KAJ JE JOGA? KAKO PRIČETI Z JOGO?

Kaj je AcroYoga - igra ravnotežja v dvoje

Acroyoga, leteča joga kaj je to?

Verjetno ste že naleteli na kakšen youtube posnetek para (tale je kar lep), kjer ležeči elegantno suče zgornjega na svojih stopalih. Kakšna je bila vaša reakcija? Ste bili navdušeni, a obžalovali, da vas starši pri 7-ih letih niso vpisali v gimnastiko? Naj vas potolažimo, da še ni prepozno. Osnovne položaje z lahkoto doseže vsak, četudi mu ravnotežnostne prvine niso domače in da le ne obupa po prvih tresočih poskusih.

Naj vam predstavimo acroyogo, veščino, ki je spretnost, ravnotežje in samozavest akrobatov pribljižala širokemu krogu ljudi. Povezala jih je v skupnost, ki gibanje soustvarja ter tako spreminja naša prepričanja, o tem česa smo sposobni.

Leteča joga, AcroYoga

Eva Brovinsky & Jan Valentinčič (Leteča joga, AcroYoga)

Na kratko je acroyoga igra, kjer skozi položaje v paru raziskujemo dimenzije zaupanja, gibanja in kontakt. Uči nas, kako se sprostiti, prisluhniti inteligenci telesa, kako voditi in biti voden, kako biti prisoten in slišati drugega. Je večplastna in vsak bo v tej veščini našel nekaj zase. Srečanja pri acroyogi so dragocena izmenjava skozi katero se učimo dinamike razmerij in iskanja ravnotežja.

Meje igre so meje človeške svobode

Akrobati so v vseh civilizacijah zasedali pomembno mesto. Pogosto se pojavljajo v književnosti in likovnih delih, kjer predstavljajo radostno svobodo tistih, ki so stopili iz sivega vsakdana.

Akrobati simbolizirajo zanikanje zakonov; gravitacije, družbenih pravil, uveljavljenega reda, položajev, perspektive. Pojavljajo se kot simbol kritičnega ravnotežja, ki se naslanja na nekonformizmu in gibanju ter so v tem smislu nosilci napredka. Predstavljajo spretnost, koordinacijo, ravnovesje, moč in neustrašnost.

Akrobati predstavljajo večno človekovo potrebo po igri. Ko govorimo o igri in jogi ne mislimo na zabavo, ki je beg od vsakdanjega monotonega življenja ampak o igri, ki nas uči o nas samih, drugih in svetu. V tem smislu acroyoga širi pravo revolucijo, saj se ne omejuje na eno samo ciljno skupino ampak je njeno poslanstvo združiti ljudi v sočutni, ljubeči, igrivi skupnosti. V širšem smislu takšne oblike igre družbo rahljaja strogih zapovedi in pravil ter posamezniku omogočajo kreativno svobodo, preboj iz zaprte drže uradnika v samozavestnega posameznika.

Za kaj se torej gre?

Pri vadbi acroyoge, vsaj na začetku sodelujejo trije. Baza - ležeči na tleh, ki je odgovoren za stabilnost , letalec - katerega naloga je, da v gibanju ves čas ostaja v centru in ne ruši skupnega ravnotežja ter ‘spoter’ - ta skrbi za varne padce, pomaga pri komunikaciji in je še posebno v fazi učenja nepogrešljiv in enakovreden drugima dvema.

Ko se prvič preizkusiš v vlogi baze ali letalca, te prevzame navdušenje, česa si zares sposoben. Kasneje se sicer pojavijo izzivi, ki so z napotki učitelja in ob podpori partnerja hitro in zabavno premagani. Medsebojno sodelovanje in zaupanje, ki se vzpostavi, poudari še številne druge kvalitete, ki jih ponuja acroyoga. To je igriv prostor za opazovanje svojih reakcij, vadbo nenasilne komunikacije, uravnotežen trening celega telesa, iskanje stabilnosti v vsaki situaciji in še in še.

acroyoga_prana_eva_brovinsky_5

Eva Brovinsky & Gregor Ul (Leteča joga, AcroYoga)

V dvoje gre leteča joga lažje

Če iščete vadbo kjer med druženjem in smehom, mimogrede naredite še cele serije trebušnjakov, sklec, počepov, ste našli pravo stvar. Acroyoga enakomerno okrepi celo telo. Dekleta si bodo okrepila roke in trup, fantje pa si bodo končno poravnali hrbet in noge.

Ko gibanje raziskujemo v paru, nam zakonitosti ravnotežja ne pustijo, da bi stvari delali polovično, saj vsak odmik od središča zahteva takojšen odziv. Kontakt nas spodbuja, da ostanemo prisotni in ves čas iščemo prostor kjer se najina središča srečata v ravnovesju.

Eno stran telesa običajno uporabljamo bolj kot drugo, je močnejša, kar vpliva na telesno držo, ki nas ne podpira več na način, ki je optimalen. To privede do bolečin, problemov s sklepi ali do deformacije hrbtenice.

Pri acroyogi vsak položaj zgradimo iz kontakta, ki ga ima baza s tlemi in letalec z bazo. Če želita ostati v ravnovesju, to za oba pomeni, da morata simetrično uporabljati obe strani telesa. Pogost nasvet, ki pomaga začetnikom, je lahko preprosto to, da jim pomagam ozavestiti, da imajo eno ramo bolj napeto kot drugo, ali medenico zasukano v stran. Ko to enkrat sami opazijo, lahko zavestno vklopijo mišice na šibki strani in jih tako natrenirajo.

