KAJ JE JOGA? KAKO PRIČETI Z JOGO?

Kako izbrati joga blazino

 

Kako izbrati joga blazino?
Zakaj toliko variant?

Na trgu je poplava razno raznih joga blazin. Različnih materialov, različnih dimenzij, cenovnih razredov... Vsaka ima svoj namen, zagotovo!

 
 

Izbira joga blazine - kazalo

Joga je praksa, ki traja celo življenje. V našem svetu je velikokrat kar vadba, a kakorkoli, zagotovo je odlična za telo in duha. Za varno in učinkovito vadbo je pomembna odlična joga podloga. Na trgu je na voljo veliko različnih joga podlog. Podloge se razlikujejo med seboj glede na velikost, debelino, materiale …

Vrste blazin za jogo

  • Vrsta: Blazine za jogo težko razvrstimo na "vrste". Mogoče je ta prva delitev najboljša glede na material blazine. Naravni ali sintetični material. Vsaka od teh dveh "vrst" ima svoje prednosti in slabosti.
  • Velikost in oblika: Joga blazine so na voljo v različnih velikostih in oblikah. Prevladujejo standardne dimenzije cca 60 cm širine in cca 180 cm dolžine. So pa na voljo tudi daljše in krajše različice. Daljše so seveda primerne za višje postave, krajše za nižje postave in otroke. Joga blazine so lahko tudi okrogle, ovalne ali v obliki peščene ure in še kaj bi se našlo. Zadnje čase so popularne tudi "extra" velike blazine, npr. 200 x 200 cm, kar je odlično za domačo prakso, saj imate tako na voljo resnično veliko površino za svojo prakso ali pa na njej vadita dve osebi. 
  • Debelina: Debelina joga blazine je pomembna za podporo, za stabilnost in za udobje. Ni pa nujno, da debelejše joga blazine nudijo več udobja. Odvisno od gostote materiala. A običajno so blazine z debelino 1 - 1.5 mm potovalne blazine, katere so lahke in jih lahko zložimo tudi kot odejo, nudijo precej malo udobja, so pa nepogrešljive na poti. Pri joga blazinah debeline cca 3 - 6 mm pa je res odvisno iz katerega materiala so izdelane. 
Vas že sedaj boli glava, ko le razmišljate katera bi bila prava za vas? Stvar ni tako zapletena in naporna kot je videti. Konec koncev izbirate nekaj lepega, nekaj koristnega za vas. Joga blazino, vašo sopotnico za prakso, vadbo.

Ne glede na prakso vadbe in kaj potrebujete, je pomembno, da je joga blazina izdelana iz ekoloških materialov, saj na njej preživimo kar precej časa, dotikamo se jo z golo kožo, se znojimo na njej, ničkolikokrat pritisnemo tudi ustnice na blazino. Torej, ne le zaradi okolja, predvsem zaradi nas samih je pomembno, da je joga blazina iz čistih, neoporečnih materialov.

Nekatere priljubljene blagovne znamke joga blazin

Za izbiro prave joga blazine upoštevajte:

  • Razmislite o svojem stilu joge: Če se ukvarjate s jogo, ki zahteva veliko ravnotežja, boste potrebovali blazino, ki vam bo zagotavljala stabilnost. Če se ukvarjate s jogo, ki zahteva veliko gibanja, boste potrebovali blazino, ki je vzdržljiva. Če se ukvarjate s hot yogo, potrebujete super vpojno joga blazino. Pri restorativni jogi je dobro iskati udobje. In še in še variant.....
  • Razmislite koliko vam je pomemben material Nekateri ljudje prisegajo na naraven material (kavčuk, pluta). Nekateri imajo raje blazine, iz sintetičnih materialov, ki pa so običajno lažje za vzdrževanje in trpežnejše. 
Manduka Joga blazine podloge
 

 

Katera je najboljša joga blazina?

Ja, na to vprašanje ni pravega in ne napačnega odgovora.

Katera joga blazina je najboljša zame?

Ja, tudi tu je podobno - vprašanje brez pravega ali napačnega odgovora.

Lahko vam pomagamo. Z nekaj nasveti najti za pravo joga blazino za vas!

