boljši oprijem. Odstranite, obnovite in temeljito očistite jogo blazino. Pravilna skrb za joga blazino je bistvenega pomena za ohranjanje učinkovitosti, življenjske dobe in higiene vaše blazine.

 

 

Kako poskrbeti za čisto vadbeno okolje?

Pred vadbo si dobro umijte roke in noge

Majhen korak, kateri kar veliko pripomore k čistejši joga blazini je, če si pred vadbo umijete roke in noge. Če to ni mogoče, lahko uporabite nežne vlažilne otroške robčke in si z njimi obrišete roke in noge. S čistimi rokami in stopali bo vadba še prijetnješa.

Uporabe joga brisače

Prakticiranje uporabe brisače je tudi eden izmed korakov, da si zagotovimo čisto okolje. Posebne brisače za jogo poskrbijo, da brisača ne drsi po podlogi. Vrhnja plast je običajno res nekoliko drseča, a je oprijem vseeno odličen v primerih če se veliko znojimo oz. lahko joga brisačo narahlo popršimo z vodo in tako dobimo odličen oprijem. V primeru, da optimalno izvajamo asane, da resnično uporabimo mišice in smo stabilni v asanah, v tem primeru nam bo joga brisača nudila odličen oprijem. Pri nekaterih vadbah, bikram joga, hot yoga in še kje je joga brisača celo obvezna. Joga brisače lahko normalno peremo v pralnem stroju. Tako hitro in enostavno zagotovimo čisto okolje vadbe.

Joga brisače so navadno iz prijetne in super vpojne microfibre. Stik s kožo je nežen. Takšna brisača ima zelo majhen volumen in jo imamo lahko vedno s seboj v torbi. Hkrati jo lahko uporabljamo tudi kot potovalno brisačo, brisačo za na plažo, odejico,.... skratka joga brisača je nadvse uporaben kos opreme.

Posebna med brisačami je Mandukina Yogitoes® brisača za jogo s patentiranim Skidless® Technology sistemom silikonskih bunkic na spodnji strani. Ta še dodatno poskrbi, da brisača vedno ostane na mestu. In podobna ReYoga Grippy Boo joga brisača, katera je tudi debelejša in je nekakšen hibrid med brisačo in joga blazino.

Brisača za jogo

Pri joga brisačah lahko izbiramo med večjimi dimenzijami, katere pokrijejo celotno joga blazino. Ali med malimi »hand towel«, katere nam služijo za sprotno brisanje preznojenega obraza, rok ali pa si jo položimo na začetek ali konec blazine, pod roke oz. noge.

Celotna ponudba joga brisač

Brisača za jogo

Čiščenje in skrb za joga blazino!

Na tržišču je ogromno variant joga blazin. Naravna guma, bombaž, TPE, microfibra, PU, pluta, ostali umetni in naravni materiali… Zato je tudi čistil več. Kajti prožnost in funkcija naravne gume, kavčuka, se vzdržuje drugače kot nek umetni, manj zahtevni material. Običajno joga blazine ne peremo v pralnem stroju, ne namakamo je v kopalni kadi, niti je ne tuširamo. Seveda je pri določenih tipih joga blazin to dovoljeno in to je običajno posebej izpostavljeno.

Že v začetku smo izpostavili, da je način čiščenja joga blazin odvisen od tipa joga blazin. Ločimo zaprto celične joga blazine, katere ne vsrkavajo tekočin in odprto celične joga blazine, katere vsrkavajo tekočine.

Več je zaprto-celičnih joga blazin, pri katerih je čiščenje enostavnejše. Običajno so to blazine iz TPE materiala in ostalih sintetičnih materialov. Izjema je Mandukina serija eKo, katera je iz kavčuka (naravne gume), a ima vrhnja plast zaprte celice – zaradi posebnega sistem obdelave površine. To so eKo Lite 4mm, eKo Superlite 1.5mm, eKo 5mm, ter še izvedbe v podaljšani, LONG verziji.

