KAJ JE JOGA? KAKO PRIČETI Z JOGO?

Kaj je Joga? Kako pričeti z jogo?

 

Kaj je Joga? Kako pričeti z jogo?

Joga je celovit sistem, ki lahko pozitivno vpliva na vse vidike našega življenja. Če iščete način, kako izboljšati svoje zdravje in dobro počutje, je joga odlična izbira.

 
 

Kaj je joga?

Joga je starodavna indijska disciplina, ki se osredotoča na telesno, duševno in duhovno zdravje. Beseda "joga" izhaja iz sanskrtske besede "yuj", ki pomeni "združiti". V jogi se združujemo z našim notranjim jazom, z naravo in z univerzalno energijo. Danes obstaja veliko različnih vrst joge, ki so prilagojene različnim potrebam in ciljem. Raziskali bomo različne vrste joge

Vrste joge

 

Joga – pot k sebi

Človek je iskalec. Notranjega miru, zadovoljstva, radosti, zdravja, absolutnega. Vsakdo na svoj način išče ravnotežje med zunanjimi in notranjimi dejavniki, ki vplivajo na našo dobrobit. Sodobni ritem življenja prinaša vedno več izzivov pri doseganju osebnega zadovoljstva, dobrega počutja in zdravja, zato je pomembno, da najdemo oporo v nečem, kar nam pomaga ohranjati ravnotežje v življenju.

Nekateri posegajo po instant rešitvah, drugi se na podlagi spoznanja, da čarobne palice ni, lotevajo iskanja in 'polnjenja' notranjega zadovoljstva in boljšega počutja na bolj trajnosten in celosten način. Eden izmed takšnih načinov je praksa joge, ki se vse bolj uveljavlja kot učinkovit in holističen način za polnejše in izpolnjujoče življenje posameznikov.

Joga – pot k sebi

Joga pozitivno prispeva k dobrobiti posameznika na več nivojih - fizični, duševni, socialni, duhovni, saj predstavlja kompleksen holistični sistem. Ne moremo je definirati le kot znanost, filozofijo ali religijo.

Joga je predvsem izjemno premišljeno urjenje osebnosti, ki lahko človeku omogoči, da dozori in uresniči ves svoj potencial.

Obenem omogoča odgovore na temeljna življenjska vprašanja.

 

 
 

Prednosti joge

Joga je starodavni sistem vadbe, ki združuje telesne položaje, dihanje in meditacijo. Ima številne prednosti za zdravje in dobro počutje:

  • Izboljšana gibljivost: Joga pomaga izboljšati gibljivost sklepov in mišic, kar lahko olajša vsakdanje naloge in zmanjša bolečine v hrbtu in drugih delih telesa.
  • Izboljšana moč: Joga lahko pomaga okrepiti mišice, kar lahko izboljša drža in zmanjša tveganje za poškodbe.
  • Zmanjšanje stresa: Joga je učinkovit način za sproščanje stresa in tesnobe. Pomaga lahko umiriti um in telo ter izboljšati splošno počutje.
  • Zboljšano dihanje: Joga lahko pomaga izboljšati dihanje, kar lahko poveča energijo in izboljša splošno zdravje.
  • Zmanjšanje telesne teže: Joga lahko pomaga pri izgubi telesne teže, saj pomaga izboljšati metabolizem in mišično maso.
  • Izboljšano spanje: Joga lahko pomaga izboljšati spanec, saj pomaga sprostiti um in telo.
  • Znižanje tveganja za bolezni: Joga lahko pomaga zmanjšati tveganje za nekatere bolezni, vključno s srčnimi boleznimi, rakom in depresijo.
Joga je pot k sebi. Beseda »joga« izvira iz sanskrtske besede »yuj«, ki pomeni združitev/povezanost telesa, uma in duha s kozmično energijo. Joga je »Chitta Vritti Nirodah« (Joga Sutre, Patanjali), kar pomeni umiritev miselnih vrtincev.

Iz jogijske perspektive zdravje ne pomeni le telo brez bolezni, temveč pomeni holističen pristop do zdravja, v katerem so telo, um in duša integralni in medsebojno povezani deli. Predpostavlja dobro psihično, fizično in družbeno dobro počutje tudi v stresnih situacijah.

