KAJ JE JOGA? KAKO PRIČETI Z JOGO?

Joga za otroke - vodnik po asanah za zdrave otroke

 

Joga za otroke - vodnik po asanah za zdrave otroke

Vključevanje otrok v vadbo joge je odličen način, da se z njimi bolje povežete. Tukaj so naši najboljši nasveti, kako vključiti otroke v vadbo joge.

 
 

Joga, stara praksa, se v sodobnem svetu vse bolj uveljavlja tudi med najmlajšimi. Joga za otroke ni le prilagojena vadba za njihovo razigrano naravo, temveč tudi za razvoj zdravega telesa, duha in čustvenega ravnovesja.

Kaj je Joga? Kako pričeti z jogo?

Koristi vadbe joge za otroke

  1. Fizične koristi: Redna praksa joge prispeva k izboljšanju ravnotežja, gibljivosti ter krepi mišice. Preprosti jogijski položaji spodbujajo zdrav razvoj kosti in motoričnih sposobnosti.
  2. Psihološke Koristi: Joga poučuje otroke sprostitve, zmanjšuje stres, povečuje koncentracijo ter spodbuja samozavest.

Ogrevanje

Pred začetkom joge je ključnega pomena, da otroci opravijo ustrezen ogrevalni program. Ogrevanje je nepogrešljiv del vadbe, še posebej pomembno pri mlajših otrocih, da se preprečijo morebitne poškodbe. Prav tako je treba prilagoditi vadbo glede na starostno skupino in fizično stanje otrok.

Razvedriti otroke doma je lahko velik izziv, še posebej, ko ni pouka. Prav tako pomanjkanje časa predstavlja izziv za starše, ki bi se radi vsaj za kratek čas raztegnili. Dovolite otrokom, da se pridružijo in obenem spodbudite svojo domišljijo!

Vključevanje otrok v vadbo joge je odličen način, da se z njimi povežete in jih naučite, kako najti mir sami. Tu so naši najboljši nasveti za vključevanje otrok v jogo.

joga za otroke

Nasveti za otroško jogo

  1. Zabavajte se! Povejte zgodbo in uporabite položaje za ustvarjalno improvizacijo skozi celotno zgodbo – razvoj ustvarjalnosti bo koristil tako vam kot vašim otrokom.
  2. Znebite se vsakršne namere, da morajo otroci izvajati popoln položaj joge, naj bo cilj vadbe zavestno gibanje.
  3. Vključite zvok in glasbo v svojo vadbo, da bo bolj privlačna.
  4. Poskrbite za energijo otrok. Če je vaš otrok razdražljiv, bi bilo dobro, da vključite veliko pritiskanja in stiskanja, da sprostite to energijo, ali če se počuti tiho in žalostno, bi mu morda ustrezalo valjanje po tleh v položajih, kot sta Otroška poza in Veseli otrok.
  5. Bodite bosi – naj otroci čutijo svoja stopala in roke ter se zavedajo, da se vrnejo v svoje telo.
  6. Uporabite spletne vire. Na YouTubu so otroške meditacije, ki so koristne, če bi raje, da nekdo drug uči vaše otroke, tako da si lahko privoščite nekaj trenutkov tišine.
  7. Bodite ustvarjalni, dajte položajem zabavna imena, povežite se skozi gibanje in uživajte v tistih 5 minutah na koncu vadbe.
 
  1. Opinel set Le Petit Chef: nož in ščitnik za prste
    Cena: 27,08 € Običajna cena: 28,50 €
  2. Le Petit Chef Opinel set: nož, lupilec in ščitnik za prste
    Cena: 30,00 € Običajna cena: 40,00 €
  3. Joga podloga za otroke Kid's Combo 4 mm (152cm)
    Cena: 40,46 € Običajna cena: 44,95 €
  4. Čutara za vodo M5, 530 ml
    Cena: 18,36 € Običajna cena: 22,95 €

 

Kratka otroška vadba joge skozi zgodbo

Otroška poza

Gosenica v kokonu

Joga za otroke - otrok

Poza: Razmaknite kolena in stisnite velike prste na nogah skupaj, tako da se prsi potopijo v podlogo.

Zgodba: Usmerite otrokovo pozornost na občutke topline, tolažbe in umika. Preverite, ali lahko opazijo, da njihov dih premika njihov trebuh, in ali slišijo svoj dih v tem drobnem kokonu. Ta poza je odlično izhodišče, vklopite domišljijo in popeljite svojega otroka v namišljeno mistično gozdno okolje.


Položaj metulja

Metulj

Joga za otroke - metulj

Poza: iz otroške poze pridite v sedeči položaj. Stopala dvignite skupaj in pustite, da kolena oblikujejo diamantno obliko.