Dimenzije joga blazin

Kakšnih dimenzij bo naša joga blazina je malce odvisno od naše postave – višji običajno posegajo po podaljšanih, »long«, verzijah joga blazin. Torej to je precej enostavna izbira. Predstavljajte si položaj savasane in svoji višini dodajte nekaj centimetrov na vsako stran...

 

Debeline in trdote joga blazin

Debelina in trdota joge blazine - kaj potrebujemo? Odvisno od vrste prakse joge in od naših pričakovanj po udobju oz. vaše občutljivosti. Vsekakor bi morali upoštevati obe lastnosti - debelino joga blazine skupaj z gostoto materiala joge blazine, kar pomeni trdoto. Saj veste, četudi je debelina kar precejšnja, a je material precej kompakten, gost, potem je joga blazina še vedno trda in ne puhasto mehka. Zato več milimetrov še ni nujno, da pomeni več udobja. Torej ali kupiti puhasto mehko ali gosto tršo joga blazino? Za občutljiva kolena si izberite mehkejšo verzijo. Za ravnotežje in zahtevnješe položaje si izberite tršo. In če je trda blazina prijaznejša do naših zapestij, saj lahko bolje stabiliziramo in najdemo odlično oporo, je mehkejša dobra za »trening« zapestja, saj moramo iskati in držati položaj zapestja v pravi poziciji.

Joga blazina

Materiali joga blazin

Material - ponovno - na trgu je ogromno joga blazin in različnih umetnih materialov, nekaj iz kavčuka, plute, celo jute in bombaža, ter še kaj bi se našlo. Opozarjamo, da tu ne bomo upoštevali poplave »nečistih«, ekološko spornih, celo strupenih joga blazin! Tu bomo govorili le o »čistih« joga blazinah, katerih umetne snovi so brez klorida, brez toksičnih snovi, brez strupenih lepil,... Naravna guma, kavčuk »naših« joga blazin, prihaja iz dreves, kjer je kontrolirana pridelava le tega in ne ogrožajo amazonskega pragozda ali drugih ogroženih gozdov. Torej kaj izbrati? Kateri material je pravi? Umetne, sintetične materiale ali naravne? Za še težjo odločitev, se velikokrat celo v eni joga blazini prepletata obe vrsti materialov.

Nekaj osnovnih lastnosti joga blazin glede na material in kaj vse lahko najdemo na trgu.


Sintetične joga blazine

Prednosti sintetične joga blazine:

  • običanjo imajo nižjo težo in jih je zato lažje prenašati (seveda so izjeme)
  • običanjo so zaprto celične in ne vpijajo nikakršnih tekočin, znoja, ter so zato higienično čistejše
  • višji rang takšnih joga blazin je zelo trpežen in ima dolgo življenjsko dobo
  • običajno nižja cena

Slabosti sintetične joga blazine:

  • izredno veliko različnih modelov in zato je včasih težko najti pravo
  • nižji rang joga blazin je običajno mehkešji, bolj »penast« in je zato življenjska doba krajša

Omenimo nekaj tistih najbolje prodajanih joga blazin ter nekaj njihovih kvalitet:

Manduka ProLite joga blazina

Vrhunska, kompaktna joga blazina z doživljenjsko garancijo. Z uporabo postaja boljša in boljša. Za resne jogiste in vse zvrsti joge. Na voljo vam je tudi podaljšana različica ProLite Long.

Manduka ProLite joga blazina

ReYoga Soft in Light joga blazini

Udobna, s super oprijemom. Nekoliko mehki in zato priljubljeni tudi za vadbo pilatesa. Super barve in super cena. Debelejša, Soft, je še posebej primerna za pilates in ostale vadbe. Light za tiste, ki ne potrebujete toliko udobja.

ReYoga Soft joga blazina

Manduka welcOMe joga blazina

Osnovna joga blazina z odličnim oprijemom. Odlična cena. Namenjena začetnikom in rekreativcem.