Odprto celične joga blazine so običajno blazine iz naravnih materialov – kavčuk (naravna guma) in pluta. Ter blazine s površino iz PU (poliuretana) in blazine iz Microfibre.

Pomembno je, da pri čiščenju sledimo navodilo vsakega čistila posebej. Saj postopki niso vedno enaki. Prav pri vsakem čiščenju, ne glede s katerim čistilom čistimo joga blazino pa je pomembno:

 • nikoli ne zvijamo mokre, vlažne blazine
 • vedno počakamo, da je blazina povsem suha
 • blazino zvijemo z zunanjo stranjo navzven (ko je blazina zvita, vidimo površino blazine na kateri vadimo)
 • blazino ne sušimo na radiatorju ali na kakšnem drugem direktnem viru toplote
 • blazino ne sušimo direktno na soncu oz. jo tudi sicer ne izpostalvjamo direktnim sončnim žarkom (UV ćarki lahko poškodujejo material)
 • blazino ne drgnemo z grobimi krtačami, le z mehkimi nežnimi krpami
 • blazine iz kavčuka, naravne gume imajo lahko rahel vonj po gumi (s časoma vonj izgine)
 • blazine iz kavčuka, naravne gume lahko tekom časa »oksidirajo« in dobijo barvne lise po površini

Čiščenje joga blazine

Pogosta vprašanja o čiščenju joga blazine

Zakaj ni priporočljivo uporabljati za čiščenje joga blazine vlažilne ali dezinfekcijske robčke?

Pri čiščenju joga blazine s čistili za joga blazine običajno popršimo joga blazino s čistilom po celotni površini. Tako, da je blazina vidno mokra. Čistilo pustimo delovati 4-5 min oz. toliko kot je v navodilih na čistilu. To z vlažilnimi robčki težko dosežemo.

Običajno vlažilni robčki vsebujejo aktivne sestavine za razkuževanje, kajti to je tisto kar ubija viruse. Te sestavine lahko slabo vplivajo na material joga blazine. Poleg tega sestavine vlažilnih robčkov ostanejo na površini joga blazine in velikokrat je naša koža tako občutljiva, da dolgotrajen stik kože s takšnimi snovmi povzroči alergijske reakcije na koži.


Zakaj ne priporočamo doma izdelanih čistil za joga blazino?

Včasih smo za čiščenje joga blazine čistila pripravljali kar sami doma. Običajno smo v vodo kapnili malce eteričnega olja, da smo dobili prijeten vonj in hkrati »namišljeno« dezinfekcijsko sredstvo. Ali pa smo uporabljali vodo in čistilo za pomivanje posode. Posegali smo celo po mešanici vode in kisa.

Sestavine v čistilih priznanih proizvajalcev so skoraj enake. A vseeno je njihovo čistilo povsem drugačno.

Kot vemo se voda in olje ne mešata. Kako torej čistila, ki vsebuje eterična olja, povežejo obe sestavini v eno? Pri Manduki prečiščeni vodi dodajo eterično olje in »topilec« na biološki osnovi. Nato mešanico vseh treh sestavin zmešajo v »mešalniku« (industrijski mešalnik ima cca 1700 vrtljajev na min, domači mikser pa le cca 280 vtrljajev na min). To zagotavlja, da se čistilo skozi pršilec embalaže razprši po blazini v pravem ravnovesju vode in eteričnega olja, saj prav vsaka kapljica vsebuje vse sestavine čistila.

Druga zelo pomembna stvar je voda! Proizvajalci uporabljajo popolnoma prečiščeno vodo za izdelavo čistil. Tako voda nima nobenih primesi (mineralov). Celo destilirana voda lahko vsebuje mikroskopske organske snovi. Vse te primesi v vodi lahko škodujejo joga blazini ali celo povzročijo nastanek plesni. Nekateri proizvajalci se poslužujejo poceni postopka, uporabi biocida, s katerimi uničijo organske snovi v vodi A pri Manduki in ReYogi raje vodo očistijo, da odstranijo minerale in mikroskopske organske snovi. Čeprav je ta postopek dražji, pa pomeni, da v čistilo ne dodajo nobenih kemikalij.