Joga tudi predpostavlja, da pride do porušenja ravnotežja v telesu, kar posledično pripelje do bolezni, zaradi motenega pretoka prane - življenjske energije, ki jo v preveliki meri porabljamo za naše omejene zaznave, ko naš um usmerjamo samo nase in ga omejimo, ko hlepimo po zunanjih predmetih ali ko manipuliramo z drugimi ljudmi.

Ko se osvobodimo omejujočega uma in ko uvedemo konsistentno prakso umirjanja uma, v nas nastane tišina in prostor za nove vzorce razmišljanja. Ustvarimo mentalno zdravje, ki je temelj za fizično zdravje.

Joga – pot k sebi

Večina bolezni današnjega časa je psihosomatskih, zato se je joga uveljavila kot eden izmed učinkovitih načinov za obvladovanje težav, povezanih s stresom, kot so npr. astma, diabetes, visok krvni tlak, srčno-žilne bolezni, gastritis, anksioznost, depresija in druge psihološke težave.

Ko govorimo o jogi kot o 'zdravilu, je to joga cikitsa, kar v sanskrtu pomeni postaviti se v bran in ukrepati proti bolezni. Joga ima številne zvrsti, ki jih delimo na štiri poglavitne:

  • bhakti joga (joga predanosti in pobožnosti),
  • karma joga (joga delovanja),
  • jnana joga (joga spoznanja oz. modrosti) in
  • radža joga (joga obvladovanja telesa in mišljenja).

Vrste joge

V sklop radža joge uvrščamo tudi hatha jogo, ki je na zahodu najbolj razvita. Beseda »hatha« je sestavljena iz dveh zlogov »ha« in »tha«, ki simbolično kaže na dva principa: sonce-luna, jin-jang, moški-ženski princip.

Cilj joge je uravnotežiti ta dva principa ter s tem prispevati k telesni, duševni in duhovni rasti.
 

Kako pričeti z jogijsko prakso?

Tistim, ki se prvič srečujejo z jogo, svetujemo, da se udeležijo začetnih tečajev joge (npr. hatha, iyengar, kundalini tip joge), na katerih boste postopoma spoznali osnovne asane, se usmerjali v njihovo pravilno izvedbo (najbolj pomemben element v izogib poškodbam) ter spoznali osnove pranajame – dihalnih tehnik in meditacije.

Pri izbiri najustreznejše joge je seveda pomemben tudi učitelj, ki naj ima ustrezno strokovno podlago in zadostne izkušnje poučevanja. V pomoč vam je lahko spletna stran Joga združenja Slovenija, kjer so zbrani vsi certificirani joga učitelji v Sloveniji.

Za tiste, ki ste se že spoznali z jogo, se lahko vključite v naprednejše tečaje ali pa preizkusite zahtevnejše jogijske prakse (ashtanga, vinyasa, acro joga, hot joga), ob upoštevanju vaših zmožnosti. Če vam je blizu petje, boste lahko spoznali tudi mantre – svete pesmi. Te so poleg uporabe muder – geste rok, ključni element pri kundalini jogi ali kirtan jogi in satsangih (druženjih).

Posamezniki z zdravstvenimi ali drugimi izzivi se lahko udeležujejo bolj usmerjenih jogijskih praks, npr. hormonalne joge, joge za nosečnice, restorativne joge. Te prakse upoštevajo specifike zdravstvenega stanja, se usmerjajo v izboljšanje posamičnih delov ali organov telesa in so po intenziteti nežnejše.

 

 
 

Kaj potrebujem za jogijsko prakso?

Potrebujete voljo, joga blazino, udobna oblačila, brisačko in čutaro z vodo. Večina studiev ima na voljo blazine za izposojo, vendar zaradi higiene in lastne domače prakse priporočamo, da si izberete svojo. Pri praksi joge se uporabljajo tudi različni joga pripomočki, ki so vam lahko v podporo pri izvajanju asan – kvadri, pasovi, bolsterji ...

Izdelki za jogo

Kaj potrebujem za jogijsko prakso

Joga torej ni namenjena le 'fleksibilnim' posameznikom, ki z lahkoto izvedejo položaj lotusa ali stoje na glavi. Pogosto to zmotno prepričanje marsikoga odvrne od prakse joge. A ravno to je njena prednost – primerna je za vse starosti, oba spola in za vsa telesa – tudi za tiste s poškodbami, zdravstvenimi omejitvami in drugačnimi filozofskimi nazori. Naj za konec opogumimo vse, ki oklevajo z jogijsko prakso, z modrostjo učitelja B.K.S. Iyengarja

»Joga je to, ko vsaka celica tvojega telesa poje pesem duše.