Manduka welcOMe joga blazina

 
 

Joga blazine iz kavčuka

Prednosti joga blazine iz kavčuka

  • super oprijem
  • naraven dotik, stik s kožo
  • niso ne pretrde, ne premehke in so primerne za vse vrste joga praks
  • zelo trpežne in vzdržljive in četudi z njimi ravnamo grdo, se jim to ne bo poznalo

Slabosti joga blazine iz kavčuka

  • večja teža
  • vonj po kavčuku (ta se tekom uporabe sicer razdiši, a kjub temu je za nekatere moteč)
  • običajno višja cena

Omenimo nekaj tistih najbolje prodajanih joga blazin ter nekaj njihovih kvalitet:

Manduka eKO Lite

Obe vrhunski joga blazini iz kavčuka. TOP oprijem, ravno prava gostota materiala, da sta udobni in hkrati kompaktni, da nudita popolno podporo v joga položajih. prAnina Indigena je nekoliko večja po dimenzijah in malce dražja.

Manduka eKO Lite

ReYoga Grow joga blazina

Ta blazina je bila največje presenečenje za vse nas. Super oprijem, pravšnja gostota materiala in skoraj brez vonja po kavčuku. Presenečeni boste!

ReYoga Grow joga blazina

Manduka eKO joga blazina

Debelješa različica prej omenjene eKO Lite. Za tiste, ki potrebujete nekoliko več udobja in podpore za kolena, komolce...

Manduka eKO joga blazina

 
 

Joga blazine in vlakna microfibra

Posebno mesto v zadnjih letih zasedajo joga blazine, katere imajo na vrhnjem delu microfibra vlakna. Običajno so to tiste, izredno lepe joga blazine, s čudovitimi potiski, lahko celo fotografijo po celotni površini joga blazine. Microfibra vlakna omogočajo kakršnikoli potisk.

Na otip je površina iz microfibre zelo prijetna. A drseča!

Tu ne boste našli optimalnega oprijema! Kar pa niti ni njuno slabo. Kajti določene prakse joge so zelo dinamične in so nekakšen »flow« gibov - pri takšnih vrstah prakse je celo dobrodošlo, da se ne lepimo preveč na joga blazino in lepo, gladko drsimo iz položaja v položaj. Če se veliko znojimo, so tudi dobrodošle takšne joga blazine, saj mokre ponudijo super oprijem. Zato takšno joga blazino lahko malce popršimo z vodo in oprijem bo odličen. Ali če potujemo po kakšnih tropskih deželah, kjer je v zraku veiko vlage – tu bo microfibra postregla s super oprijemom. Ravno zaradi te »drseče« lastnosti so tovrstne joga blazine pri nas slabše prodajane in je zato tudi manj ponudbe. Mogoče le omenimo izredno kvalitetno in zelooo lepo prAna Printed joga blazina. In dve tanki, potovalni joga blazini prAna Transformation in YDL Commuter.

Potovalne joga blazine

Omeniti moramo pravi hit zadnjih sezon – potovalne joga blazine! To so tiste, tanke, običajno le 1.5 mm debeline. So super, ker jih lahko kar pomečkamo v nahrbtnik, torbo. Imajo izredno majhen volumen. So zelo trpežne in jih lahko razgrnemo na kakršnokoli podlago (travnik, pesek,...).

Vedno je lahko z nami – na plaži, v gorah, na potovanju...

Mi vam priporočamo super »lepljivo« joga blazino iz 100% kavčuka Manduka eKO SuperLite ali prAna Transformation oz. joga blazina YDL Commuter, ki imata vrhnjo plast iz microfibre. Za vse, ki radi vandrate naokoli priporočamo tudi dve malci drugačni joga blazini: ReYoga Rug iz 100% bombaža, preproga iz Indije ali ReYoga Grippy Boo, hibrid med joga brisačo in blazino, mehka, prijetna, majhnega volumna.

Znamke joga blazin

V zadnjih sezonah je trg pretresla znamka Liforme. Prihajajo iz Otoka, iz Anglije. Znamka z dvema joga blazinama. Preprosto Yoga Mat in Travel Yoga Mat. Joga blazina iz naravnega kavčuka, prevlečena s poliuretanom! S sistemom AlignForMe, kateri nam služi kot „zemljevid“ za asane. Blazini imate najboljši možni oprijem, sta udobni, trpežni. Poleg dobite tudi super torbo za njšnjo. Razlika med njima je le v dimenziji. Liforme znamki so seveda sledili tudi drugi proizvajalci. Omenimo YDL Infinity joga blazina– super lepa joga blazina! Tudi visoko kvalitetna.

