KAKO IZBRATI PRAVI BOLSTER ZA JOGO?

Joga - dopolnilo športnim treningom

Joga - iskano dopolnilo športnim treningom

O tem, kaj joga pravzaprav je, imamo zelo različne predstave, mnogim se zdi popolno nasprotje športa. Kljub temu pa se vedno pogosteje pojavlja v profesionalnem športu kot izredno pomemben del treningov. Joga ima večtisočletno zgodovino in njen namen res ni omejen le na fizično telo. Vadba joge vodi k izboljšanju zdravja in telesne pripravljenosti, uči nas notranjega zavedanja in sprostitve, skozi to pa dosežemo tudi dolgoročno pozitivno notranjo naravnanost.

Mnogi športniki se z jogo prvič srečajo ob rehabilitaciji poškodbe in presenečeni ugotovijo, da se jim je izboljšala gibljivost, moč in stabilnost, da so manj napeti in lažje obvladujejo psihološke pritiske, povezane s treningi in tekmovanji.

Dosegajo pa tudi boljše rezultate.

Eden svetovno najbolj znanih stilov joge, Iyengar joga, je priznan tudi zaradi svoje terapevtske naravnanosti. Pri izvajanju asan oziroma jogijskih položajev se osredotoča na njihovo pravilno izvedbo, ki jo z uporabo različnih pripomočkov (kvadrov, pasov, stolov, odej ipd.) lahko popolnoma prilagodimo potrebam posameznika. Vadba je tako lahko usmerjena k odpravljanju težav in poškodb, ali pa njihovemu preprečevanju. Odličen primer je Padma joga studio v Radovljici, v lasti certificirane učiteljice Iyengar joge, Kristine Suchy, kjer imajo pri delu s športniki zelo dobre odzive.

kristina_suchy_prana-24

Kristina Suchy / Padma joga studio

Šport je usmerjen k preseganju, ali pa vsaj ohranjanju, meja telesnih zmogljivosti. Po treningih za povečevanje moči ali hitrosti mišice sčasoma postajajo vedno trše in krajše, njihova gibljivost pa omejena. Trde in zakrčene mišice so slabše prekrvavljene, zaradi česar je slabša tudi njihova regeneracija – zato slabijo in se izčrpavajo, za enake dosežke je potrebno vedno več treninga. To vodi k poškodbam, pretreniranosti in izčrpanosti. Predvsem pri tekmovalnem športnem udejstvovanju pa so tudi psihološke zmogljivosti tiste, ki odločajo o rezultatih: osredotočenost in mirnost v ključnih trenutkih, vztrajnost, motivacija in pozitivna naravnanost.

Brez tega doseganje vrhunskih rezultatov ni mogoče.

Z vadbo joge kot dopolnilo treningom, športniki najdejo rešitev za vse to. Pri izvajanju jogijskih položajev namreč razvijemo zelo dobro zavedanje o svojem telesu: prej opazimo šibka, nestabilna ali zakrčena mesta, in natanko vemo, kaj naše telo potrebuje v različnih stanjih. Bolje se zavedamo meja svojih zmogljivosti in jih spoštujemo. Razvijemo boljšo stabilnost in koordinacijo, mišice in vezivna tkiva postanejo daljša in prožnejša, kar je ključno za regeneracijo in preprečevanje poškodb. Um postane bolj umirjen in osredotočen, tudi v najbolj napetih trenutkih, po naporih se hitreje umirimo, uravnovesimo in regeneriramo – telesno in psihično. 

Športni trenerji in športniki ugotavljajo, da je najbolj učinkovita kombinacija vadbe jogijskih položajev in dihalnih vaj oziroma pranajame. To je namreč odlična strategija za izboljšanje fizičnih in psihičnih sposobnosti v športu. Vadba in dihalne vaje spodbujajo izločanje protistresnih hormonov, kar je ključno za psihofizično regeneracijo po naporih, z obvladovanjem dihanja in koncentracije pa je mogoče znižati srčni utrip, in tako izboljšati vzdržljivost in stabilnost med največjimi psihičnimi in fizičnimi napori oziroma stresu. 