Eterična olja v čistilih? Bo joga blazina drsela?

Ne. Če bi eterično olje nanašali neposredno na površino joga blazine, potem bi joga blazina res postala spolzka. Z uporabo čistila, čistilo popršimo po površini joga blazine, pustimo delovati nekaj minut (toliko, kot je priporočeno v navodilih) in nato joga blazino obrišemo z mehko krpo. Tako večji del čistila odstranimo. Hkrati je mešanica sestavin v čistilu tako močno »zmešana«, da čistilo popršimo po joga blazini zelo enakomerno in tako ni direktnega nanosa etetičnega olja. Četudi ostane kaj čistila na joga blazini, je zelo malo verjetno, za bi to vplivalo na oprijem.


Ali so vsa čistila za joga blazine tudi dezinfekcijska čistila?

Ne. Pravzaprav so dezinfekcijska čistila za joga blazine bolj redkost. Dezinfekcijska čistila se ne uporabljajo na joga blazinah z odprtimi celicami. Takšne blazine vpijajo tekočine. In ko bi blazina vpila dezinfekcijsko sredstvo, bi ga bilo skoraj nemogoče sprati in odstraniti iz sredice. To bi lahko povzročilo krajšo življenjsko dobo joga blazine in poškodbe materiala. V naši ponudbi lahko najdete dva dezinfekcijska čistila: Botanical Cleanser iz Manduke in Karma Cleaner iz ReYoge.

Kako pogosto naj čistimo joga blazino?

Odlično vprašanje! Malce zapletenejši odgovor. Globinskega čiščenja joga blazine se poslužujmo le občasno. Takrat, ko res opazimo, da je bila naša joga blazina zelo izpostavljena umazaniji, znoju in to na daljše obdobje. Če vadimo doma, se globinskega čiščenja poslužujmo boj redko. Seveda pri joga blazinah v studiju bi to morali storiti precej pogosto. Priporočljivo je redno, hitro »osveževanje« površine joga blazine po vsak vadbi. Za takšno hitro osvežitev vadeče površine je super Yoga Mat Wash & Refresh iz Manduke ali set za čiščenje joga blazine iz ReYoge in refill ReYoga.


Ali lahko s čistilom za joga blazine očistimo tudi kvader za jogo?

Za čiščenje kvadra za jogo lahko uporabite "klasična" čistila za joga blazine, da kvader lepo zadiši po svežem. Občasno je dobro, da joga kvader tudi dezinficiramo. To lahko enostavno storite z Botanical Cleanserjem iz Manduke ali Karma Cleaner-jem iz ReYoge.

 
 

Čiščenje in vzdrževanje joga blazin

Kaj je lahko hujšega, ko si želimo prakse joge, razgrnemo pred seboj joga blazino....in ta je polna madežev in vonja po starem znoju.

Ko so pred leti v ZDA v nekem laboratoriju testirali joga blazine, kaj »vsebujeje« je joga blazina, so bili rezultati osupljivi. Joga blazina neke ženske, katera je priznala, da blazine ne čisti redno in prav pogosto je »vsebovala« preko 12 milijonov bakterij.

Lahko si predstavljate, da so verjetno studijske joga blazine, ne le polne bakterij, mikrobov, ampak tudi izvrstno okolje za širitev glivic, aken ali celo kakšnih kožnih bolezni.

Čiščenje joga blazine


Čiščenje joga blazine z zaprto-celično površino!

Čiščenje joga blazin z zaprtimi celicami je precej enostavno. Mogoče najprej povejmo katere blazine uvrščamo v to kategorijo: to so blazine iz TPE materiala in drugih sintetičnih materialov. Izjema v tej skupini je Manduka eKo serija, katera je iz naravne gume, a ima zaradi posebne obdelave vrhnje plasti, zaprto celično površino.

