KAKO IZBRATI PRAVI BOLSTER ZA JOGO?

Organski bombaž? Resnica?

Organski bombaž? Kakšen pa je bombaž, če ne organski?

Lahko verjamemo zgodbam o naravni pridelavi? Vprašanja so na mestu, a odgovore lahko poiščemo.

Seveda je vsak bombaž organski, a ko govorimo o Organic Cotton, potem gre za besedno zvezo, ki je ne moremo jemati dobesedno. Morda bi bil boljši prevod ekološki bombaž. Toda »organski« se je prijel in jasno je, o čem govorimo: gre za naravno pridelan bombaž, brez pesticidov in herbicidov, brez monokultur, brez gensko spremenjenih semen, z manjšo porabo vode.

Namesto sintetičnih se uporabljajo biološka gnojila, namesto namakalnih sistemov le naravne padavine in vodne danosti. Prelepo, da bi bilo res? Še ena marketinška akcija? Tako, kot pri vsaki podobni stvari! So primeri dobre in slabe prakse. Dejstvo je, da obstojajo neodvisne inštitucije, ki bedijo nad uporabo in zlorabo termina in vsebine. In dejstvo je, da je na voljo veliko informacij o vsem tem, vsak pa mora sam razbrati resnico, ki ji želi in hoče verjeti.

Organski bombaž? Resnica?

In kupec majice? Dobi še kaj, razen občutka, da se zaveda okoljske problematike pri proizvodnji oblačil? Da je morda celo nekaj storil za okolje? Vsekakor. Organski bombaž je prijetnejši na otip, trpežnejši in ne povzroča alergij. Vsaj dvakrat dober občutek, torej.
Če je organski bombaž alternativa konvencionalni proizvodnji bombaža, potem je njegova alternativa lahko –konoplja.

Nekateri se namreč že poigravajo z idejo, da bi bombaž v prihodnosti lahko zamenjala industrijska konoplja. Proizvodnja te do sedaj diskriminirane rastline je zelo hvaležna za okolje: je odporna na sušo, raste lahko pod zelo različnimi pogoji, ni odvisna od namakanja, pesticidov in herbicidov … Skratka, negativen vpliv tudi v primeru množične proizvodnje je minimalen. Obenem so tudi oblačila iz konoplje zelo prijetna na otip, lahka, dihajoča in hladna. Odlična izbira za toplejši del leta.

In ko govorimo o celotnem procesu zdrava surovina - čista proizvodnja - minimalna embalaža – poštena trgovinapotem ne moremo spregledati, da so nekatere blagovne znamke pri stvari od vsega začetka, od ideje in prvih korakov dalje.
prAna je nedvomno eden tovrstnih pionirjev.

Organski bombaž - bombaž z vestjo

Trajnostni razvoj, uporaba organskih materialov in recikliranih materialov, skrb za okolje in ljudi je pri prAni že stalna praksa. Že njihovi prvi koraki leta 1992, so bili vrisani v takšno pot.

prAna je začela uporabljati organski bombaž že leta 1994. Vse od takrat se njihov delež organskega bombaža v kolekcijah povečuje.

Organic-Cotton prAna

Organski bombaž se odlično poda k celotni zgodbi prAne. Za njihov organski bombaž porabijo manj vode, učinkovito izkoriščajo deževnico, izločujejo gensko spremenjene organizme in škodljive kemikalije iz okolja in vaše omare.

3 področja, na katere lahko vpilivate, če se pri naslednjem nakupu odločite za organski bombaž

 Zemlja:

  • Zmanjšajte zakisljevanje zemlje (in vode) za 70%.
  • Obnovi življenje in biotske raznovrstnosti v tleh.

Voda:

  • Zmanjšajte porabo vode za namakanje za 91%.
  • Zmanjšajte ustvarjena “mrtva območja” z gnojili z naftno osnovo.

Ljudje:

  • Odpravite GSO iz vaše omare in prehrane (olje bombažnih semen!)
  • Pretvorite polja in kmetije v varne prostore za življenje in igranje otrok.
  • Naši otroci si to zaslužijo!

Organic-Cotton---prAna

Če se odločite za nakup kratke majice iz organskega bombaža boste privarčevali 436 litrov vode. To je približno toliko kot če bi se tuširali 57 minut.

Materiali znamke prAna


Preberite si več

Kakšno oblačilo nosiš?

Vse, kar potrebuješ vedeti o tekstilnih vlaknih in materialih. Izbiraj varno in kvalitetno zase in za okolje.

Kakšno oblačilo nosiš?

Poglej več

Mini vodič po stilih joge

Katera joga je zame? Vsak stil joge prinese pozitivne učinke. Izberi sebi primerno.

Mini vodič po stilih joge

Poglej več

Kaj je Joga?

Kako pričeti z jogo? Joga kot super dopolnilo pohodnikom, plezalcem, kolesarjem.

Joga za aktivne

Poglej več

© 2023 JogaLine & Samana | Vse pravice pridržane