VESELE VELIKONOČNE PRAZNIKE. UPORABI KODO ZA DODATNI POPUST: EASTER12

Tekstilna vlakna in materiali - Kakšna oblačila nosimo?

 

Tekstilni materiali
Ni vseeno, kakšno oblačila nosimo!

Izbiraj varna, udobna in trajnostna oblačila. Sledi načelu "Manj je več" in prispevaj k zmanjševanju odpadkov ter onesnaževanju okolja.

 
 

Ste vedeli, da je tekstilna industrija med tremi največjimi industrijami na svetu? In da je druga na svetu po obsegu onesnaževanja okolja ter posledično nas, ljudi?

Vsak dan kupujemo izdelke, s katerimi vplivamo na okolje. Čas je, da pričnemo bolj pozorno izbirati ter podpiramo predvsem tiste, ki se po svojih močeh trudijo za boljši svet. Vanja Eržen (JogaLine): "Ni vseeno, kaj nosimo!"

Vedno bolj pazimo, kaj jemo in kakšno kozmetiko uporabljamo. Kolikokrat pa se vprašate, kakšna oblačila nosite, kaj imate na koži, kako je bilo to izdelano in iz kakšnih materialov je? To je lahko še en pomemben prispevek k čistejšemu okolju in boljšemu življenju. Pomembno pa je tudi, da izbiramo takšna oblačila, ki jih ne zavržemo po eni sezoni. "Ni v redu, da si kupiš majčko samo za to poletje," pove Vanja Eržen za bralce in gledalceSensa Slovenija.


 

Ali izbiramo oblačila, izdelana iz varnih materialov in na trajnosten način?

Ob široki ponudbi tekstilne industrije in ob intenzivnem oglaševanju, ki nas vabi k nakupu novih oblačil in modnih dodatkov, je izziv biti ‚razsoden‘ in ohranjati trajnostne elemente pri potrošnji in sodobnemu načinu življenja. Kljub temu naj bo odločitev za kos oblačila ali obutve, osnovana na podlagi varnosti, udobja in trajnosti. Saj je vsak naš korak k trajnosti pomemben - za nas, naše potomce in naš planet.

V zadnjih 2 desetletjih je tekstilna industrija doživela veliko sprememb. Hitra rast podjetij s t.i. hitro modo je ponudila cenejše kose oblačil, dodatkov in obutve iz nizko kakovostnih materialov, ki so dostopni vsem ter modne in stilske trende, ki se rapidno spreminjajo. Danes nosimo hlače s širokimi hlačnicami, jutri z ozkimi. Včeraj so bile modne pastelne barve, danes močne fluroscentne. Takšna oblačila zaradi slabe kakovosti ponavadi ne zdržijo več kot leto dni, zato njihovi ostanki kmalu romajo v smeti, od tam pa na odlagališča odpadkov. (vir: Zeleni planet). Kje je tu odgovornost nas in industrije, ki je vredna več kot 31 milijard evrov? (vir:Delo)

Materiali oblačil

K temu seveda prispeva vpliv sodobnih tehnologij; od spletnega nakupovanja do socialnih omrežij, ki z video in foto vsebiami narekujejo ‚tempo‘ modnega. Vse to je popolnoma predrugačilo izkušnjo oblačenja in nakupovanja.

Spremljanje hitre potrošnje, izkoriščanje delavcev v tekstilni industriji ter negativni vpliv na ljudi in okolje, je po drugi strani vzpodbudilo nekatera podjetja ter posameznike, da so pričeli iskati inovativne in trajnostne rešitve pri oblikovanju oblačil – vse od surovin do izdelka in transportne poti.

Ozrli so se v zgodovino; v uporabo primarnih virov surovin (npr. konoplja, lan) in se spoprijeli s sedanjostjo – tonami odpadnih izdelkov, odpadkov,… s čimer se je pospešila industrija ponovne uporabe surovin (npr. plastenke, puh, poliester).

Pogled v prihodnost je šel korak dlje, v oblikovanje inovativnih, naravnih in okolju ter ljudem prijaznih materialov – rastlinskih vlaken (npr. ananasovo usnje - Piñatex® iz ananasovih listov, sladkorni trs, hmeljeva stebla, kinoa, vlakna iz različnih trav).

Z večjo (upo)rabo naravno obnovljivih virov ter z zmanjševanjem rabe škodljivih umetnih vlaken, bi morda lahko sledili zahtevam trajnostnega razvoja ter nove biotekstilne industrije, ki združuje kmetijstvo, biogoriva in biotehnologijo.

Ker je naše poslanstvo ponudba kakovostnih in trajnostnih izdelkov, za katerimi stojijo skrbna podjetja, lahko v nadaljevanju najdete vodič po materialih oz. vlaknih, iz katerih so oblikovana oblačila in dodatki iz naše ponudbe. Materiali so skrbno in odgovorno izbrani. Prednost imajo ekološko certificirani, biorazgradljivi in reciklirani materiali, ki so izdelani brez okrutnosti do živali. Proizvajalci težijo k ohranjanju čistega okolja in k zmanjševanju količine odpadkov ter k ponovni uporabi plastike, puha, poliestra, bombaža, volne. Odgovorno ravnajo tudi z embalažo (uporaba recikliranih materialov, z minimalno plastike) ter s transportnimi potmi. Verjamemo, da je ozaveščanje in informiranje prvi/pomemben korak k pozitivni spremembi.


