Materiali

Videti in občutiti

Izdelava kvalitetnih, odličnih, »zdravih« izdelkov strmi k iskanju vedno novih možnosti izdelave. Tako je v porasti uporaba trajnostnih materialov, kot so organski bombaž, reciklirani poliester, Tencel®.

Organic

Vse to je v naši naravi, vse kar je dobro za naš planet, za soljudi in ostala živa bitja. Od konoplje in organskega bombaža do pravične trgovine; vsi ti izdelki izdelani iz ekoloških materialov in okolju ter živim bitjem prijazno proizvodnjo so pri prAni prisotni še kako.

Ti materiali izpolnjujejo predpise, ki jih predpisuje program USDA National Organic, in so v skladu z najvišjimi okoljskimi kmetijskimi zahtevami.
Organic - pomaga zmanjšati onesnaževanje prsti in vode s škodljivimi kemikalijami. Pomaga, da kmetje, pridelovalci bombaža ne pridejo v stik s škodljivimi kemikalijami pri svojem vsakdanjem delu, pri pridelavanju le tega.

Tencel ®

Proizvodnja Tencel-a je revolucionarna. Proizvodni proces kateri temelji na topljenju in predenju, predstavlja največji dosežek v tehnologiji celuloznih vlaken. Edinstveni proizvodni proces je Tencel povzdignil v vlakno prihodnosti: okolju prijazno in ekonomično.

prAna

Chakara

prAnino najbolj tehnično blago. Izdelki iz Chakara materiala nudijo telesu, mišicam veliko kompresijo, »podporo«, oporo, s tem tudi poskrbijo za vizualno precej lepšo obliko telesa. Material Chakara je izredno mehek, je prijeten na otip in ob stiku s kožo, odlično odvaja vlago (pot) in je izredno trpežen ter ohranja prvotni izgled tudi po številnih pranjih. (88% Supplex (poliamid)*, 12% Lycra (elastan))

**INVISTA SUPPLEX ® je tkanina, material, ki uporabniku ponuja občutek bombaža, s prednostmi napredne tehnologije umetnih vlaken. Naravna tekstura bombaža in estetika, poskrbita da je tkanina uporabna pri širokemu izboru oblačil. Oblačila iz bombaža se navadno mečkajo, krčijo in pogosto barva le teh zbledi. INVISTini znanstveniki so želeli uporabnikom ponuditi prednosti, kvalitete bombaža, brez slabih lastnosti. Tako so razvili SUPPLEX – tkanino, ki združuje tradicionalne kvalitete, prednosti bombaža in napredno tehnologijo izdelovanja umetnih vlaken. Supplex tkanina je na otip kot bombaž, a odlično diha, odvaja pot, se hitro suši, ohranja svojo obliko in barvo.
Za tkanino Supplex velja slogan: »ne boste verjeli, da to ni bombaž« »You won't believe it's not cotton«.

Nevaeh

Kaj pomeni, če preberemo ime materiala Nevaeh nazaj - heaven (nebesa/raj) – za to obstaja razlog! Božansko mehka, udobna tkanina za takoj prvi sloj na kožo. Posebna mešanica umetnih vlaken in elastana nudi telesu vso svobodo gibanja in udobja. Zagotovo je Nevaeh eden izmed prAninih priljubljenejših materialov. (87% polester / 13% elastan / izdelano v ZDA)

Veeda

Material Veeda je zelo mehak in udoben, je izredno raztegljiv. Material je zelo prijeten, nežen ob stiku s kožo. Se hitro suši, odlično odvaja vlago (pot) in je primeren za vse športne aktivnosti. (45% Spun reciklirani poliester / 45% Spun* poliester / 10% elastan / ZDA)

Veeda material se lahko reciklira – z metodo recikliranja materialov se iz starega proizvoda lahko naredi nov material in iz le tega nov proizvod. Tako močno zmanjšamo vpliv izdelka na okolje. Recikliranje zmanjšuje potrebo po izdelavi novih surovin že od začetka. Z vpeljavo vse večjega števila recikliranih materialov nam prAna nudi vse več lepih, tehnično dovršenih in funkcionalno odličnih artiklov in to brez slabega vpliva na okolje.

prAna je ponosna partnerica Bluesign ® organizacije od aprila 2012. To pomeni, da je prAna sprejela okoljsko strategijo in skrb kako in koliko njihovi proizvodi vplivajo na okolje. Bluesign ® je vodilna organizacija za skrb za čisto okolje, zdravje ljudi, sistem proizvodnje, upravljanja… Bluesign ® standard pomeni, da so pri vsem; materiali, celotna proizvodnja (tudi poraba vode, energije pri produkciji)…, se pravi od prve nitke pa do končnega produkta, pri vsem tem so upoštevani strogi eko standardi, skrb za okolje in ljudi.

