KAJ JE JOGA? KAKO PRIČETI Z JOGO?

Organski bombaž: Kaj je in zakaj je pomemben?

 

Zakaj izbrati organski bombaž

Organski bombaž je odlična izbira za ljudi, ki želijo izbrati izdelke, ki so kakovostni, varni za okolje in zdravje.

 
 

Organski bombaž: Kaj je to in zakaj je pomemben?

Organski bombaž je vrsta bombaža, ki je pridelan brez uporabe sintetičnih pesticidov, herbicidov in umetnih gnojil. Namesto tega se uporabljajo naravne metode za zaščito rastlin pred škodljivci in boleznimi, kot so na primer kolobarjenje, gnojenje z organskimi gnojili in nadzor škodljivcev z biološkimi metodami.

 

Organski bombaž? Kakšen pa je bombaž, če ne organski?

Lahko verjamemo zgodbam o naravni pridelavi? Vprašanja so na mestu, a odgovore lahko poiščemo.

Seveda je vsak bombaž organski, a ko govorimo o Organic Cotton, potem gre za besedno zvezo, ki je ne moremo jemati dobesedno. Morda bi bil boljši prevod ekološki bombaž. Toda »organski« se je prijel in jasno je, o čem govorimo: gre za naravno pridelan bombaž, brez pesticidov in herbicidov, brez monokultur, brez gensko spremenjenih semen, z manjšo porabo vode.

Namesto sintetičnih se uporabljajo biološka gnojila, namesto namakalnih sistemov le naravne padavine in vodne danosti. Prelepo, da bi bilo res? Še ena marketinška akcija? Tako, kot pri vsaki podobni stvari! So primeri dobre in slabe prakse. Dejstvo je, da obstojajo neodvisne inštitucije, ki bedijo nad uporabo in zlorabo termina in vsebine. In dejstvo je, da je na voljo veliko informacij o vsem tem, vsak pa mora sam razbrati resnico, ki ji želi in hoče verjeti.

Organski bombaž? Resnica?

In kupec majice? Dobi še kaj, razen občutka, da se zaveda okoljske problematike pri proizvodnji oblačil? Da je morda celo nekaj storil za okolje? Vsekakor. Organski bombaž je prijetnejši na otip, trpežnejši in ne povzroča alergij. Vsaj dvakrat dober občutek, torej.
Če je organski bombaž alternativa konvencionalni proizvodnji bombaža, potem je njegova alternativa lahko –konoplja.

Nekateri se namreč že poigravajo z idejo, da bi bombaž v prihodnosti lahko zamenjala industrijska konoplja. Proizvodnja te do sedaj diskriminirane rastline je zelo hvaležna za okolje: je odporna na sušo, raste lahko pod zelo različnimi pogoji, ni odvisna od namakanja, pesticidov in herbicidov … Skratka, negativen vpliv tudi v primeru množične proizvodnje je minimalen. Obenem so tudi oblačila iz konoplje zelo prijetna na otip, lahka, dihajoča in hladna. Odlična izbira za toplejši del leta.

In ko govorimo o celotnem procesu zdrava surovina - čista proizvodnja - minimalna embalaža – poštena trgovinapotem ne moremo spregledati, da so nekatere blagovne znamke pri stvari od vsega začetka, od ideje in prvih korakov dalje.
prAna je nedvomno eden tovrstnih pionirjev.

 

Kaj so prednosti organskega bombaža?

Organski bombaž ima številne prednosti pred bombažem, ki ni pridelan na organski način.

 • Boljšo kakovost: Organski bombaž je pogosto bolj mehak in bolj trpežen kot bombaž, ki ni pridelan na organski način.
 • Bolje za okolje: Organski bombaž je pridelan na način, ki je manj škodljiv za okolje. Pri pridelavi organskega bombaža se ne uporabljajo sintetični pesticidi in herbicidi, ki lahko onesnažujejo zemljo, vodo in zrak.
 • Bolje za zdravje: Organski bombaž je pogosto varnejši za zdravje ljudi. Pri pridelavi organskega bombaža se ne uporabljajo sintetični pesticidi in herbicidi, ki so lahko strupeni za ljudi.