 

Vodič po materialih in tekstilnih vlaknih

Materiali oblačil

Najdaljšo tradicijo imajo naravna vlakna, ki jih dobimo v naravi, tako v rastlinskem kot v živalskem svetu. Konec petdesetih in v začetku šestdesetih pa so se pojavila nova sintetična vlakna s popolnoma drugačnimi lastnostmi.

Glede na izvor ločimo:

1. naravna vlakna

  • celulozna: viskoza modal liocel, bakrena vlakna acetat in triacetat
  • sintetizirana: poliester, poliamid, akril, plivinilklorid, polipropilen, poliuretan-elastan

2. sintetična vlakna

  • rastlinska: bombaž, lan konoplja, juta, ramija, kokos
  • živalska: ovčja volna, živalska dlaka – kozja, zajčja, svila

Materiali oblačil

 

 
 

Naravna vlakna

Naravna vlakna so vsa vlakna, ki jih pridobimo v naravi; živalskega ali rastlinskega izvora.

Bombaž

Bombaž je najbolj priljubljena tkanina na svetu. Pridelan je iz semen bombaževca. Največ ga pridelajo v Indiji. Ima številne odlične lastnosti. Oblačila iz bombaža so prijetna za nošenje, so lahka, zračna, mehka in prijetna na otip. Bombaž dobro vpija vlago (do 21 % svoje teže), ne nudi pa visoke toplotne zaščite. Trdnost bombažnih niti je visoka, v mokrem stanju se še poveča. Bombaž prenese visoke temperature, zato ga lahko peremo, sušimo in likamo pri visokih temperaturah.

Pogosto se bombaž meša z drugimi sestavinami – npr. elastan, lan, poliester, da pridobi dodatne lastnosti – elastičnost, manj gubanja,…

Zaradi velike potrošnje po vsem svetu, pridelovalci bombaža pretirano uporabljajo pesticide, umetna sredstva, da bi dosegli čimhitrejšo rast. Takšen pridelava onesnažuje zemljo, okolje, negativno vpliva na zdravje delavcev ter nas, ki takšno oblačilo oblečemo – alergije, hormonske motnje…

Zaradi opaznega negativnega vpliva so se nekateri vrnili k naravni pridelavi bombaža; t.j. organski oz. ekološki bombaž. Razlike so ogromne; vlakna so čistejša, med pobiranjem se ne poškodujejo (ročno obiranje), porabi se malo vode, uporabijo se čista semena (in ne GSO kot pri navadnem bombažu), zemlja za sajenje se menja in plevel se ne odstranjuje s kemičnimi spojinami, temveč mehansko. V fazi proizvodnje se ne uporablja kemikalij, težkih kovin ter barvil s klorom, temveč se uporablja vodna barvila. Organski bombaž je mehkejši, bolj udoben, hipoalergen in traja dlje časa. Celotna veriga pridelave je varna za kmete in okolje ter ohranja naravni ekosistem.

Pri pridelavi ekološkega bombaža je celotna veriga pridelave varna za kmete in okolje ter ohranja naravni ekosistem.
Materiali oblačil
Materiali oblačil
 

Reciklirani bombaž

Odvržena bombažna oblačila in ostanki ob proizvodnji, se lahko predelajo in ponovno uporabijo za novo tkanino. Prednost je ekonomičnost in manjša obremenjenost za okolje – izdelkov ne potrebujejo več barvati in kemično obdelovati. Žal pa so vlakna lahko le 1x reciklirana.

Kapok

Kapok je drevo in vlakno. Poznamo ga pod imenom svilen bombaž ali java bombaž. Drevo kapok je mogočno drevo, zraste do 60 m visoko in ima široko krošnjo, velike veje in tudi velike bodice. Voskasta prevleka kapok vlaken odbijajo vodo. Tudi po pranju se povrne v prvotno obliko in se ne zlepi v kepe. Odporen je na plesni. Kapok je naravno biološko razgradljivo vlakno. Velikokrat ga uporabljajo za polnilo mehkih, plišastih igrač ali blazin za meditacijo.

Materiali oblačil
Materiali oblačil
 

Konoplja

Konoplja je preprosta in trpežna rastlina za pridelavo. Raste lahko praktično kjerkoli na svetu. Za svojo rast ne potrebuje pesticidov in zelo malo vode. Odporna je na na toploto, plesen, škodljivce, svetlobo in gnilobo. Vir: Konopko. Konoplja je vsestranska za uporabo – tekstil, vrvi, gradbeni material, prehrana, kozmetika…

Konopljina tkanina je mehkejša, toplejša, bolj vodoodporna in bolj trpežna kot bombaž. Tkanina močno vpija znoj in druge tekočine in jih izjemno dobro odvaja od telesa. Je zelo odporna na temperaturo. Zaradi visoke ravni kisika v tkanini je preprečen nastanek anaerobnih bakterij.