Spun* poliester je 100% poliester, pomembno je, da je tkan oz. da je preja prepletena v nit iz večih tanjših nitk, kar pomeni, da je konstrukcija niti precej drugačna kot običajno, je nekako »večplastna«. In zakaj je to boljše; zagotovo taka tkanina vzdrži dvakrat toliko kot običajni poliester, ni je potrebno likati, se ne krči, tudi zelo pogosto pranje ne vpliva nanjo, barve so precej obstojnejše, tkanina izgleda lepše, je bolj paro-propustna oz. dihajoča in občutek na koži je prijetnejši.

Micropoly

Ta material je zelo mehak, tehnično dovršen, hitro sušeč. Odlično odvaja vlago (pot) in artikli iz Micropoly materiala so primerni za vse športne aktivnosti. Na otip, ob stiku s kožo so artikli tako zelo prijetni, da so hitro postali zelo priljubljeni. (92% Micropoly (poliester) / 8% elastan / ZDA)

Bliss

To je eden prAninh najbolj vsestranskih materialov. Artikli iz Bliss materiala so primerni za kamorkoli, kadarkoli in karkoli… Tkanina se ne mečka, je udobna in zelo lahka, ima visoko zaščito proti soncu, proti UV žarkom, UPF* 40+ ! Raztegljiva je v 2 smeri in tako nudi vso svobodo gibanja. Je vodo odbojna (DWR - Durable Water Repellent) in tako kapljice vode kar drsijo po površini in se ne vpijajo, vendar to ne pomeni, da je vodo neprepustna oz. nepremočljiva. (94% Nylon (poliamid) / 6% elastan)

UPF * (Ultra Violet Protection Factor): za zaščito kože poskrbi tkanina, katera je izdelana tako, da preprečuje škodljivim UV žarkom dostop do kože. Za nas so problematični UVA (pospešijo staranje kože) in UVB (povzročajo opekline) žarki in, da, pred temi se z oblačili lahko zaščitimo.

Hemp / konoplja

Je material iz naravnih, trajnostnih vlaken konoplje.
V ZDA je pridelava koplje nezakonita, tudi industrijske. Tako prAnina konoplja prihaja iz Kitajske. Pri tem je zelo otežena oz. kar nemogoča certifikacija organsko pridelane konoplje. Zato pri prAni obljubljajo, da njihova konoplja raste kolikor je le mogoče ekološko in tu nimamo kaj, kot da jim verjamemo.

Sicer je konoplja zelo trpežna, zelo nezahtevna rastlina. Uporaba pesticidov, raznih gnojil in ostalih kemičnih pripravkov torej ni potrebna. Vse to pomeni tudi varno in zdravo okolje za kmete, kateri se ukvajrajo s pridelavo konoplje, zemlja pa ostaja čista. Konoplja je skoraj “čudežno” odporna na sušo! Ko kmetje požanjejo konopljo, je zemlja še vedno dovolj “močna” da lahko takoj posejejo ostale kulture in te brez problema obrodijo.

Tkanina iz konoplje je lahka, mehka, nežna na otip, odlično diha… Pri prAni konopljo mešajo z organsko pridelanim bombažem, recikliranim poliestrom, elastanom, s čimer dobijo tkanino enostavno za vzdrževanje, katera pa se ne mečka in guba, kot večina naravnih materialov (laneno platno).

prAna

Stretch Zion

Material Stretch Zion je tisti material, v katerega pri prAni vložijo največ truda in je najtežje proizvedljiv. Zato so artikli tako odporni, da je to hkrati njihova najslabša lastnost, saj jih kar ne moremo uničiti.
Tako ta material slovi po svoji trpežnosti in je res skoraj neuničljiv. Artikle iz Stretch Zion-a lahko nosite in nosite in kar trajajo… Tkanina je raztegljiva v 4 smeri in tako nudi vso svobodo gibanja. Je vodo odbojna (DWR - Durable Water Repellent) in tako kapljice vode kar drsijo po površini in se ne vpijajo, vendar to ne pomeni, da je vodo neprepustna oz. nepremočljiva. (97% Nylon (poliamid) / 3% elastan)

Sutra

Je klasična prAna tkanina, izdelana iz mešanice konoplje, raztegljive Lycre in recikliranih plastenk. To je mehka, lahka in udobna tkanina, je raztegljiva in nudi vso svobodo gibanja. (53% Hemp / 44% recikliran poliester / 3% Lycra)

Sutra material se lahko reciklira – z metodo recikliranja materialov se iz starega proizvoda lahko naredi nov material in iz le tega nov proizvod. Tako močno zmanjšamo vpliv izdelka na okolje. Recikliranje zmanjšuje potrebo po izdelavi novih surovin že od začetka. Z vpeljavo vse večjega števila recikliranih materialov nam prAna nudi vse več lepih, tehnično dovršenih in funkcionalno odličnih artiklov in to brez slabega vpliva na okolje.