Kako je pridelan organski bombaž?

Pridelava organskega bombaža je zahteven proces, ki zahteva veliko truda in skrbi. Bombažnice, ki pridelujejo organski bombaž, morajo biti certificirane s strani neodvisne organizacije, kot je Mednarodna organizacija za certificiranje organskih proizvodov (IFOAM). Certificiranje zagotavlja, da je bombaž pridelan v skladu z strogimi standardi organskega kmetijstva.

 

 
 

Organski bombaž - bombaž z vestjo

Trajnostni razvoj, uporaba organskih materialov in recikliranih materialov, skrb za okolje in ljudi je pri prAni že stalna praksa. Že njihovi prvi koraki leta 1992, so bili vrisani v takšno pot.

prAna je začela uporabljati organski bombaž že leta 1994. Vse od takrat se njihov delež organskega bombaža v kolekcijah povečuje.

Organic Cotton Organski bombaž

Organski bombaž se odlično poda k celotni zgodbi prAne. Za njihov organski bombaž porabijo manj vode, učinkovito izkoriščajo deževnico, izločajo gensko spremenjene organizme in škodljive kemikalije iz okolja in vaše omare.

3 področja, na katere lahko vplivate, če se pri naslednjem nakupu odločite za organski bombaž

 Zemlja:

 • Zmanjšajte zakisljevanje zemlje (in vode) za 70%.
 • Obnovi življenje in biotske raznovrstnosti v tleh.

Voda:

 • Zmanjšajte porabo vode za namakanje za 91%.
 • Zmanjšajte ustvarjena “mrtva območja” z gnojili z naftno osnovo.

Ljudje:

 • Odpravite GSO iz vaše omare in prehrane (olje bombažnih semen!)
 • Pretvorite polja in kmetije v varne prostore za življenje in igranje otrok.
 • Naši otroci si to zaslužijo!

Organic-Cotton---prAna

Če se odločite za nakup kratke majice iz organskega bombaža boste privarčevali 436 litrov vode. To je približno toliko kot če bi se tuširali 57 minut.

Materiali oblačil

Kje lahko kupim organski bombaž?

Organski bombaž lahko kupite v številnih trgovinah, vključno z ekološkimi trgovinami, specializiranimi trgovinami za oblačila in spletnimi trgovinami. Pri nakupu organskega bombaža je pomembno, da preverite, ali je bombaž certificiran.

Organski bombaž je odlična izbira za ljudi, ki želijo izbrati izdelke, ki so kakovostni, varni za okolje in zdravje. Če iščete organski bombaž, je na voljo tudi v naši trgovini.

 
 1. Ženska jakna, bunda Eva Trespass
  Cena: 59,97 € Običajna cena: 99,95 €
 2. Seamless Leggings ženske pajkice Lotuscraft
  Cena: 56,21 € Običajna cena: 74,95 €
 3. Ženski športni top prAna Everyday Bra
  Ocena:
  100%
  Cena: 33,57 € Običajna cena: 55,95 €
 4. Športni modrček Tavi Noir, Tavi Bra
  Cena: 34,97 € Običajna cena: 49,95 €
 5. Ženske dolge hlače za jogo Organic Yoga
  Ocena:
  100%
  Cena: 58,46 € Običajna cena: 64,95 €

Naše trajnostne
blagovne znamke


Zakaj JogaLine?

Ocenjeno 4.9 od 5 na podlagi 448 ocen na

Pod imenom JogaLine se skriva mnogo več kot le joga. JogaLine - prva joga trgovina v Sloveniji.

Za vas poskrbimo za vse prijetne aktivnosti. Ponudba opreme za jogo,
joga blazine, pripomočki za jogo (vadri, trakovi),
pripomočki za meditacijo,oblačila za jogo in športne vadbe ...

Tu smo za vas. S kvalitetnimi in trajnostnimi produkti.
Imate vprašanje?

Kontaktirajte nas!

© 2024 JogaLine & Samana | Vse pravice pridržane