Izberi najboljšo podlogo za jogo, prijazno tebi in okolju. Pridobi si dodatnih 5% popusta s prijavo na naše novičke.

Vzdrževanje / čiščenje joga podloge

Kako prati / očistiti joga podlogo?

Če je vaša joga podloga rahlo umazana jo lahko zelo hitro in preposto očistite.

Sami naredite čistilo iz dveh skodelic vode in štirih kapljic blagega detergent za ročno pomivanje posode. Najlažje bo, če to tekočino vlijete v pršilko in popršite (posprejate) po celotni površini joga podloge. Večje madeže nežno obrišite z gobico ali brisačo (z nečim nežnim). Nato pa le še vašo joga podlogo dobro sperite z mlačno vodo in jo posušite. Sušite je v toplem protoru, razgrnjeno. Nikakor ne na radiatorju oz. na direktnem viru toplote. Izogibajte se tudi direktnemu soncu.

Vzdrževanje / čiščenje joga podloge

V primeru, da je vaša joga podloga zelo umazana, naredite zanjo kar kopel. V toplo vodo vmešajte blag detergent za ročno pomivanje posode in vašo joga blazino namočite v to kopel za 15 do 30 minut. Nato večje madeže nežno obrišite z gobico ali s krpico ter joga blazino sperite z obilico mlačne vode. Posušite je v toplem prostoru, razgrnjeno.

Vzdrževanje / čiščenje joga podloge

Na joga blazini ležimo, stojimo, čepimo, … skratka celotno naše telo in tudi obraz je med vadbo v stiku z joga blazino. Naša osebna joga blazina vsrkava naš znoj, umazanijo s kože, delce naše kože, ličil in še in še ostalih tekočin in mikro delcev. Joga blazine z odprtimi celicami še toliko bolj kot tiste z zaprtimi celicami. Mogoče težko rečemo, da zaprtocelične joga blazine vsrkavajo vse to, se pa zagotovo vse to nabira na površini joga blazine.

In kolikokrat očistite svojo joga blazino?

Oziroma še hujši primer: Ali se kdaj vprašate kdo vse se je že znojil na joga blazini v studiu pred vami? In kolikokrat je ta studijska joga blazina res očiščena? Ali kakšne so šele joga blazine po vadbah v naravi?

Čiščenje joga podloge

Da kar mimogrede skrbite za čistejšo joga blazino pripomorete veliko, če si pred vadbo umijete roke in noge. Če to ni mogoče, lahko uporabite nežne vlažilne otroške robčke in si z njimi obrišete roke in noge. S čistimi rokami in stopali bo vadba še prijetnješa.

Uporabe brisače

Prakticiranje uporabe brisače je tudi eden izmed korakov, da si zagotovimo čisto okolje. Posebne brisače za jogo poskrbijo, da brisača ne drsi po podlogi. Vrhnja plast je običajno res nekoliko drseča, a je oprijem vseeno odličen v primerih če se veliko znojite oz. lahko joga brisačo narahlo popršite z vodo in tako dobite odličen oprijem. Ali pa le optimalno izvajajte asane in tudi v tem primeru vam bo joga brisača nudila odličen oprijem. Pri nekaterih vadbah, bikram joga, hot yoga in še kje je joga brisača celo obvezna. Joga brisače lahko normalno peremo v pralnem stroju in kar je precej enostavno za vzdrževanje čistoče.

In ni vprašanje le higienski minimum vaše joga blazine, vse te “primesi” počasi načenjajo tudi materiale. S pravim vzdrževanjem precej izboljšamo oprijem joga blazine in njeno življenjsko dobo.

Na tržišču je ogromno variant joga blazin. Naravna guma, bombaž, TPE, microfibra, PU, ostali umetni in naravni materiali… Zato je tudi čistil več. Kajti prožnost in funkcija naravne gume, kavčuka, se vzdržuje drugače kot nek umetni manj zahtevni material.