 

Joga blazine

Če se najprej dotaknemo blazin, kaj kmalu opazimo, da je med njimi precejšnja razlika. Že v ceni, kaj šele v materialu in ostalih podrobnostih. Pri nakupu blazine bodite pozorni na:

  • material: prav je da posegamo po naravnih materialih ali po tistih umetnih, kateri so čisti, ekološko neoporečni,biorazgradljivi, brez stupenih lepil ali drugih primesi. Konec koncev je naša koža kar veliko časa v stiku z blazino.
  • oprijemljivost: to pomembno lastnost zagotavljajo vsi proizvajalci. V praksi je seveda popolnoma drugače. A žal ni merila po katerem bi se lahko orientirali, ali bi lahko rekli kateri materiali so dobri, kateri ne. Določena blazina iz 100% kavčuka lahko drži nadvse dobro ali tudi ne. Morali boste verjeti prodajalcu oz. vašemu učitelju joge. Oz. vam v trgovini morajo dovoliti, da blazino tudi preizkusite.
  • konstrukcija, plastnost: dobro je, da je blazina sestavljena iz večih plasti. Pri prAni so našli odlično kombinacijo naravnega kavčuka ali biorazgradljivega TPE-ja na obeh zunanjih straneh in s sredico iz bombaža ali kavčuka. V tem primeru sredica preprečuje, da bi se blazina raztezala ali gubala pod nogami, rokami …
  • pore: pomembno je, da ima zunanja površina zaprte pore, tako naš znoj in druge morebitne tekočine ne pronicajo v notranjost blazine. Naša blazina je bakterijsko neoporečna in se ne navzame neprijetnega vonja.
  • dimenzije: najdite sebi in svoji vadbi primerno blazino. Tako glede dolžine in širine kot tudi debeline. Velika večina posega po mehkejših 5 mm debelih blazinah, izdelanih iz TPE materiala, katere nudijo udobje in odlično oblazinjenost. Bolj zahtevni običajno izbirajo med tanjšimi 4 ali 3 mm, izdelanimi iz kavčuka ali tudi TPE-ja. Te blazine so trše, nudijo še boljši oprijem, večjo stabilnost in omogočajo bolj precizno vadbo.

Vodič - Kako izbrati joga blazino

Blazine za jogo

Sicer so v večini joga studijev pri nas blazine že tam, last studia. A pomislite le na to, koliko različnih ljudi pred vami, se je že znojilo na njih. In žal so v velikih primerih te blazine nizkega cenovnega razreda, brez ekološke note in za vadbo povsem povprečne. Zavest vadečih, da bi s seboj prinesli svojo blazino se krepi šele v zadnjih sezonah. A to bi morala biti praksa in ne izjema.

Pomislite, da bi šli wellness in bi vam ponudili že uporabljeno brisačo?

Joga brisače

 

 
 

Oblačila za jogo

Tu je stvar sicer bolj preprosta, a še vedno pomembna. Vsekakor morajo biti oblačila udobna, raztegljiva, da v njih lahko izvajamo tudi najzahtevnješe asane. Da nam v položajih “na glavi” ne pada majica čez glavo in podobno. Pomembno je, da se med vadbo osredotočimo popolnoma le na asane in da nas nič ne odvrača od tega. Le kako bomo dosegli cilje, če bomo svojo pozornost morali usmerjati v nekaj kar nas moti, ovira.

Oblačila za jogo

Stil ali tip oblačil se razlikuje tudi med samimi vejami joge.

Pri iyengar jogi je pomembno, da vidimo položaj mišic na telesu, zato so pri tem stilu največkrat uporabljene kratke hlače ali oprijete pajkice in pri ženskah topi, nedrčki. Pozornost moramo nameniti tudi trakovom, da zaponka res drži in da se ne zvijajo.

Pri hot yogi oz. vroči jogi, kjer je prostor segret na cc slabih 40 st. C in tudi vlažnost je precej visoka, prihaja do povečanega znojenja in tudi tu so praksa topi, nedrčki in kratke hlače, ter poleg blazine še brisača. Dobro je, da je brisača prijetna na otip, mehka, nežna ob stiku s kožo, hitrosušeča, nedrseča. Tovrstne joga brisače so lažje, se zložijo na manjši volumen kot navadne brisače iz frotirja, kar precej občutimo pri transportu.

