POLETNA RAZPRODAJA do -50%

Organski bombaž? Resnica?

Organski bombaž? Kakšen pa je bombaž, če ne organski? Lahko verjamemo zgodbam o naravni pridelavi? Vprašanja so na mestu, a odgovore lahko poiščemo.

Seveda je vsak bombaž organski, a ko govorimo o Organic Cotton, potem gre za besedno zvezo, ki je ne moremo jemati dobesedno. Morda bi bil boljši prevod ekološki bombaž. Toda »organski« se je prijel in jasno je, o čem govorimo: gre za naravno pridelan bombaž, brez pesticidov in herbicidov, brez monokultur, brez gensko spremenjenih semen, z manjšo porabo vode. Namesto sintetičnih se uporabljajo biološka gnojila, namesto namakalnih sistemov le naravne padavine in vodne danosti. Prelepo, da bi bilo res? Še ena marketinška akcija? Tako, kot pri vsaki podobni stvari! So primeri dobre in slabe prakse. Dejstvo je, da obstojajo neodvisne inštitucije, ki bedijo nad uporabo in zlorabo termina in vsebine. In dejstvo je, da je na voljo veliko informacij o vsem tem, vsak pa mora sam razbrati resnico, ki ji želi in hoče verjeti.

Organski bombaž? Resnica?

In kupec majice? Dobi še kaj, razen občutka, da se zaveda okoljske problematike pri proizvodnji oblačil? Da je morda celo nekaj storil za okolje? Vsekakor. Organski bombaž je prijetnejši na otip, trpežnejši in ne povzroča alergij. Vsaj dvakrat dober občutek, torej.
Če je organski bombaž alternativa konvencionalni proizvodnji bombaža, potem je njegova alternativa lahko –konoplja. Nekateri se namreč že poigravajo z idejo, da bi bombaž v prihodnosti lahko zamenjala industrijska konoplja. Proizvodnja te do sedaj diskriminirane rastline je zelo hvaležna za okolje: je odporna na sušo, raste lahko pod zelo različnimi pogoji, ni odvisna od namakanja, pesticidov in herbicidov … Skratka, negativen vpliv tudi v primeru množične proizvodnje je minimalen. Obenem so tudi oblačila iz konoplje zelo prijetna na otip, lahka, dihajoča in hladna. Odlična izbira za toplejši del leta.

In ko govorimo o celotnem procesu zdrava surovina – čista proizvodnja – minimalna embalaža – poštena trgovinapotem ne moremo spregledati, da so nekatere blagovne znamke pri stvari od vsega začetka, od ideje in prvih korakov dalje. prAna je nedvomno eden tovrstnih pionirjev.
(Avtor: Srečo Rehberger)

Nekaj o več materialih pri prAni...


Preberite si več

Kakšno oblačilo nosiš?

Vse, kar potrebuješ vedeti o tekstilnih vlaknih in materialih. Izbiraj varno in kvalitetno zase in za okolje.

Kakšno oblačilo nosiš?

Poglej več

Mini vodič po stilih joge

Katera joga je zame? Vsak stil joge prinese pozitivne učinke. Izberi sebi primerno.

Mini vodič po stilih joge

Poglej več

Joga za aktivne

Joga kot super dopolnilo pohodnikom, plezalcem, kolesarjem.

Joga za aktivne

Poglej več

 

Kako izbrati joga blazino

Iščete joga blazino in niste prepričani, katera je prava za vas? Joga blazine/podloge so iz različnih materialov, različnih dimenzij ter različnih cenovnih razredov... Vsaka ima svoj namen. In vsak stil joge ima svoje specifike. Za vas smo pripravili informativni vodič, ki vam bo pomagal izbrati najustreznejšo joga blazino; vašo sopotnico za vadbo.

Kako izbrati joga blazino

© 2021 JogaLine & Samana | Vse pravice pridržane