Konopljina tkanina uporablja tudi manj kemikalij za proizvodnjo. Industrijska uporaba konoplje na Kitajskem sega tudi 10.000 let nazaj. Ogrevanje in stiskanje konopljinih vlaken lahko ustvari gradbeni material, ki presega les v moči, kakovosti in stroških.

Konoplja se odlično meša tudi z drugimi materiali; npr. z organsko pridelanim bombažem, recikliranim poliestrom, elastanom, s čimer se ustvari tkanino enostavno za vzdrževanje, brez mečkanja in gubanja, kot večina naravnih materialov (laneno platno). prAna to prakticira redno!

Majica iz konoplje se ne osmradi tudi ob večjem znojenju zaradi visokega odstotka kisika v tkanini.
Materiali oblačil
Materiali oblačil
 

Lan

100% naravno rastlinsko vlakno z dolgo tradicijo. V uporabi naj bi bil že okoli 35.000 let in je bil prvak pred bombažem. Pridelava rastline lana zahteva malo vode in ima nizek vpliv na okolje. Tkanina lana je biorazgradljiva in primerna za recikliranje.

Vlakno je togo in neprožno, zaradi česar se blago značilno mečka in tako ustvarja unikaten videz. Oblačila iz lanu so prijetna za nošnjo, mehka na otip, a hkrati izredno trpežna. Nosijo tudi lep lesk. Odlična tkanina za poletne dni, saj prijetno hladi, hitro vpije znoj ali vlago in jo hitro tudi odda. Je anti-bakterijska in ne povzroča alergij. S pranjem postaja lan vse bolj mehek in prijeten za nošenje.

Volna

Naravno vlakno, ki se pridobiva z rezanjem in česanjem živalskih dlak, pri čemer se najpogosteje uporablja dlaka ovc, sledi dlaka koz, zajcev, lam, alpak itd. Volnena vlakna so najboljši toplotni izolator in so odlična v mrazu in vročini. Zaradi lanolina – naravne maščobe, volna ne vpija vonja in umazanije, ampak ju zadrži na površini. Volnena vlakna dobro vpijajo vlago in ob tem nimamo mokrega občutka na koži.

Volnena vlakna so prožna, elastična, zato je volna mehka, topla in udobna ali robustna in trpežna. Volnena vlakna so negorljiva, imajo pa slabo odpornost na UV žarke in insekte – npr. molji. Pri pranju in vzdrževanju volnenih izdelkov je potrebna večja pozornost.

Volna dobi ime po vrsti ovce oz. živali, na primer merino volna ali moher, ki ju predstavljamo podrobneje v nadaljevanju.

 

Merino volna

Merino ovce, ki dajejo vrhunsko dlako, živijo na prostranih pašnikih v Avstraliji, Novi Zelandiji in Argentini. Idealno podnebje za vrhunsko kvaliteto. Zaradi nenadnih temperaturnih sprememb in gorovja, kjer živijo ovce, jih je narava opremila z idealnim plaščem. Merino vlakna so fina, mehka, izjemno vpojna, a na koži še vedno pustijo občutek suhosti. Naravne termoregulacijske lastnosti merino volne nudijo vsestransko uporabo oblačil v hladnih in vročih dneh. Oznojeno perilo ne bo puščalo neprijetnega vonja in ga tako lahko nosimo več dni zaporedoma, kar je posebej dobrodošlo na potovanjih, pri pohodništvu,... Merino vlakna so negorljiva in so tudi naravna zaščita pred UV žarki. Za razliko od navadne volne ne pika, ne povzroča srbenja in je odlična kot prvi sloj, neposredno na kožo.

Oblačila iz merino volne se lahko nosijo v vseh 4 letnih časih, saj so naravni regulator temperature. Pozimi grejejo, poleti hladijo.
Materiali oblačil
Materiali oblačil
 

Moher

Moher (mohair) je naravno luksuzno vlakno, ki ga daje angora koza – prvotno izvirajo iz Turčije, kasneje so našle svoj prostor tudi v Južni Afriki in Ameriki. Dlaka angora koze je zelo mehka, dolga in svilnata ter poznana po svojem sijaju. Čeprav ima dlaka angora koze luske kot običajna volnena vlakna, pa so te zgolj nakazane in niso polno razvite. Zaradi tega je ni mogoče polstiti, so pa ta vlakna zato trpežnejša, antibakterijska, raztegljivejša, bolj izolativna… Gre za najbolj vzdržljivo živalsko vlakno - je gibljivo in ni togo, ter se lahko prepogiba in zvija brez poškodb. Običajno jih mešajo z drugimi naravnimi ali sintetičnimi vlakni. Odlično za fina oblačila in zahtevnejšo uporabo – npr. nogavice.

Gosje ali račje perje – puh

100% naravni material z odličnimi izolativnimi lastnostmi. Od nekdaj priljubljen za polnila odej, vzglavnikov ter zimskih oblačil. Lahka in mehka peresa nudijo udobje pri uporabi. Zaradi priljubljenosti in vedno večjega povpraševanja ter manjka materiala zaradi ptičje gripe, je perje dosegalo višje cene in posledično se je povečalo izkoriščanje živali – katastrofalne razmere za gojenje, prisilno hranjenje, puljenje živih živali, pokoli,…

Alternativa takšnemu perju je reciklirano perje; ponovna uporaba perja iz odsluženih pernic, oblačil,…, ki dobijo novo uporabnost in poleg tega zagotovijo odlično gnojilo! Perje vsebuje visoko vrednost organskega dušika (osnovni gradnik rastlinskih tkiv), zato poškodovano perje predelajo v učinkovito organsko gnojilo.