V to katergorijo uvrščamo joga blazine:

Za vse zgoraj naštete joga blazine poskrbimo po vsaki vadbi z Yoga Mat Wash & Refresh čistilom ali setom za čiščenje joga blazine iz ReYoge in refill ReYoga. Površino joga blazine popršimo s čistilom in nato obrišemo z mehko, suho krpo. Počakamo, da se blazina dobro posuši in to je to. S tem korakom poskrbimo, da je blazina po vsaki vadbi čista in sveža, povsem pripravljena na nopvo vadbo. Z rednim čiščenjem se izognemo močni »zapacanosti« površine joga blazine. Blazina je dišeča in čista in tudi oprijem blazine je vsakič kot mora biti.

Če je naša blazina bolj umazana, lahko zgornji postopek »poglobimo«. Blazino močneje popršimo z Yoga Mat Wash & Refresh čistilom ali setom za čiščenje joga blazine iz ReYoge in refill ReYoga tako, da je vidno mokra. Počakamo 1-2 min. Nato s suho in nežno krpo obrišemo in morebitne madeže malce zdrgnemo.

Yoga mat Wash & Refresh čistila so na voljo v dveh vonjih: sivka in limonina trava.

Za trdovratnejše madeže: čistilo razpršimo, nanesemo direktno na madež in pustimo nekaj sekund. Nato nežno obrišemo z vlažno krpo. Počakamo, da se posuši!

ReYoga Reclean čistilo je izredno priročno, saj je pakirano v mali embalaži z razpršilom, priložena je majhna krpica iz microfibre , oboje skupaj pa v prikupni torbici na zadrgo. Na voljo je več vonjev Happines, Hope, Freedom in Peace. Ko pa čistilo porabimo, si lahko kupimo le čistilo Refill, s katerim polnimo mali sprej za na pot.

Za še temeljitejše čiščenje uporabite Botanical Cleanserjem, ki je hkrati tudi dezinfekcijsko sredstvo. Pri manjših madežih lahko čistilo popršimo po madežu in obrišemo z mehko krpo. Za temeljitejše čiščenje, popršite čistilo po blazini, da je blazina vidno mokra. Pustite delovati čistilo 10 min, nato obrišite z mehko krpo. Blazino pustite, da se posuši. Izpiranje ni potrebno.

Podobno deluje tudi dezinfekcijsko čistilo iz ReYoge Karma. Čistilo nanesite na krpico in obrišite joga blazino. Čistilo vsebuje alkohol, kateri izhlapi, ostane pa vonj po timijanu. Čistila ne nanašajte direktno na joga blazino. Mehka krpica iz microfibre je priložena.

Serijo eKo, katera je izdelana iz kavčuka, naravne gume je priporočljivo občasno očistiti tudi s posebnim čistilom, namenjenu prav kavčuku. To je Natural Rubber Yoga Mat Restore , katero poskrbi za daljšo življenjsko dobo in prožnost gume. Čistilo obilno popršite po celotni površini blazine. Pustite delovati 5 min. Nato obrišite s čisto, mehko krpo. Čiščenja s tem čistilom se poslužujte največ 1x mesečno. Čistilo ni namenjeno vsakodnevnemu čiščenju.

Manduka čistila za joga blazino

 

Čiščenje joga blazine z odprto-celično površino!

Čiščenje joga blazin z odprtimi celicami je bolj zahtevno. Mogoče najprej povejmo katere blazine uvrščamo v to kategorijo: to so blazine iz naravnih materialov (kavčuka, plute), blazine s PU (poliuretan) površino in blazine s površino iz microfibre.