Zgodba: Kolena so lahko odraz metuljevih kril. Preobrazba iz gosenice, ki gnezdi v kokonu, v čudovitega metulja. Naj vaši malčki začutijo svoj sedež, sredino metulja in kako lahka in zračna so krila. Spodbujajte jih, naj dihajo v svoja krila/boke, da bo metulj sčasoma imel dovolj sape, da se dvigne in poleti. Pustite malčkom nekaj časa, da letajo naokoli kot novorojeni metuljčki.


Položaj drevesa

Hiška na drevesu

Joga za otroke - drevo

Poza: umirite svoje telo in pomagajte otrokom najti ravnotežje na eni nogi. Dvignite nogo in položite podplat na stran stoječe noge. Ko ste v ravnovesju, dvignite obe roki proti nebu.

Zgodba: Ostanite zakoreninjeni kot drevo skozi noge. Zanihajte z ene strani na drugo in občutite veter v svojih vejah/rokah. Na vrhu vašega drevesa je drevesna hišica, v katero bo priletel metulj. Opazite metulja, ki potuje od nog vse do konic prstov, da doseže hišico na drevesu.


Navzdol obrnjen pes

Strm hrib

Joga za otroke - pes obrnjen navzdol

Poza: Dlani postavite v širino ramen in hodite nazaj s stopali v širini bokov. Medenico naravnajte proti nebu in pokrčite kolena tako, da bo hrib (hrbtenica) dolg, brez grbe.

Zgodba: Metulj je doma v hišici na drevesu, zdaj pa je čas, da se mu pridružijo tudi ostala gozdna bitja. Telo je zdaj pot, hrib za živali (veverice, krte, zajce in miši), da pridejo do hišice na drevesu.


Položaj mostu

Odličen most

joga za otroke - veliki most

Poza: Iz položaja psa, obrnjenega navzdol, lezite na hrbet. Pete približajte medenici, s koleni obrnjenimi proti nebu. Roke položite za glavo s komolci navzgor in prsti obrnjeni proti stopalom. Dvignite boke in se odrinite od tal, dvignite glavo od blazine.

Zgodba: Ko nadaljujejo pot do hišice na drevesu, se morajo gozdne živali zdaj povzpeti po strmem mostu od stopal, čez noge, trebuh, prsi in vse do vrha glave. Z rokami oponašajte gibe otrok in spodbujajte zavedanje gibljivosti njihove hrbtenice.


Čoln

Longboarding

Poza: Po položaju psa navzgor se ulezite na trebuh in nato preklopite na hrbet. Sedite in se postavite na medenične kosti, od tam pa pripnite kolena do prsi. Držite zadnji del stegen ali se postavite v položaj banane (nizka oblika čolna).

Zgodba: Gozdne živali so skoraj pri krošnjah, da bi srečale metulja. Najprej se morajo vrteti po mavrici gor in dol. Začnite od vrha glave vse do poti, nato pa nazaj navzgor do stopal.


Položaj trikotnika

Čarobna lestvica

Poza: Po pozi čolna se postavite v položaj psa navzdol in postavite eno nogo med roke. Z obema nogama pokonci položite eno roko na opeko, drugo pa dvignite proti nebu.

Zgodba: To je zadnji del poti, na kateri morajo živali iti do hišice na drevesu in se srečati z metuljem. Ustvarite lestev z uporabo spodnjega kraka, vse do zgornjega kraka, tako da se lahko živali povzpnejo do hišice na drevesu. Uspelo jim je!


Savasana

Doma

Joga za otroke - savasana

Poza: Lezite na hrbet z nogami narazen in dlanmi obrnjenimi navzgor. Zaprite oči.

Zgodba: Živalim je uspelo! Čas je, da se vsi sprostijo. Lezite na hrbet in se počutite kot doma. Zdaj ste v hišici na drevesu z drugimi živalmi in metuljem. Ostanite tukaj nekaj trenutkov in počivajte, dokler ne pride jutro in čas za igro.

 

Naše trajnostne
blagovne znamke


Zakaj JogaLine?

Ocenjeno 4.9 od 5 na podlagi 448 ocen na

Pod imenom JogaLine se skriva mnogo več kot le joga. JogaLine - prva joga trgovina v Sloveniji.

Za vas poskrbimo za vse prijetne aktivnosti. Ponudba opreme za jogo,
joga blazine, pripomočki za jogo (vadri, trakovi),
pripomočki za meditacijo,oblačila za jogo in športne vadbe ...

Tu smo za vas. S kvalitetnimi in trajnostnimi produkti.
Imate vprašanje?

Kontaktirajte nas!

© 2024 JogaLine & Samana | Vse pravice pridržane