Video prikaz reciklaže perja pri Lafumi

Materiali oblačil

Ženska oblačila
 
  1. Ženska jakna, bunda Eva Trespass
    Cena: 59,97 € Običajna cena: 99,95 €
  2. Seamless Leggings ženske pajkice Lotuscraft
    Cena: 56,21 € Običajna cena: 74,95 €
  3. Ženski športni top prAna Everyday Bra
    Ocena:
    100%
    Cena: 33,57 € Običajna cena: 55,95 €
  4. Športni modrček Tavi Noir, Tavi Bra
    Cena: 34,97 € Običajna cena: 49,95 €
  5. Ženske dolge hlače za jogo Organic Yoga
    Ocena:
    100%
    Cena: 58,46 € Običajna cena: 64,95 €

 
 

Umetna vlakna

Umetna vlakna se v grobem delijo na vlakna pridobljena iz sintetičnih polimerov in na vlakna pridobljena iz celuloze. Kot odgovor na obremenjenost okolja se pojavljajo tudi nova, trajnostna vlakna – tencel, reciklirana vlakna,...

1. Sintetična vlakna

Sintetična vlakna imajo podobno strukturo kot naravna vlakna, po lastnostih pa so nekoliko drugačna. Njihova prednost je predvsem to, da se skoraj ne mečkajo, se ne krčijo in so zelo enostavna za vzdrževanje. Žal so pogosto prepojena s kemičnimi snovmi, ki lahko dražijo kožo, in slabo dihajo.

 

Poliester

Poliester je umetno vlakno izdelano iz premoga, vode, nafte in olj. Letno se proizvede 63 milijonov ton poliestra. In kar 49% vseh umetnih vlaken je poliester. Poliester se največ uporablja prav v tekstilni industriji in zaseda najvišje mesto med sintetičnimi vlakni. Vlakna so trdna in zelo prožna, zato se skoraj ne mečkajo. Vpojnost je zelo nizka, posledica tega pa so dobro odvajanje vlage, hitro sušenje in statičnost materiala. V primerjavi z naravnimi vlakni poliester slabo diha, prednost pa je, da se ne kosmati oz. mucka. Poliestrna vlakna so najbolj odporna umetna vlakna – tako kemično, kot tudi toplotno, proti UV svetlobi in proti mikroorganizmom. Mešamo jih z bombažnimi, volnenimi, viskoznimi in drugimi vlakni ter tako še razširimo področje njegove uporabe. (vir: Svet metraže)

 

Reciklirani poliester

Tekstil iz umetnih vlaken je lahko do določene mere okolju celo manj škodljiv – npr. porabi se manj vode kot pri bombažu, pri vzdrževanju pa manj energije. A največji problem teh tkanin je mikroplastika. Mikroplastika se izloča v okolje že v fazi izdelave tkanin, še več pa se je izloča v fazi nege oblačil. En poln pralni stroj poliestrskih tkanin v ciklu pranja izloči 700 tisoč mikrovlaken, to so vlakna, ki se luščijo z oblačil. Mikroplastika obremenjuje okolje; znanstveniki ocenjujejo, da je v letih od 1950 do 2016 v okolje ušlo 5,6 milijona ton sintetičnih mikrovlaken (oceani, morja, suha okolja in odlagališča). (vir: Siol)

Korak k manjši obremenjenosti okolja je ponovna uporaba oz. recikliranje poliestra – iz odsluženih oblačil, plastenk, odpadne embalaže. Vsako leto se lahko milijarda plastenk preoblikuje v mikro granule in nato preoblikuje v nova vlakna. PrAna v svojih oblačilih uporablja REPREVE® vlakno, ki je izdelano v skladu s strogimi trajnostnimi načeli. Ko posežete po recikliranem poliestru pozitivno vplivate na uporabo omejenih virov, na okolje in sebe.

Materiali oblačil

V zadnjih 60.letih je v okolje ušlo 5,6 milijona ton sintetičnih mikrovlaken.

Reciklirani poliester – nekaj resnic!

Poliester je umetno vlakno izdelano iz premoga, vode, nafte in olj. Letno se proizvede 63 milijonov ton poliestra. In kar 49% vseh umetnih vlaken je poliester. Poliester se največ uporablja prav v tekstilni industriji. Ko posežete po recikliranem poliestru pozitivno vplivate na uporabo omejenih virov. Seveda so tu prisotni še ostali pozitivni vplivi na okolje in ljudi, vpletene v proces proizvodnjo poliestra.

prana_banner

Formula za uspeh je preprosta:

  1. Zmanjšajte! (Zmanjšajte našo odvisnost od nafte. Z zbiranje plastenk prispevajte k zmanšanju odlagališč.)
  2. Ponovno uporabite! (Poliester, plastenke so že tu. S ponovno uporabo le teh ne posegamo oz. ne izkoriščamo dragocenih naravnih virih.)
  3. Reciklirajte! (Poliester se lahko nenehno reciklira – recikliranje brez razkroja. To pomeni zaprt sistem – le ponovno ga uporabimo in nato še enkrat in še enkrat in še in še.)