Oblačila za jogo

Dobro je, da posegamo po naravnih, trajnostnih, ekološko čistih materialih, kot so organsko pridelan bombaž, konoplja, tudi volna, reciklirani poliester, Tencel®. V teh in njim podobnih materialih, se bo vaše telo počutilo dobro, stik s kožo bo prijeten in nežen, klima za vaše telo bo optimalna. Dobro je, da se oblačila hitro sušijo. Priporočljivo za ženske majice so integrirani nedrčki. Pomembno je, da šivi na oblačilih potekajo tako, da nas ne ovirajo, da se nam ne zajedajo v kožo. Običajno so proizvajalci to rešili s ploskimi šivi.   

Oblačila za jogo

Oblačila za jogo, pilates in ostale športne aktivnosti

Pri jogi se še kako pokaže star in velikokrat že uporabljen slogan: vaša oblačila so vaša druga koža

Bodite pozorni na izbiro pravih oblačil. In le s pravo izbiro oblačil in pripomočkov bo vaša pozornost lahko usmerjena le v vadbo in nič drugega. Torej popolnoma se prepustite vadbi, naj vas nič ne ovira pri tem. Le tako boste dosegli cilje.

Za sladkorček le: eden izmed prAninh materialov se ne imenuje zaman Nevaeh. Preverite to besedo nazaj in dobilo boste:heaven (nebesa/raj).

 
  1. Ženska jakna, bunda Eva Trespass
    Cena: 59,97 € Običajna cena: 99,95 €
  2. Seamless Leggings ženske pajkice Lotuscraft
    Cena: 56,21 € Običajna cena: 74,95 €
  3. Ženska obleka prAna Pearl Isla
    Ocena:
    100%
    Cena: 49,98 € Običajna cena: 99,95 €
  4. Ženski športni top prAna Everyday Bra
    Ocena:
    100%
    Cena: 33,57 € Običajna cena: 55,95 €
  5. Športni modrček Tavi Noir, Tavi Bra
    Cena: 34,97 € Običajna cena: 49,95 €

 
 

Joga – dopolnilo športnim treningom

Joga je več kot le fizična dejavnost; ima tisočletno zgodovino in postaja izredno pomemben del profesionalnih športnih treningov. Poleg izboljšanja telesne pripravljenosti, vadba joge spodbuja notranje zavedanje in sprostitev, kar vodi do dolgoročne pozitivne notranje naravnanosti.

Športniki se vse pogosteje obračajo k jogi pri rehabilitaciji po poškodbah. Presenečeni ugotavljajo, da se poveča gibljivost, moč, stabilnost ter zmanjša napetost, kar olajša obvladovanje psihičnih pritiskov treningov in tekmovanj.

Eden izmed najbolj priznanih stilov joge, Iyengar joga, je terapevtsko naravnan in se osredotoča na pravilno izvedbo položajev. S pripomočki, kot so kvadri, pasovi in stoli, se prilagodi posameznikovim potrebam. Primer odlične prakse je Padma joga studio v Radovljici, kjer certificirana učiteljica Kristina Suchy dosega odlične rezultate s športniki.

Kristina Suchy - joga

Šport je usmerjen v preseganje telesnih meja, vendar lahko trdi treningi privedejo do trdih in skrčenih mišic. To vodi do slabše prekrvavitve, počasnejše regeneracije, poškodb, pretreniranosti in izčrpanosti. Psihološke zmogljivosti pa so ključne za uspeh v tekmovalnem športu. Joga kot dopolnilo treningom prinaša rešitve – izboljšuje zavedanje telesa, stabilnost, koordinacijo in regeneracijo telesa ter uma.

Brez tega doseganje vrhunskih rezultatov ni mogoče.

Športniki ugotavljajo, da kombinacija vadbe jogijskih položajev in dihalnih vaj (pranajama) najbolje deluje. To spodbuja izločanje protistresnih hormonov, ki so ključni za psihofizično regeneracijo. Obvladovanje dihanja in koncentracije pa znižuje srčni utrip, izboljšuje vzdržljivost in stabilnost med napornimi trenutki.

V Združenih državah je joga postala nepogrešljiv del treningov v mnogih športih, kot so košarka, ameriški nogomet, atletika in triatlon. V Sloveniji se jogi še utira pot, a je vse več raziskav o njenih dobrobitih. Prvi slovenski športnik, ki je zagovarjal jogijske koristi, je bil Rok Petrovič, medtem ko je plezalka Martina Čufar postala inštruktorica joge, ki jo prakticirajo tudi potapljači na dih, plezalci, surferji in kolesarji.

