KAKO IZBRATI PRAVI BOLSTER ZA JOGO?

AcroYoga - igra ravnotežja v dvoje (članek)

Acroyoga, letača joga kaj je to?

Verjetno ste že naleteli na kakšen youtube posnetek para (tale je kar lep), kjer ležeči elegantno suče zgornjega na svojih stopalih. Kakšna je bila vaša reakcija? Ste bili navdušeni, a obžalovali, da vas starši pri 7-ih letih niso vpisali v gimnastiko? Naj vas potolažimo, da še ni prepozno. Osnovne položaje z lahkoto doseže vsak, četudi mu ravnotežnostne prvine niso domače in da le ne obupa po prvih tresočih poskusih.

Naj vam predstavimo acroyogo, veščino, ki je spretnost, ravnotežje in samozavest akrobatov pribljižala širokemu krogu ljudi. Povezala jih je v skupnost, ki gibanje soustvarja ter tako spreminja naša prepričanja, o tem česa smo sposobni.

 acroyoga_prana_eva_brovinsky_1 Eva Brovinsky & Jan Valentinčič (Leteča joga, AcroYoga)

Na kratko je acroyoga igra, kjer skozi položaje v paru raziskujemo dimenzije zaupanja, gibanja in kontakt. Uči nas, kako se sprostiti, prisluhniti inteligenci telesa, kako voditi in biti voden, kako biti prisoten in slišati drugega. Je večplastna in vsak bo v tej veščini našel nekaj zase. Srečanja pri acroyogi so dragocena izmenjava skozi katero se učimo dinamike razmerij in iskanja ravnotežja.

Meje igre so meje človeške svobode

Akrobati so v vseh civilizacijah zasedali pomembno mesto. Pogosto se pojavljajo v književnosti in likovnih delih, kjer predstavljajo radostno svobodo tistih, ki so stopili iz sivega vsakdana.

Akrobati simbolizirajo zanikanje zakonov; gravitacije, družbenih pravil, uveljavljenega reda, položajev, perspektive. Pojavljajo se kot simbol kritičnega ravnotežja, ki se naslanja na nekonformizmu in gibanju ter so v tem smislu nosilci napredka. Predstavljajo spretnost, koordinacijo, ravnovesje, moč in neustrašnost.

Akrobati predstavljajo večno človekovo potrebo po igri. Ko govorimo o igri in jogi ne mislimo na zabavo, ki je beg od vsakdanjega monotonega življenja ampak o igri, ki nas uči o nas samih, drugih in svetu. V tem smislu acroyoga širi pravo revolucijo, saj se ne omejuje na eno samo ciljno skupino ampak je njeno poslanstvo združiti ljudi v sočutni, ljubeči, igrivi skupnosti. V širšem smislu takšne oblike igre družbo rahljaja strogih zapovedi in pravil ter posamezniku omogočajo kreativno svobodo, preboj iz zaprte drže uradnika v samozavestnega posameznika.

Za kaj se torej gre?

Pri vadbi acroyoge, vsaj na začetku sodelujejo trije. Baza - ležeči na tleh, ki je odgovoren za stabilnost , letalec - katerega naloga je, da v gibanju ves čas ostaja v centru in ne ruši skupnega ravnotežja ter ‘spoter’ - ta skrbi za varne padce, pomaga pri komunikaciji in je še posebno v fazi učenja nepogrešljiv in enakovreden drugima dvema.

Ko se prvič preizkusiš v vlogi baze ali letalca, te prevzame navdušenje, česa si zares sposoben. Kasneje se sicer pojavijo izzivi, ki so z napotki učitelja in ob podpori partnerja hitro in zabavno premagani. Medsebojno sodelovanje in zaupanje, ki se vzpostavi, poudari še številne druge kvalitete, ki jih ponuja acroyoga. To je igriv prostor za opazovanje svojih reakcij, vadbo nenasilne komunikacije, uravnotežen trening celega telesa, iskanje stabilnosti v vsaki situaciji in še in še. 

acroyoga_prana_eva_brovinsky_5 Eva Brovinsky & Gregor Ul (Leteča joga, AcroYoga)

V dvoje gre leteča joga lažje

Če iščete vadbo kjer med druženjem in smehom, mimogrede naredite še cele serije trebušnjakov, sklec, počepov, ste našli pravo stvar. Acroyoga enakomerno okrepi celo telo. Dekleta si bodo okrepila roke in trup, fantje pa si bodo končno poravnali hrbet in noge.

Ko gibanje raziskujemo v paru, nam zakonitosti ravnotežja ne pustijo, da bi stvari delali polovično, saj vsak odmik od središča zahteva takojšen odziv. Kontakt nas spodbuja, da ostanemo prisotni in ves čas iščemo prostor kjer se najina središča srečata v ravnovesju.