Ste vedeli?

Ste vedeli, da imate poliester skoraj zagotovo v vaši večerji? Ko uporabite morsko sol pri pripravi jedi, je v njej verjetno tudi poliester. Pred kratkim je raziskava o morski soli pokazala, da je 16 globalnih blagobnih znamk morske soli iz več kot osmih držav vsebovalo plastiko. Kar ni nič nenavadno, saj se letno v ocean “izliva” več kot 13 milijonov ton plastike. Za bolj nazoren prikaz – to je več kot masa 72.000 sinjih kitov!

 rp3 

Za bolj nazoren prikaz – to je več kot masa 72.000 sinjih kitov! Ste vedeli kakšen socialni vpliv ima zbiranje odpadkov? Študija v mestih v Afriki, Aziji in Latinski Ameriki je pokazala, da je za 65% udeleženih v raziskavi, glavni vir dohodka gospodinjstev, zaslužek pri zbiranju odpadkov. In druga študija je pokazala, da so ti “zbiralci odpadkov” očistili cca 20% vseh odpadnih snovi v treh od šestih anketiranih mest.  

Zato prispevajte tudi vi k boljšemu življenju na tem planetu. Sežite po recikliranih artiklih in ko le ti odslužijo svojemu namenu jih ponovno vključite v proces reciklaže. Naj se vrti ta naš svet!
 

Elastan

Poznan tudi kot Lycra ali Spandex je znano po svoji izjemni elastičnosti (raztegljivosti). Elastan je zelo močan in vzdržljiv material, lahko se vedno znova raztegne in povrne v prvotno stanje. Odporen je na telesna olja, potenje, losjone in pralna sredstva. Priljubljen za mešanje k naravnim vlaknom za maksimalno udobje, npr. pri športnih oblačilih.

2. Celulozna vlakna

Umetna vlakna iz naravnih surovin so pridobljena iz naravne celuloze iz različnih vrst lesa. Po lastnostih so zelo podobna naravnim vlaknom; so vpojna, zračna in mehka.

 

Modal

Modal je vlakno, ki se ga pridobi z bukovim ali hrastovim lesom (regenerirana celuloza). Proces pridelave je okolju prijaznejši in je 100% biorazgradljiv. Je izredno mehka, lahka in prožna tkanina, prijetna na koži in se med pranjem ne krči. Na trgu se pojavljajo različne znamke modala, vodilna trajnostno usmerjena je Lenzing, iz Avstrije (TENCEL™ Modal). Zaradi svojih prijetnih in trajnostnih lastnosti je zagotovo tkanina sedanjosti in prihodnosti.

Materiali oblačil
Materiali oblačil
 

Liocel

Liocel ali lyocell je regenerirano celulozno vlakno iz različnih vrst lesa - breza, hrast in evkaliptus. Proces izdelave vključuje nanotehnologijo in je okolju še bolj prijazen od npr. viskoze, modala, a stroškovno dražji. 100 % biorazgradljiv. Po lastnostih je podoben svili; je mehek, lahek, dobro diha, odlično vpija vlago, je anti-bakterijski. Iz Lenzing-a prihaja tudi TENCEL™ Lyocell.

Materiali oblačil

Pionirka med posebnimi alternativnimi tekstilnimi materiali je zagotovo prAna, ki že od vsega začetka ‚diha‘ trajnostno in ekološko zgodbo. V nadaljevanju predstavljamo nekaj njenih paradnih materialov.

 

Chakara

prAnino najbolj tehnično blago. Izdelki iz Chakara materiala nudijo telesu, mišicam veliko kompresijo, »podporo«, oporo, s tem tudi poskrbijo za vizualno precej lepšo obliko telesa. Material Chakara je izredno mehak, prijeten na otip in ob stiku s kožo odlično odvaja vlago (pot). Izredno trpežen ter ohranja prvotni izgled tudi po številnih pranjih. (88% Supplex (poliamid)*, 12% Lycra (elastan))

**INVISTA SUPPLEX ® je tkanina, material, ki uporabniku ponuja občutek bombaža, s prednostmi napredne tehnologije umetnih vlaken. Naravna tekstura bombaža in estetika, poskrbita da je tkanina uporabna pri širokemu izboru oblačil. Oblačila iz bombaža se navadno mečkajo, krčijo in pogosto barva le teh zbledi. INVISTini znanstveniki so želeli uporabnikom ponuditi prednosti, kvalitete bombaža, brez slabih lastnosti. Tako so razvili SUPPLEX – tkanino, ki združuje tradicionalne kvalitete, prednosti bombaža in napredno tehnologijo izdelovanja umetnih vlaken. Supplex tkanina je na otip kot bombaž, a odlično diha, odvaja pot, se hitro suši, ohranja svojo obliko in barvo.

Za tkanino Supplex velja slogan: »Ne boste verjeli, da to ni bombaž!« (ang.: »You won't believe it's not cotton«).