Nekoliko manjših dimenzij in eno stopnjičko nižje po rangu. A resnično še vedno vrhunska. Prav je, da omenimo še posebni joga blazini – Manduka GRP joga blazina in X joga blazina. To sta tisti »delovni« joga blazini. Za tiste ki se veliko znojite, ki potrebujete trpežno podlago za resno in dinamično vadbo. In tretja posebnost ReYoga Cork Quietness joga blazina – joga blazina iz plute – naravni material, kateri bo božal našo kožo. Vadba je prijetna in »topla«. Pluta je mogoče nekoliko drseča (podobno kot pri microfibri – če jo popršimo z vodo, bo oprijem super). Za vse, ki veste kaj si želite!

Kaj boste sedaj izbrali? Mogoče vam zadnje vrstice pomagajo. Preberite še te.

JogaLine

Še nekaj zelo pomembnega – vsi ti napotki izhajajo iz lastnih izkušenj in opažanj! Jaz, avtorica članka, Vanja Eržen, nisem joga učiteljica, ne pomembna jogistka, ne strokovno izjemna jogistka ali kaj v tem stilu. Sem oseba z ogromno prakse in to iz ogromno različnih področij in praks joge. Joga mi pomaga najti ravnovesje v mojem življenju. Ohranjati fizično kondicijo in fleksibilnost telesa. Prispeva k mirnejšim reakcijam v stresnih situacijah in hkrati je način za »reset« misli, ko je enostavno preveč. Vse moje joga aktivnosti, najljubša mi je acroyoga, v zadnjem času se tudi pri iyenger jogi že najdem in občasni obiski vinyasa joge in vseh njenih izpeljankah, bikram joge, nidra joge in še in še so prispevale k vsem tem znanju. Poleg osebnih izkušenj je zelo pomemben stik in komunikacija z učiteljicami / učitelji joge in ostalimi resnimi in manj resnimi jogistkami in jogisti. Kot edina specializirana trgovina za jogo

Vsi vi prinesete toliko informacij, vsak izmed vas ima svojo zgodbo, vsak ima svoje favorite in svoje težave. Vse vaše zgodbe so nam prinesle toliko znanja. HVALA!

Vsi ste pomagali, da ima danes jogaline.si vrhunsko ponudbo joga blazin, pripomočkov za jogo in vse kar sodi zraven. Ter, da znamo prisluhniti in pravilno svetovati. Za vse vas smo vedno na voljo osebno, na e-naslovuin tudi telefonu!

Namaste, Vanja
Manduka Joga blazine podloge
 

Naše trajnostne
blagovne znamke

  1. Bolster za jogo Restorative Ø24cm
    Ocena:
    100%
    Cena: 54,95 €
  2. Trak za joga podlogo Commuter Manduka
    Ocena:
    100%
    Cena: 17,96 € Običajna cena: 19,95 €
  3. Joga brisača Hot yoga Yoga Design Lab
    Ocena:
    100%
    Cena: 40,76 € Običajna cena: 50,95 €
  4. Manduka welcOMe joga blazina 5mm (174cm)
    Ocena:
    95%
    Cena: 53,96 € Običajna cena: 59,95 €
  5. Joga blazina Pro Manduka 6mm (180cm)
    Ocena:
    100%
    Cena: 120,60 € Običajna cena: 134,00 €


Zakaj JogaLine?

Ocenjeno 4.9 od 5 na podlagi 441 ocen na

Pod imenom JogaLine se skriva mnogo več kot le joga. JogaLine - prva joga trgovina v Sloveniji.

Za vas poskrbimo za vse prijetne aktivnosti. Ponudba opreme za jogo,
joga blazine, pripomočki za jogo (vadri, trakovi),
pripomočki za meditacijo,oblačila za jogo in športne vadbe ...

Tu smo za vas. S kvalitetnimi in trajnostnimi produkti.
Imate vprašanje?

Kontaktirajte nas!

© 2024 JogaLine & Samana | Vse pravice pridržane