KAJ JE JOGA? KAKO PRIČETI Z JOGO?

Športna oblačila & Zaha Hadid

Rojena v je bila Bagdadu leta 1950. Tam je tudi odraščala. Že okolica njenega otroštva (živela je v stabi stila Bauhaus šole) je vplivala nanjo. Bauhaus šola kot laboratorij nove bivalne kulture, v ospredju s funkcionalno, kakovostno bivalno enoto, seveda tudi čim manj obremenjajočo za okolje je že od svojega bila sinonom za moderno arhitekuro.

Zaha Hadid je najprej študirala matematiko, šele 1972 se je odločila za študij arhitekture. In že leta 1979 je v Londonu odprla svoj arhitekturni biro.   

Najbolj jo poznamo po zgradbi v Londonskem centru Aquatics – kar je tudi njena prva stavba Londonu. Izstopajo tudi  stavbe v Centru Hejdarja Alijeva v Bakuju in muzeju MAXXI v Rimu. Tudi muzej Messner Mountain Museum Corones, ki stoji na nadmorski višini 2275 v centru italijanskega smučarskega središča Kronplatz je vreden omembe. Plod njenega dela so tudi elegantna vzpenjača v Innsbrucku, operna hiša Guangzhou in na Kitajskem ter Dongdaemun Design Plaza v Seulu....njena dela srečamo na vseh koncih sveta. Resnično je pustila svoj pečat!

Njene zgradbe dajejo vtis kot da so brez začetka in konca. So večne!

Bila je prva ženska, britanska arhitektka, ki je prejela Pritzkejevo nagrado za arhitekturo leta 2004. Prejela je tudi največjo britansko nagrado za arhitekturo, Stirlingovo nagrado. In to kar dva krat leta 2010 in 2011. Britanska kraljica Elizabeta II, ji je za njeno delo v arhitekturi, podelila naziv »Dama«. Leta 2015 je postala prva ženska, ki je prejela Kraljevo zlato medaljo s strani Instituta za britansko arhitekturo (doslej je to edina ženska, ki je prejela to prestižno nagrado).

 

Odlo in Zaha Hadid Designs

Družba Zaha Hadid Desings posega tudi na področja izven arhitekture. Sodelujejo pri oblikovanju široke palete kosov nakita, oblačil, omejenih kosov pohištva,... ZHD začel dobivati novo perspektivo v modi. Natančneje, v funkcionalnih športnih oblačilih. Mi vam nudimo nekaj fantastičnih kosov oblačil Odlo, s podpisom Zaha Hadid Desings.

Športna oblačila Odlo s povsem novo perspektivo!

© 2024 JogaLine & Samana | Vse pravice pridržane