V Združenih državah je joga postala nepogrešljiv del treningov v mnogih košarkarskih ekipah v NBA, ameriškem nogometu, atletiki in triatlonu. V Sloveniji si joga takšno pot še utira, a je na to temo vedno več raziskovalnih del in člankov. Prvi slovenski športnik, ki je goreče zagovarjal dobrobiti joge, je bil Rok Petrovič, plezalka Martina Čufar je celo inštruktorica joge, z njo se ukvarjajo tudi nekateri prosti potapljači na dih, plezalci, surferji in kolesarji.

vadba_joge_prana_

Da bomo dosegli in izkoristili vse kar joga ponuja je pomembno, da se že pri prvih korakih obrnemo na strokovnjake, na prave učitelje. V zadnjem času so v Sloveniji joga studiji zrasli kot gobe po dežju in žal je med njimi premnogo takih, ki si ne zaslužijo svojega obstoja. In tudi naša zakonodaja je tu tako ohlapna in še nedefinirana, da to dopušča, a o tem kdaj drugič. 

Prav je, da nekaj trenutkov namenimo tudi izbiri prave blazine za vadbo in če je le mogoče, tudi oblačilom. Tako pri praksi joge, kot pri drugih fizičnih aktivnostih so oblačila in oprema pomembna. Mnogokrat mislimo, da za plavanje potrebujemo le kopalke in brisačo, za tek le copate, hlače in majico, za jogo staro brisačo in trenirko in podobno. Seveda je vse skupaj lahko tudi tako. A verjetno je tako lahko le v prvem, drugem poizkusu, ko še tipamo ali nam je izbrana dejavnost všeč ali ne. Ko se stvari lotimo malo bolj resno, pa je pri vseh dejavnostih dobro, da posežemo po primernih oblačilih in opremi. Pri praksi joge so na eni strani oblačila, na drugi primerna podloga, blazina za vadbo. Oboje, še posebej ta druga, joga blazina, je še kako pomembna, da položaje izvajamo povsem optimalno in smo usmerjeni le v vadbo in nič drugega.

Joga, pilates blazine:

Če se najprej dotaknemo blazin, kaj kmalu opazimo, da je med njimi precejšnja razlika. Že v ceni, kaj šele v materialu in ostalih podrobnostih. Pri nakupu blazine bodite pozorni na:

  • material: prav je da posegamo po naravnih materialih ali po tistih umetnih, kateri so čisti, ekološko neoporečni,biorazgradljivi, brez stupenih lepil ali drugih primesi. Konec koncev je naša koža kar veliko časa v stiku z blazino.
  • oprijemljivost: to pomembno lastnost zagotavljajo vsi proizvajalci. V praksi je seveda popolnoma drugače. A žal ni merila po katerem bi se lahko orientirali, ali bi lahko rekli kateri materiali so dobri, kateri ne. Določena blazina iz 100% kavčuka lahko drži nadvse dobro ali tudi ne. Morali boste verjeti prodajalcu oz. vašemu učitelju joge. Oz. vam v trgovini morajo dovoliti, da blazino tudi preizkusite.
  • konstrukcija, plastnost: dobro je, da je blazina sestavljena iz večih plasti. Pri prAni so našli odlično kombinacijo naravnega kavčuka ali biorazgradljivega TPE-ja na obeh zunanjih straneh in s sredico iz bombaža ali kavčuka. V tem primeru sredica preprečuje, da bi se blazina raztezala ali gubala pod nogami, rokami …
  • pore: pomembno je, da ima zunanja površina zaprte pore, tako naš znoj in druge morebitne tekočine ne pronicajo v notranjost blazine. Naša blazina je bakterijsko neoporečna in se ne navzame neprijetnega vonja.
  • dimenzije: najdite sebi in svoji vadbi primerno blazino. Tako glede dolžine in širine kot tudi debeline. Velika večina posega po mehkejših 5 mm debelih blazinah, izdelanih iz TPE materiala, katere nudijo udobje in odlično oblazinjenost. Bolj zahtevni običajno izbirajo med tanjšimi 4 ali 3 mm, izdelanimi iz kavčuka ali tudi TPE-ja. Te blazine so trše, nudijo še boljši oprijem, večjo stabilnost in omogočajo bolj precizno vadbo.