Čistila za joga blazine

Dva precej univerzialna čistila za joga blazine sta: ReYoga Reclean in Manduka Mat Wash (Citrus, Gingergrass oz, potovalna doza 59ml z vonjem po sivki) čistilo za joga blazine. Oba sta namenjena za vse tipe joga blazin. Najbolje je, da čistilo popršite na nežno krpo, mehko gobico in z njo očistite madež na joga blazini. Pri ReYogi priporočajo, da nato obrišete joga blazino še z mokro krpo. Za trdovratnejše madeže pustimo kratek čas čistilo delovati direktno na joga blazini. Za studio je priročno, da si namešamo v pršilko omenjeno čistilo in vodo, ter z njo popršimo celotno joga blaino po vadbi, nato še obrišemo z mokro krpo. Po končanem čiščenju je zelo pomembno, da joga blazino dobro posušimo predno jo zvijemo.

Čistilo za joga blazine - podloge

Čistilo za joga blazine - podloge

Joga blazine iz naravne gume, kavčuka

Joga blazine iz naravne gume, kavčuka, potrebujejo posebno nego. Saj je guma naravni material, “živ” material. Zunanji dejavniki na takšne joga blazine vplivajo še precej bolj. Zato je skrb zanje še pomembnejša. Priporočamo Manduka Čistilo za joga blazine iz naravne gume (Lemongrass in Palma Rosa). S tem čistili, ne samo da očistimo joga blazino, poskrbimo za prožnost kavčuka in dober oprijem. Takšna skrb nam precej podaljša življenjsko dobo joga blazine. Postopek čiščenja je podoben kot pri univerzialnih čistilih. Oz. že napisano malce višje.

Joga blazine z odprtimi celicami

Joga blazine z odprtimi celicami prav tako potrebujejo večjo skrb za čistočo. Saj jo kot spužve, katere vsrkavajo vse nečistoče iz svoje površine v notranjost. Za “globinsko” čiščenje vam mi priporočamo Manduka Deep Cleanser čistilo za joga blazine. Čistilo čisti in obnavlja joga blazino in poskrbi za “neoporečno” podlago in za odličen oprijem.

Čistilo zmešajte z vodo in tako dobite vodno kopel za vašo joga blazino. Potopite joga blazino v pripravljeno kopel za 5-10 min. Večkrat jo obrnite. Trdovratnejše nežno madeže podrgnite s krpo ali mehko gobico. Nato sperite joga blazino z svežo vodo. Tu je še bolj pomembno, da joga blazino res dobro posušimo, saj je joga blazina vsrkala vodo in je resnično mokra tudi znotraj. Sušite jo vsaj 24 ur.

Za hitro, vsakodnevno čiščenje priporočamo Manduka Everyday Cleanser čistilo za joga blazine. Prijetna pena hitro očisti madeže in poskrbi za svežino joga blazine. Postopek čiščenja je podoben kot pri univerzialnih čistilih.

Čistilo za joga blazine - podloge

Želite izvedeti več o čiščenju podlog posameznih znamke?


Kako prati / očistiti prAna joga podlogo?

Če je vaša joga podloga rahlo umazana jo lahko zelo hitro in preposto očistite. Sami naredite čistilo iz dveh skodelic vode in štirih kapljic blagega detergent za ročno pomivanje posode. Najlažje bo, če to tekočino vlijete v pršilko in popršite (posprejate) po celotni površini joga podloge. Večje madeže nežno obrišite z gobico ali brisačo (z nečim nežnim). Nato pa le še vašo joga podlogo dobro sperite z mlačno vodo in jo posušite. Sušite je v toplem protoru, razgrnjeno. Nikakor ne na radiatorju oz. na direktnem viru toplote. Izogibajte se tudi direktnemu soncu.

prAna joga podloge - Čiščenje kako?

prAna joga podloge - Čiščenje kako?