V to katergorijo uvrščamo joga blazine:

Za blazine iz kavčuka (ReYoga Grow, Steady, Ride in JadeYoga blazine) priporočamo čistilo za kavčuk iz JadeYoga, katero poskrbi za daljšo življenjsko dobo in prožnost gume. Čistilo obilno popršite po celotni povPoškropite blazino z Jade Mat Wash čistilom. Nato jo obrišite s čisto, mehko brisačo. Počakajte, da se posuši (pustite blazino nekaj minut razgrnjeno in stran od sončne svetlobe). Ali pa uporabimo Natural Rubber Yoga Mat Restore, katero ravno tako poskrbi za daljšo življenjsko dobo in prožnost gume. Čistilo obilno popršite po celotni površini blazine. Pustite delovati 5 min. Nato obrišite s čisto, mehko krpo. Čiščenja s tem čistilom se poslužujte največ 1x mesečno. Čistilo ni namenjeno vsakodnevnemu čiščenju.

Za joga blazine prevlečene s PU kot je Yoga Design Lab Infinity mat in vse Liforme joga blazine vam najbolj priporočamo čistilo Liforme Cleaner, katero je izdelano prav posebej za joga blazine s PU površino. (Žal Liforme artiklov ne smemo prodajati preko spleta, a v naši trgovini v Kranju je na voljo. Lahko vam ga tudi pošljemo, zato pokličite ali pošljite sporočilo in se domenimo.)

Čistilo Liforme Cleaner nanesemo na mehko gobico ali krpico iz microfibre in z njo očistimo joga blazino. Čistilo lahko nanesete tudi direktno na joga blazino, počakajte 30 sekund in nato z mehko gobico očistite blazino. Počakajte, da se blazina popolnoma posuši.

Liforme Cleaner čistilo za joga blazine

Za vse ostale zgoraj naštete joga blazine poskrbimo po vsaki vadbi z Yoga Mat Wash & Refresh čistilom ali setom za čiščenje joga blazine iz ReYoge in refill ReYoga. Površino joga blazine popršimo s čistilom in nato obrišemo z mehko, suho krpo. Počakamo, da se blazina dobro posuši in to je to. S tem korakom poskrbimo, da je blazina po vsaki vadbi čista in sveža, povsem pripravljena na nopvo vadbo. Z rednim čiščenjem se izognemo močni »zapacanosti« površine joga blazine. Blazina je dišeča in čista in tudi oprijem blazine je vsakič kot mora biti.

Če je naša blazina bolj umazana, lahko zgornji postopek »poglobimo«. Blazino močneje popršimo z Yoga Mat Wash & Refresh ali setom za čiščenje joga blazine iz ReYoge in refill ReYoga čistilom, tako, da je vidno mokra. Počakamo 1-2 min. Nato s suho in nežno krpo obrišemo in morebitne madeže malce zdrgnemo.

Yoga mat Wash & Refresh čistila so na voljo v dveh vonjih: sivka in limonina trava. In v dveh različno velikih embalažah: večja 227 ml in manjša, priročna za potovanja, za v torbo 118 ml.

Za trdovratnejše madeže: čistilo razpršimo, nanesemo direktno na madež in pustimo nekaj sekund. Nato nežno obrišemo z vlažno krpo. Počakamo, da se posuši!

ReYoga Reclean čistilo je izredno priročno, saj je pakirano v mali embalaži z razpršilom, priložena je majhna krpica iz microfibre , oboje skupaj pa v prikupni torbici na zadrgo. Na voljo je več vonjev Happines, Hope, Freedom in Peace. Ko pa čistilo porabimo, si lahko kupimo le čistilo Refill, s katerim polnimo mali sprej za na pot.

Za »srednje« hitro čiščenje lahko uporabite tudi “peno”. Popršite peno na mehko nežno gobico ali krpo. Z njo obrišite madeže na joga blazini oz celotno površino joga blazine. Nato s krpo ali mehko gobico sperite joga blazino s svežo vodo. Počakajte, da se blazina temeljito posuši, predno jo zvijete.