Materiali oblačil
Materiali oblačil
 

Nevaeh

Kaj pomeni, če preberemo ime materiala Nevaeh nazaj - heaven (nebesa/raj) – za to obstaja razlog! Božansko mehka, udobna tkanina za prvi sloj na kožo. Posebna mešanica umetnih vlaken in elastana nudi telesu vso svobodo gibanja in udobja. Zagotovo je Nevaeh eden izmed prAninih priljubljenejših materialov. (87% polester / 13% elastan / izdelano v ZDA)

Veeda

Material Veeda je zelo mehak in udoben, je izredno raztegljiv. Material je zelo prijeten, nežen ob stiku s kožo. Se hitro suši, odlično odvaja vlago (pot) in je primeren za vse športne aktivnosti. (45% Spun reciklirani poliester / 45% Spun* poliester / 10% elastan / ZDA). Veeda material se lahko reciklira.

Spun* poliester je 100% poliester; pomembno je, da je tkan oz. da je preja prepletena v nit iz večih tanjših nitk, kar pomeni, da je konstrukcija niti precej drugačna kot običajno, je nekako »večplastna«. In zakaj je to boljše; zagotovo taka tkanina vzdrži dvakrat toliko kot običajni poliester, ni je potrebno likati, se ne krči, tudi zelo pogosto pranje ne vpliva nanjo, barve so precej obstojnejše, tkanina izgleda lepše, je bolj paro-propustna oz. dihajoča in občutek na koži je prijetnejši.

Micropoly

Ta material je zelo mehak, tehnično dovršen, hitro sušeč. Odlično odvaja vlago (pot) in artikli iz Micropoly materiala so primerni za vse športne aktivnosti. Na otip, ob stiku s kožo so artikli tako zelo prijetni, da so hitro postali zelo priljubljeni. (92% Micropoly (poliester) / 8% elastan / ZDA)

Bliss

To je eden prAninh najbolj vsestranskih materialov. Artikli iz Bliss materiala so primerni za kamorkoli, kadarkoli in karkoli… Tkanina se ne mečka, je udobna in zelo lahka, ima visoko zaščito proti soncu, proti UV žarkom, UPF* 40+ ! Raztegljiva je v 2 smeri in tako nudi vso svobodo gibanja. Je vodo odbojna (DWR - Durable Water Repellent) in tako kapljice vode kar drsijo po površini in se ne vpijajo, vendar to ne pomeni, da je vodo neprepustna oz. nepremočljiva. (94% Nylon (poliamid) / 6% elastan)

UPF* (Ultra Violet Protection Factor): za zaščito kože poskrbi tkanina, katera je izdelana tako, da preprečuje škodljivim UV žarkom dostop do kože. Za nas so problematični UVA (pospešijo staranje kože) in UVB (povzročajo opekline) žarki in, da, pred temi se z oblačili lahko zaščitimo.

Stretch Zion

Material Stretch Zion je tisti material, v katerega pri prAni vložijo največ truda in je najtežje proizvedljiv. Zato so artikli tako odporni, da je to hkrati njihova najslabša lastnost, saj jih kar ne moremo uničiti. Tako ta material slovi po svoji trpežnosti in je res skoraj neuničljiv. Artikle iz Stretch Zion-a lahko nosite in nosite in kar trajajo… Tkanina je raztegljiva v 4 smeri in tako nudi vso svobodo gibanja. Je vodo odbojna (DWR - Durable Water Repellent) in tako kapljice vode kar drsijo po površini in se ne vpijajo, vendar to ne pomeni, da je vodo neprepustna oz. nepremočljiva. (97% Nylon (poliamid) / 3% elastan)

Materiali oblačil
Materiali oblačil
 

Sutra

Je klasična prAna tkanina, izdelana iz mešanice konoplje, raztegljive Lycre in recikliranih plastenk. To je mehka, lahka in udobna tkanina, je raztegljiva in nudi vso svobodo gibanja. (53% Hemp / 44% recikliran poliester / 3% Lycra). Sutra material se lahko reciklira.

Materiali oblačil
Materiali oblačil

Zakaj je dobro poznati certifikate in oznake na oblačilih?

Certifikati iz področja tekstila in tekstilne industrije (od surovin do končnega izdelka) so potrdila o uspešnosti proizvajalcev pri izboljšavah materialov in postopkov izdelave, ter pri varovanju zdravja ljudi in okolja. Certifikate izdajajo vladne ali zasebne organizacije, vse morajo slediti načelu neodvisnosti. Pri tekstilnih izdelkih in pri njihovih proizvajalcih lahko zasledimo oznake certifikatov, ki so jih pridobili - lahko so tekstovna ali v obliki logotipov. Proizvajalci lahko tudi s svojimi lastnimi oznakami sporočajo o trajnostnih, ekoloških načelih ali krožnemu načinu delovanja (npr. LAFUMA; Low Impact label)

Materiali oblačil - eko standardi

Moška oblačila
 
  1. Moški puli Goodwin Trespass
    Cena: 31,47 € Običajna cena: 44,95 €
  2. Moška power stretch jakna Northwood Trespass
    Cena: 34,97 € Običajna cena: 49,95 €
  3. Moške pohodniške hlače Vaude Tekoa
    Cena: 68,22 € Običajna cena: 104,95 €
  4. Nogavice iz Merino volne Icebreaker Hike + Light
    Cena: 19,46 € Običajna cena: 25,95 €

 
 

Certifikati naših blagovnih znamk

GOTS CERTIFIKAT

GOTS (global organic textile standard) združuje ekološke in socialne zahteve od faze proizvodnje do končnega izdelka.