V primeru, da je vaša joga podloga zelo umazana, naredite zanjo kar kopel. V toplo vodo vmešajte blag detergent za ročno pomivanje posode in vašo joga blazino namočite v to kopel za 15 do 30 minut. Nato večje madeže nežno obrišite z gobico ali s krpico ter joga blazino sperite z obilico mlačne vode. Posušite je v toplem prostoru, razgrnjeno.

prAna joga podloge - Čiščenje kako?

Kako prati / očistiti Manduka joga podlogo?

Pri Manduki so pri vsakem tipu joga blazine podali natančnejše nasvete kako skrbeti za njihove joga podloge. kar lahko pogledate tudi na naši spletni strani pri posameznih artiklih. Glede joga podlog izdelanih iz umetnega materiala pravijo: Pomembno je, da jo vedno zvijete z zunanje strani navzven – tako preprečite ukrivljanje joga podloge. Blazine ne izpostavljajte direktni sončni svetlobi, ne puščajte jo na vročem in suhem prostoru, ne puščajte je v avtu na soncu (to velja za vse joga blazine). Po vadbi joge, ko je joga blazina mokra in vlažna od znoja ali vode, blazino nujno posušite predno jo zvijete. Blazino razgrnite na tla ali jo obesite, da se povsem posuši, šele nato jo zvijte.

Manduka joga podloge - Čiščenje

ProLite in Pro joga blazini očistite s hladno vodo in nežnim, neagresivnim detergentom. Še bolje, če uporabite čistilo za joga blazine. Nato jo morate nujno dobro posušiti. Manduka ProLite in Pro joga blazini nikoli ne perite v pralnem stroju, je ne tuširajte in ne sesajte. Občasno se priporoča čiščenje z morsko soljo (postopek si oglejte na spodnjem videu).

 

Manduka joga blazine

Glede joga podlog izdelanih iz naravne gume, kavčuka pravijo: Manduka joga blazine iz linije EKO, katere so iz naravnege gume, imajo lahko rahel vonj po gumi. Kavčuk, naravna guma je naravni material in ni UV odporen oz. je občutljiv na sončno svetlobo. Prav tako se guma postara, postane nefleksibilna, če jo ne uporabljamo. Naravna guma lahko zaradi vplivov svetlobe dobi odtenke lis. Manduka joga blazine iz linije EKO, iz naravnege gume, je priporočljivo, da jo vedno zvijete z zunanje strani navzven – tako preprečite ukrivljanje joga podloge.

Blazin ne izpostavljajte direktni sončni svetlobi, ne puščajte jih na vročem in suhem prostoru, ne puščajte jih v avtu na soncu (to velja za vse joga blazine). Po vadbi joge, ko je joga blazina mokra in vlažna od znoja ali vode, blazino nujno posušite predno jo zvijete. Joga blazino razgrnite na tla ali jo obesite, da se povsem posuši, šele nato jo zvijte. Čiščenje – Manduka joga blazine iz serije Eko očistite s hladno vodo in nežnim, neagresivnim detergentom. Še bolje, če uporabite čistilo za joga blazine iz kavčuka. Nato jo morate nujno dobro posušiti.

Manduka Eko joga blazine nikoli ne perite v pralnem stroju, je ne tuširajte in ne sesajte.

Joga podloga Manduka

Kako prati / očistiti ReYoga joga podlogo?

ReYoga joga podloge iz TPE materiala čistimo in vzdržujemo tako kot smo že opisali v zgornjem tekstu, o vzdrževanju prAna joga blazinah. Joga podloge izdelanih iz naravne gume, kavčuka so navodila nekako takole: Kavčuk, naravna guma je naravni material in ni UV odporen oz. je občutljiv na sončno svetlobo. Prav tako se guma postara, postane nefleksibilna, če jo ne uporabljamo. Za shranjevanje priporočamo, da blazino zvijemo (porolamo) in jo postavimo pokonci v suh, temnejši prostor.