Eno stran telesa običajno uporabljamo bolj kot drugo, je močnejša, kar vpliva na telesno držo, ki nas ne podpira več na način, ki je optimalen. To privede do bolečin, problemov s sklepi ali do deformacije hrbtenice. Pri acroyogi vsak položaj zgradimo iz kontakta, ki ga ima baza s tlemi in letalec z bazo. Če želita ostati v ravnovesju, to za oba pomeni, da morata simetrično uporabljati obe strani telesa. Pogost nasvet, ki pomaga začetnikom, je lahko preprosto to, da jim pomagam ozavestiti, da imajo eno ramo bolj napeto kot drugo, ali medenico zasukano v stran. Ko to enkrat sami opazijo, lahko zavestno vklopijo mišice na šibki strani in jih tako natrenirajo.

Eva Brovinsky & Vesna Juvan

 Eva Brovinsky & Vesna Juvan (Leteča joga, AcroYoga)

Za ravnotežje pri katerem koli športu ali drugi obliki gibanja je pomembno enakomerno krčenje mišic okrog sklepa. Pravilna aktivacija agonistov (mišica, ki krči sklep) in antagonistov (mišica, ki deluje nasprotno od agonista) je ključna za stabilizacijo posameznih sklepov. To lahko trenirate sami z različnimi ravnotežnostnimi pripomočki, kar pa nikoli ne bo tako celostno in zabavno kot v dvoje. Pri acroyogi je gibanje tridimezionalno, poleg tega pa vlogo pri ravnotežju igra še partner, kar trening stabilizacije dvigne na višji nivo. Če boste v svojih acroyogijskih začetkih delali predvsem na stabilnosti, gibljivosti in drži pa si boste kasneje v dvoje lahko privoščili pravi fitnes.

Za koga je AcroYoga?

Acroyoga je odlična za pare, prijatelje, družine. Leta, spol in velikost niso pomembni. Ne glede ali se tečaja udeležite v paru ali sami nikoli ne delamo ves čas v istih dvojicah, saj je z vsakim raziskovanje drugačno. Zato dobrobošli v ednini, dvojini ali skupini!

Čeprav je vadba acroyoge primerna za vse, je sama intenzivnost srednje zahtevna, zato je priporočljiva osnovna fizična in zdravstvena pripravljenost. Bolj kot karkoli drugega je pomembno, da zberete pogum in pridete! Vse ostalo je dosegljivo s prakso in neobremenjenim pristopom.

Pa še to, za vadbo ne potrebujete prav ničesar, zato jo lahko vedno ‘vzamete s sabo’ in navdušite še koga.

acroyoga_prana_eva_brovinsky_3Leteča joga, AcroYoga

Tekst: Eva Brovinsky (letecajoga.si)

Oblačila na fotografijah: prAna 

Eva Brovinsky se z acroyogo ukvarja že od leta 2010. Prva v Sloveniji je začela s prakso, vodenjem in širjenjem acroyoge. Je ustanoviteljica Leteče joge. Za sabo ima več 1000 ur vodenja delavnic, treningov in tečajev. Pokriva širok spekter vadb, ki izhajajo iz acroyoge; tečaji za različne nivoje, terapevtsko letenje, workout, vodi delavnice za otroke in podjetja… Je AcroYoga ambasadorka in tudi ambasadorka podjetja Samana - uvoznik oblačil prAna. Pri vodenju želi z vami podelit svojo notranjo izkušnjo, da bi jo doživeli tudi sami. Položajev ne predstavlja kot zaporedje korakov in pravil, ampak jih umešča v širši kontekst zaznave sebe, partnerja in prostora. Spodbuja in vas vodi, da razvijate inteligenco telesa, mu prisluhnete in se ga z dihom naučite voditi.  
Več si lahko preberete na spletni strani letecajoga.si

Revija Sokol (revija za šport in prosti čas), zima 2015, let. XVII


Preberite si več

Kakšno oblačilo nosiš?

Vse, kar potrebuješ vedeti o tekstilnih vlaknih in materialih. Izbiraj varno in kvalitetno zase in za okolje.

Kakšno oblačilo nosiš?

Poglej več

Mini vodič po stilih joge

Katera joga je zame? Vsak stil joge prinese pozitivne učinke. Izberi sebi primerno.

Mini vodič po stilih joge

Poglej več

Kaj je Joga?

Kako pričeti z jogo? Joga kot super dopolnilo pohodnikom, plezalcem, kolesarjem.

Joga za aktivne

Poglej več

© 2023 JogaLine & Samana | Vse pravice pridržane