Ta temeljitejše čiščenje / globinsko čiščenje joga blazin z odprtimi celicami uporabite Deep Cleanser. En pokrovček (cca 10ml) čistila dodajte na 3,5 litra vode. Neredite kopel. Potopite joga blazino v pripravljeno kopel za 5-10 min. Večkrat jo obrnite. Nato sperite joga blazino z svežo vodo. Počakajte, da se blazina temeljito posuši, predno jo zvijete. Vsaj 24 ur naj se joga blazina suši.

Joga blazine s površino iz microfibre:

Joga blazine Yoga Design Lab, katere imajo površino iz microfibre (Travel, Combo, Commuter, Kids Combo) lahko peremo tudi v pralnem stroju. Sicer mi priporočamo, da se tega poslužujemo čim redkeje, kajti pranje v pralnem stroju je daljši proces in lahko vpliva na življenjsko dobo joga blazine. Če se bomo vseeno občasno poslužili pranja v prlanem stroju – ne uporabljajmo centrifuge, ne mehčalcev, belil in drugih agresivnih snovi. Perimo na nizki temperaturi na programu za najobčutljivejši tekstil. Po vsakem pranju blazino temeljito posušimo.

Joga blazine iz plute:

Posebnost so tudi joga blazine iz plute. Joga blazino iz plute vedno zvijemo z zunanje strani navzven (da je pluta na zunanji strani) – tako preprečimo da bi se pluta zlomila in preprečimo ukrivljanje joga podloge. Čiščenje – pluta je naravni material in deluje antibakteriološko in antimikrobno. V primeru zelo pogoste uporabe je redno čiščenje (enkrat tedensko) priporočljivo. Blazino očistimo s hladno vodo in nežnim čistilom, npr. Yoga Mat Wash & Refresh, ali Reyoga Reclean. Nato jo moramo nujno dobro posušiti.

ReYoga čistila za joga blazine

Pluta lahko na posameznih delih potemni oz. blazina dobi temnejše madeže. Povsem mogoče je, da takšnih temnih madežev ne bo mogoče odstraniti. To je povsem naravno, saj naša koža z znojenjem na površino prepušča različne snovi, katere lahko obarvajo naravne material. Obarvanost blazine lahko povzročijo tudi kreme, olja, losioni katere uporabljamo na koži. A funkcija blazine ostaja nespremenjena!


 

Solna »kopel«? Da, nekatere joga blazine jo potrebujejo!

Manduka serija Pro (Pro, Pro Lite, Pro Travel in vse izvedbe podaljšanih Pro blazin, Long) potrebujejo prav takšno nego. Ta serija joga blazin ima doživljenjsko garancijo, material je izredno trpežen. Nova joga blazina iz serije Pro ima po vrhnji površini nekakšen »filter / film«. Zato lahko blazina v začetku, pri prvih praksah joge, drsi. Rešitev je zelo preprosta.

Oglejte si spodnji video oz. sledite korakom:

 1. Blazino Manduka iz serije Pro razgrnite po tleh z zgornjo stranjo naprej.
 2. Po blazini posujte morsko sol. Fino mleto.
 3. Pustite delovati sol 24 ur.
 4. Nato sol temeljito obrišete z mokro krpo.
 5. Ko je blazina dobro očiščena soli jo še temeljito posušite.
 6. Practice ON! Naj se vadba prične!
 

Naše trajnostne
blagovne znamke


Zakaj JogaLine?

Ocenjeno 4.9 od 5 na podlagi 448 ocen na

Pod imenom JogaLine se skriva mnogo več kot le joga. JogaLine - prva joga trgovina v Sloveniji.

Za vas poskrbimo za vse prijetne aktivnosti. Ponudba opreme za jogo,
joga blazine, pripomočki za jogo (vadri, trakovi),
pripomočki za meditacijo,oblačila za jogo in športne vadbe ...

Tu smo za vas. S kvalitetnimi in trajnostnimi produkti.
Imate vprašanje?

Kontaktirajte nas!

© 2024 JogaLine & Samana | Vse pravice pridržane