Npr. naravna vlakna, kot so bombaž, konoplja,.. so ekološka ali organska le, če so vzgojena v naravnem okolju in NE s sintetičnimi derivati. Proizvajalci morajo izpolnjevati najvišje ekološke tekstilne standarde in vključuje vse korake od gojenja rastlin do izdelave tekstila. Vključuje ustrezne delovne pogoje zaposlenih v industriji, od delavcev na polju do delavcev v tovarni ter pravično plačilo.

FAIR TRADE CERTIFIKAT

FAIR TRADE (pravična trgovina) je alternativni pristop običajni trgovini. Temelji na partnerstvu med proizvajalci in potrošniki.

Pravična trgovina nudi proizvajalcem boljšo ponudbo in izboljšane pogoje poslovanja. To jim omogoča možnost, da izboljšajo svoje življenje in načrt za njihovo prihodnost. Pravična trgovina ponuja potrošnikom učinkovit način za zmanjšanje revščine. Izdelek, ki ima Fair trade certifikat izpolnjuje standarde, ki so namenjeni za reševanje neravnovesje moči v trgovskih odnosih, nestabilnosti trgov in krivice konvencionalne trgovine. Vključeni so posamezniki- npr. kmeri, zadruge, hkrati morajo proizvajalci del zaslužka vlagati v skupnost – šolanje, zdravstveno oskrbo,…

FSC CERTIFIKAT

FSC (Forest Stewardship Council) podpira odgovorno gospodarjenje z gozdovi po vsem svetu.

Standard pokriva upravljanje z gozdovi tako, da preverja zakonitosti, zagotavlja dolgoročno socialno in gospodarsko blaginjo gozdnih delavcev, lokalnih skupnosti, spoštuje pravice avtohtonih ljudstev, ustrezno zaščiti ogrožena območja ter zmanjšuje okoljski vpliv sečnje,…

BLUESIGN

Bluesign® je vodilna organizacija za skrb za čisto okolje, zdravje ljudi, sistem proizvodnje, upravljanja… Bluesign ® standard pomeni, da so pri vsem; materiali, celotna proizvodnja (tudi poraba vode, energije pri produkciji)…, se pravi od prve nitke pa do končnega produkta, pri vsem tem so upoštevani strogi eko standardi, skrb za okolje in ljudi.

ÖKO-TEX

Öko-Tex je globalno združenje za enotno testiranje in sistem certificiranja za tekstilne surovine, polizdelke in končne izdelke v vseh fazah proizvodnje. Podeljujejo različne standarde, najbolj znani so Made in Green ter Standard 100. Gre za sistem testiranja škodljivih in prepovedanih sestavin (npr. rakotvorna barvila) ali nadziranja snovi s strani zakonodaje (npr. formaldehidi, težke kovine), snovi, za katere je že dokazano, da škodujejo zdravju, a po zakonu niso prepovedane (npr. pesticidi, barvila, ki sprožajo alergije) in druge parametre, ki vključujejo varnostne ukrepe, namenjene varovanju zdravja (npr. pH). Tekstilni izdelki se lahko potrdijo v skladu z Öko-Tex standardom 100 samo, če vsi sestavni deli izpolnjujejo zahtevane kriterije, brez izjeme. Preizkušen tekstilni izdelek ali pripomoček se razporedi v enega od štirih Öko-Tex razredov proizvodov, glede na namembnost uporabe artikla. Intenzivneje izdelek pride v stik s kožo, strožji ekološke zahteve mora izpolnjevati.

Materiali oblačil
Materiali oblačil

FAIR LABOR ASSOCIATION

FLA je združenje univerz, organizacij civilne družbe in družbeno odgovornih podjetih, ki so usmerjene v zaščito delavcev in njihovih pravic po vsem svetu. Zagovarjajo pravično in etično proizvodnjo, sistemsko in trajnostno reševanje delavskih pravic, transparentnost celotne verige proizvodnje,…

  • RESPONSIBLE DOWN STANDARD (RDS) zagotavlja, da je bilo perje, pridobljeno na etičen in trajnosten način.
  • RESPONSIBLE WOOL STANDARD (RWS) zagotavlja, da so bila volnena vlakna, pridobljena na etičen in trajnosten način.
  • 5 FREEDOMS OF ANIMAL WELFARE

Zavzemanje, da se vsem živalim zagotovi 5 temeljnih svoboščin za normalno življenje (hrana in voda, prostor, oskrba, spoštljiv odnos, normalen razvoj).

