Reciklirani poliester – nekaj resnic!

Poliester je umetno vlakno izdelano iz premoga, vode, nafte in olj. Letno se proizvede 63 milijonov ton poliestra. In kar 49% vseh umetnih vlaken je poliester. Poliester se največ uporablja prav v tekstilni industriji.
Ko posežete po recikliranem poliestru pozitivno vplivate na uporabo omejenih virov. Seveda so tu prisotni še ostali pozitivni vplivi na okolje in ljudi, vpletene v proces proizvodnjo poliestra.

prana_banner

 

Formula za uspeh je preprosta:

  1. Zmanjšajte! (Zmanjšajte našo odvisnost od nafte. Z zbiranje plastenk prispevajte k zmanšanju odlagališč.)
  2. Ponovno uporabite! (Poliester, plastenke so že tu. S ponovno uporabo le teh ne posegamo oz. ne izkoriščamo dragocenih naravnih virih.)
  3. Reciklirajte! (Poliester se lahko nenehno reciklira – recikliranje brez razkroja. To pomeni zaprt sistem – le ponovno ga uporabimo in nato še enkrat in še enkrat in še in še.)

 

Ste vedeli?

Ste vedeli, da imate poliester skoraj zagotovo v vaši večerji? Ko uporabite morsko sol pri pripravi jedi, je v njej verjetno tudi poliester. Pred kratkim je raziskava o morski soli pokazala, da je 16 globalnih blagobnih znamk morske soli iz več kot osmih držav vsebovalo plastiko. Kar ni nič nenavadno, saj se letno v ocean “izliva” več kot 13 milijonov ton plastike. Za bolj nazoren prikaz – to je več kot masa 72.000 sinjih kitov!

rp3 Za bolj nazoren prikaz – to je več kot masa 72.000 sinjih kitov!

 

 

Ste vedeli kakšen socialni vpliv ima zbiranje odpadkov? Študija v mestih v Afriki, Aziji in Latinski Ameriki je pokazala, da je za 65% udeleženih v raziskavi, glavni vir dohodka gospodinjstev, zaslužek pri zbiranju odpadkov. In druga študija je pokazala, da so ti “zbiralci odpadkov” očistili cca 20% vseh odpadnih snovi v treh od šestih anketiranih mest.

 

Zato prispevajte tudi vi k boljšemu življenju na tem planetu. Sežite po recikliranih artiklih in ko le ti odslužijo svojemu namenu jih ponovno vključite v proces reciklaže. Naj se vrti ta naš svet!