 

joga_blazine_prana-625x266

 

Sicer so v večini joga studijev pri nas blazine že tam, last studia. A pomislite le na to, koliko različnih ljudi pred vami, se je že znojilo na njih. In žal so v velikih primerih te blazine nizkega cenovnega razreda, brez ekološke note in za vadbo povsem povprečne. Zavest vadečih, da bi s seboj prinesli svojo blazino se krepi šele v zadnjih sezonah. A to bi morala biti praksa in ne izjema. Pomislite, da bi šli wellness in bi vam ponudili že uporabljeno brisačo?

Oblačila za jogo:

Tu je stvar sicer bolj preprosta, a še vedno pomembna. Vsekakor morajo biti oblačila udobna, raztegljiva, da v njih lahko izvajamo tudi najzahtevnješe asane. Da nam v položajih “na glavi” ne pada majica čez glavo in podobno. Pomembno je, da se med vadbo osredotočimo popolnoma le na asane in da nas nič ne odvrača od tega. Le kako bomo dosegli cilje, če bomo svojo pozornost morali usmerjati v nekaj kar nas moti, ovira.

Stil ali tip oblačil se razlikuje tudi med samimi vejami joge.

Pri iyengar jogi je pomembno, da vidimo položaj mišic na telesu, zato so pri tem stilu največkrat uporabljene kratke hlače ali oprijete pajkice in pri ženskah topi, nedrčki. Pozornost moramo nameniti tudi trakovom, da zaponka res drži in da se ne zvijajo. Pri hot yogi oz. vroči jogi, kjer je prostor segret na cc slabih 40 st. C in tudi vlažnost je precej visoka, prihaja do povečanega znojenja in tudi tu so praksa topi, nedrčki in kratke hlače, ter poleg blazine še brisača. Dobro je, da je brisača prijetna na otip, mehka, nežna ob stiku s kožo, hitrosušeča, nedrseča. Tovrstne »joga« brisače so lažje, se zložijo na manjši volumen kot navadne brisače iz frotirja, kar precej občutimo pri transportu.

Prana_sokol_2-2

Dobro je, da posegamo po naravnih, trajnostnih, ekološko čistih materialih, kot so organsko pridelan bombaž, konoplja, tudi volna, reciklirani poliester, Tencel®. V teh in njim podobnih materialih, se bo vaše telo počutilo dobro, stik s kožo bo prijeten in nežen, klima za vaše telo bo optimalna. Dobro je, da se oblačila hitro sušijo. Priporočljivo za ženske majice so integrirani nedrčki. Pomembno je, da šivi na oblačilih potekajo tako, da nas ne ovirajo, da se nam ne zajedajo v kožo. Običajno so proizvajalci to rešili s ploskimi šivi.   

oblacila_za_jogo_prana_-625x248

Oblačila za jogo, pilates in ostale športne aktivnosti

Pri jogi se še kako pokaže star in tolikokrat že uporabljen slogan:

vaša oblačila so vaša druga koža

zato bodite pozorni na izbiro pravih oblačil. In le s pravo izbiro oblačil in pripomočkov bo vaša pozornost lahko usmerjena le v vadbo in nič drugega. Torej popolnoma se prepustite vadbi, naj vas nič ne ovira pri tem. Le tako boste dosegli cilje. 

Za sladkorček le: eden izmed prAninh materialov se ne imenuje zamanj Nevaeh. Preverite to besedo nazaj in dobilo boste:heaven (nebesa/raj).    


Preberite si več

Kakšno oblačilo nosiš?

Vse, kar potrebuješ vedeti o tekstilnih vlaknih in materialih. Izbiraj varno in kvalitetno zase in za okolje.

Kakšno oblačilo nosiš?

Poglej več

Mini vodič po stilih joge

Katera joga je zame? Vsak stil joge prinese pozitivne učinke. Izberi sebi primerno.

Mini vodič po stilih joge

Poglej več

Kaj je Joga?

Kako pričeti z jogo? Joga kot super dopolnilo pohodnikom, plezalcem, kolesarjem.

Joga za aktivne

Poglej več

© 2023 JogaLine & Samana | Vse pravice pridržane