THE RESPONSIBLE PACKAGING MOVEMENT (RPM)

Mednarodno gibanje, ki ga je pričela prAna z namenom zmanjševanja plastične in druge embalaže ter rabo učinkovitejših metod embalažiranja izdelkov. Njihovi izdelki so se že od leta 2010 v posebni embalaži; izdelki so zviti po posebnem sistemu in oviti v rafijo ali v druge trajnostne materiale. Od leta 2010 so tako zmanjšali embalažo za 20 milijonov plastičnih vrečk. Od konca leta 2021 je cilj zagotoviti 100% pakiranje brez plastike – uporabljali bodo zvitke z rafijo in vrečke iz VELA papirja.

Materiali oblačil

ISO standardi

ISO standardi so mednarodni standardi kakovosti poslovanja organizacij, ki pripomorejo k varčnejši in prožnejši organizaciji. ISO 9001 – standard za vodenje kakovosti, ki temelji na 8 načelih (vzajemni odnos z dobavitelji, nenehno izboljševanje, vključevanje ljudi,…) , ISO 14001 - Sistem za učinkovito zmanjševanje vplivov organizacije na okolje. S standardom ISO 14001 organizacije dokazujejo svojo ozaveščenost in odgovornost do okolja.

Svet je tvoj izvir. Ohrani ga čistega.
 

 

Vsaj 1 dan v tednu nosite oblačila iz naravnih vlaken!

Kar nekaj naših objav je že bilo napisanih o naravnih materialih, o trajnostnem razvoju, o skrbi za naš planet in skrbi drug za drugega.

Konec koncev imamo v naši ponudbi prAno, katera je ena najbolj vestnih "zelenih" in trajnostnih proizvajalk tekstila. Njihov organsko pridelan bombaž, konoplja, modal,...ostali reciklirani materiali.... slovijo po udobni nošnji in kakovosti. Tu sta še Icebreaker in Odlo - fantastično perilo iz Merino volne. Alles Mooi z nogavicami iz Moherja in Merino volne.... Trajnostna Lafuma, z novo eko podobo.... in še in še... Skratka, naša ponudba je "čista" in pri nas si lahko izberete oblačila iz naravnih vlaken.

Malo za občutek - nekaj dejstev iz videa o naravnih materialih:

  1. tretji največji onesnaževalec na planetu je modna industrija
  2. v povprečju imamo 5x več oblačil kot naši dedki in babice
  3. do leta 2025 bomo imeli v povprečju 10x več oblačil kot naši dedki in babice - od tega naj bi bilo 95% umetnih vlaken
  4. 300 let nazaj je bilo 60% vsega tekstila iz Indije, kar pa se je zmanjševalo pod oblastjo Anglije. Ker se je industrija v Indiji sistematično zapirala, je zaradi tega umrlo 3 do 4 milijone ljudi v le 50ih letih

A Indija ima še vedno znanje za pridelavo tekstila. Če bi se stvari lotili pametno, na naraven način, lahko ponovno postane vodilna sila v pridelavi tekstila. Nazaj h koreninam. S pridelavo tekstila iz naravnih vlaken! Ta proces se mora začeti kmalu, hitro, kajti vse več mladih se loteva drugačnih poslov in "stara" znanja izginjajo. Obleke si moramo izbirati sami in jih "krojiti" na naše telo. Vsako telo je unikatno in naredimo si nekaj kar paše nam.

S tem korakom boste omogočili preživetje mnogim kmetom.

Kako lahko prispevaš k zdravemu in čistemu okolju? Odgovori se ponujajo sami!

  • Odgovorno ravnanje – od nakupov do uporabe in odpadkov
  • Manj je več!
  • Kakovost pred količino!
  • Podpiraj lokalna in trajnostna podjetja!
  • Sledi spremembam, informiraj sebe in druge – ter bodi zgled!
  • Podari oblačila, obutev, izdelke naprej!
  • Ekonomično ravnaj z vodo, pranjem, pralnimi sredstvi,…
  • Odgovorno nakupuj preko spleta – naroči le izdelek, ki ga resnično želiš in zmanjšaj obremenitev okolja s transportom, embalažo,…
  • Sledi in podpiraj organizacije, podjetja in posameznike, ki resnično živijo trajnostno in etično in ne le na papirju!
 
  1. Nedrseče nogavice na prste LowRise TEC Toesox
    Cena: 14,85 € Običajna cena: 16,50 €
  2. Torba za joga blazino Pune
    Ocena:
    100%
    Cena: 24,95 €
  3. Blazina za meditacijo v obliki lunce Zen
    Ocena:
    100%
    Cena: 39,95 €
  4. eKo SuperLite joga blazina 1.5mm (180cm)
    Ocena:
    100%
    Cena: 49,95 €

6 izdelkov


Naše trajnostne
blagovne znamke


Zakaj JogaLine?

Ocenjeno 4.9 od 5 na podlagi 441 ocen na

Pod imenom JogaLine se skriva mnogo več kot le joga. JogaLine - prva joga trgovina v Sloveniji.

Za vas poskrbimo za vse prijetne aktivnosti. Ponudba opreme za jogo,
joga blazine, pripomočki za jogo (vadri, trakovi),
pripomočki za meditacijo,oblačila za jogo in športne vadbe ...

Tu smo za vas. S kvalitetnimi in trajnostnimi produkti.
Imate vprašanje?

Kontaktirajte nas!

© 2024 JogaLine & Samana | Vse pravice pridržane