Eva Brovinsky & Vesna Juvan

Eva Brovinsky & Vesna Juvan (Leteča joga, AcroYoga)

Za ravnotežje pri katerem koli športu ali drugi obliki gibanja je pomembno enakomerno krčenje mišic okrog sklepa. Pravilna aktivacija agonistov (mišica, ki krči sklep) in antagonistov (mišica, ki deluje nasprotno od agonista) je ključna za stabilizacijo posameznih sklepov. To lahko trenirate sami z različnimi ravnotežnostnimi pripomočki, kar pa nikoli ne bo tako celostno in zabavno kot v dvoje. Pri acroyogi je gibanje tridimezionalno, poleg tega pa vlogo pri ravnotežju igra še partner, kar trening stabilizacije dvigne na višji nivo. Če boste v svojih acroyogijskih začetkih delali predvsem na stabilnosti, gibljivosti in drži pa si boste kasneje v dvoje lahko privoščili pravi fitnes.

Za koga je AcroYoga?

Acroyoga je odlična za pare, prijatelje, družine. Leta, spol in velikost niso pomembni. Ne glede ali se tečaja udeležite v paru ali sami nikoli ne delamo ves čas v istih dvojicah, saj je z vsakim raziskovanje drugačno. Zato dobrobošli v ednini, dvojini ali skupini!

Čeprav je vadba acroyoge primerna za vse, je sama intenzivnost srednje zahtevna, zato je priporočljiva osnovna fizična in zdravstvena pripravljenost. Bolj kot karkoli drugega je pomembno, da zberete pogum in pridete! Vse ostalo je dosegljivo s prakso in neobremenjenim pristopom.

Pa še to, za vadbo ne potrebujete prav ničesar, zato jo lahko vedno ‘vzamete s sabo’ in navdušite še koga.

acroyoga_prana_eva_brovinsky_3

Oblačila na fotografijah: prAna

Eva Brovinsky (letecajoga.si)

Eva Brovinskyse z acroyogo ukvarja že od leta 2010. Prva v Sloveniji je začela s prakso, vodenjem in širjenjem acroyoge. Je ustanoviteljica Leteče joge. Za sabo ima več 1000 ur vodenja delavnic, treningov in tečajev. Pokriva širok spekter vadb, ki izhajajo iz acroyoge; tečaji za različne nivoje, terapevtsko letenje, workout, vodi delavnice za otroke in podjetja…

Je AcroYoga ambasadorka in tudi ambasadorka podjetja Samana. Pri vodenju želi z vami podelit svojo notranjo izkušnjo, da bi jo doživeli tudi sami. Položajev ne predstavlja kot zaporedje korakov in pravil, ampak jih umešča v širši kontekst zaznave sebe, partnerja in prostora. Spodbuja in vas vodi, da razvijate inteligenco telesa, mu prisluhnete in se ga z dihom naučite voditi.

Več si lahko preberete na spletni strani letecajoga.si

 

S.A.F.E. - Slovenian Acro Festival Event Ljubljana

S.A.F.E. - Slovenian Acro Festival Event je prvi Slovenski akrobatski festival, na katerem so bile predstavljene različne akrobatske veščine – talna in partnerska akrobatika, akrojoga, zračne akrobatske veščine, cirkuške veščine, terapevtsko letenje in še marsikaj drugega.

Na festivalu se je razvrstilo kar nekaj delavnic. Za vsakogar nekaj. Oz. še celo premisliti si moral kam bi šel raje, ker je bil program res dober.

Poleg slovenskih učiteljev acroyoge: Tanja in Aleš, Sandra in Andrej je žal manjkala Eva Brovinsky (Leteča joga). A Eva bo že v prihodnjih dneh iz ZDA prinesla nova znanja Yogaslackers.

SAFE Acro Festival

Slovenian Acro Festival Event Ljubljana

Zanimive so bile delavnice cirkuških veščin Cirkokroga. Kot bi se vrnil v otroštvo. Njihove izvedbe raznih vragolij so bile videti takooo preproste, a v resnici je za to potrebno ogromno vaje. Super so!

Učenje stoje, koleca in podobnih spretnosti so potekali pod okriljem Katjuše Kovačič in Fluid Balance.

Aerial akrobacije na svilenih trakovih – vauuu!

Slovenian Acro Festival Event Ljubljana

Od tujih učiteljev je navdušila Emily Baxter. Njena 1000 in 1 izvedba reverse star jemje dih.

Martin Kvist (PartnerAcrobatics) pa vse dela tako lahkotno, povezano, tekoče…. Tudi zapletene akrobacije so kot lahkoten ples.

OliviaWiniger & NickElisseos sta imela poglobljeno delavnico z joga kondicijo, kontakti in tudi terapevtsko noto. Nabito z energijo!

Seveda so bili tu še drugi učitelji, kateri so pustili svoj pečat.

Slovenian Acro Festival Event Ljubljana

Pomembni pa so vsekakor vsi posamezniki, ki so se udeležili festivala. Nadvse lepo je videti takšno povezanost! To zelo, zelo manjka v vsakdanjiku!

Držimo pesti, da bo S.A.F.E. postal tradicionalen!
© 2024 JogaLine & Samana | Vse pravice pridržane