Naravna guma lahko zaradi vplivov svetlobe dobi svetlejše odtenke lis, lahko celo bele lise. To je naravno pri tovrstnem materialu. Da se znebite lis, joga blazino le operate. Za čiščenje priporočamo mokro krpo. Reyoga joga blazine iz kavčuka lahko operete s hladno vodo in nežnim, neagresivnim detergentom. Še bolje, če uporabite čistilo ReClean. Blazino dobro posušite, ne na soncu ali preblizu vira toplote.

ReYoga joga podloga iz naravne plute - Čiščenje

Pri ReYogi je velika posebnost joga blazina iz naravne plute. Katera pa zahteva nekoliko drugačno skrb.

  Kako prati / očistiti ReYoga joga podlogo?

Vzdrževanje: pluta je zelo trpežen in vzdržljiv material. Zato bo vaša ReYoga Feel Cork joga blazina trajala zelo dolgo že ob minimalni skrbi in vzdrževanju.

Pomembno je, da jo vedno zvijete z zunanje strani navzven (da je pluta na zunanji strani) – tako preprečite, da bi se pluta zlomila in preprečite ukrivljanje joga podloge. Blazine ne izpostavljajte direktni sončni svetlobi, ne puščajte jo na vročem in suhem prostoru, ne puščajte je v avtu na soncu (to velja za vse joga blazine). Po vadbi joge, ko je joga blazina mokra in vlažna od znoja ali vode, blazino nujno posušite predno jo zvijete. Blazino razgrnite na tla ali jo obesite, da se povsem posuši, šele nato jo zvijte.

Čiščenje – pluta je naravni material in deluje antibakteriološko in antimikrobno. V primeru zelo pogoste uporabe je redno čiščenje (enkrat tedensko) priporočljivo. Blazino očistite s hladno vodo in nežnim, neagresivnim detergentom. Še bolje, če uporabite čistilo ReClean. Nato jo morate nujno dobro posušiti. Pluta lahko na posameznih delih potemni oz. blazina dobi temnejše madeže.

Povsem mogoče je, da takšnih temnih madežev ne bo mogoče odstraniti. To je povsem naravno, saj naša koža z znojenjem na površino prepušča različne snovi, katere lahko obarvajo naravne material. Obarvanost blazine lahko povzročijo tudi kreme, olja, losioni katere uporabljamo na koži. A funkcija blazine ostaja nespremenjena! Če je naša plutasta joga blazina resnično umazana jo lahko za nekaj časa potopimo v hladno vodo, kateri smo dodali nežen, neagresiven detergent in jo z nežno gobico ali krpo narahlo zdrgnemo. Nato pa temeljito spremo milo in dobro posušimo.

Kako prati / očistiti ReYoga joga podlogo?


Preberite si več

Kakšno oblačilo nosiš?

Vse, kar potrebuješ vedeti o tekstilnih vlaknih in materialih. Izbiraj varno in kvalitetno zase in za okolje.

Kakšno oblačilo nosiš?

Poglej več

Mini vodič po stilih joge

Katera joga je zame? Vsak stil joge prinese pozitivne učinke. Izberi sebi primerno.

Mini vodič po stilih joge

Poglej več

Joga za aktivne

Joga kot super dopolnilo pohodnikom, plezalcem, kolesarjem.

Joga za aktivne

Poglej več

 

Kako izbrati joga blazino

Iščete joga blazino in niste prepričani, katera je prava za vas? Joga blazine/podloge so iz različnih materialov, različnih dimenzij ter različnih cenovnih razredov... Vsaka ima svoj namen. In vsak stil joge ima svoje specifike. Za vas smo pripravili informativni vodič, ki vam bo pomagal izbrati najustreznejšo joga blazino; vašo sopotnico za vadbo.

Kako izbrati joga blazino

© 2021 JogaLine & Samana | Vse pravice pridržane