Vadba joge

Za maksimalen izkoristek joge je ključno, da se obrnemo na strokovnjake in izberemo prave učitelje. Število joga studiev v Sloveniji narašča, a je pomembno izbrati tiste, ki dejansko prispevajo k kakovostni praksi. Oprema, kot so ustrezne blazine in oblačila, je prav tako pomembna za optimalno izvajanje položajev in osredotočenost na vadbo.

 

 
 

Zakaj priporočamo jogo v naravi?

Pridobi moč, povečaj fleksibilnost in se hitreje regeneriraj! 

Pripravili smo nekaj asan - vaj iz joge, ki jih lahko izvedete zunaj v naravi in zato ne potrebujete nobenega pripomočka!

Asane so odlične za ogrevanje in raztezanje, s čimer zmanjšamo možnosti poškodb. So enostavne za izvedbo in celovite za vse mišične skupine in sklepe. Z zavestnim dihanjem, se tudi mentalno bolje pripravimo na nadaljnjo vadbo. Globlji učinek asan se doseže z redno, daljšo prakso joge (vsaj 1x tedensko).

Na fizičnem nivoju nam pomaga okrepiti mišice in sklepe, izboljšati zaznavo in koordinacijo telesa, povečati fleksibilnost in stabilnost ter prispeva k hitrejši regeneraciji. 

Na psihičnem nivoju prinaša večjo umirjenost, zadovoljstvo, samozavest, koncentracijo, če omenimo le nekaj pozitivnih učinkov. Praksa joge nudi gibanje v vse smeri, kar je dobra protiutež drugim vrstam gibanja (in obremenjevanju le določenih mišičnih skupin), kot je npr. plezanje, pohodništvo, tek, kolesarjenje ...

Kliknite na članek, ki smo ga pripravili za revijo Sokol.  Prikazane so super asane za enostavni razteg celotnega telesa. 

Joga za aktivne v naravi - Celoten članek iz revije Sokol

Oblačila za jogo in prosti čas trajnostnih blagovnih znamk prAna in Manduka.

Kaj je Joga? Kako pričeti z jogo?

 

 

Joga v Sloveniji

 

Ljubljana Living With Yoga

Splet okoliščin je ponovno potegnil na plano star film. Še vedno je prelep in pričara nasmeh na obraz, pa še muzika mmmm! 

 

 
 

Ljubljana Yoga Conference

V hotelu Mons je potekala že druga Ljubljana Yoga Conference (LYC). V štirih dvoranah so se odvijale delavnice velikih mojstrov joge. In seveda tudi najrazličnejši stili joge (Acroyoga, Thai Yoga Massage, Ashtanga Yoga, Iyengar Yoga ...) ter zveneča imena: Patric Broome, Erika Repassy, Almuth Kramer, Yiannis Andritos, Christine May, Lucie Beyer, seveda tudi naša zveneča imena Robert Honn, Robert Križaj, Tjaša Copot in še mnogi drugi.

LYC_AcroYoga_1

V soboto zvečer pa je v Monsu recnično mrgolelo ljudi. Dvorano je do zadnjega kotička napolnil Radhanath Swami in njegova uspešnica Pot domov. Mi smo bili prisotni med razstavljalci in nekaj utrinkov si lahko ogledate na FBju.

Imeli smo priložnost spoznati kar precej zanimivih ljudi, slišati veliko zanimivih zgodb in kot običajno, smo pridobili dragocene izkušnje. Hvala LYCju! Hvala Wari Om Yoga Photography za prečudovite fotografije!

Ljubljana Yoga Conference

 

Naše trajnostne
blagovne znamke


Zakaj JogaLine?

Ocenjeno 4.9 od 5 na podlagi 441 ocen na

Pod imenom JogaLine se skriva mnogo več kot le joga. JogaLine - prva joga trgovina v Sloveniji.

Za vas poskrbimo za vse prijetne aktivnosti. Ponudba opreme za jogo,
joga blazine, pripomočki za jogo (vadri, trakovi),
pripomočki za meditacijo,oblačila za jogo in športne vadbe ...

Tu smo za vas. S kvalitetnimi in trajnostnimi produkti.
Imate vprašanje?

Kontaktirajte nas!

© 2024 JogaLine & Samana | Vse pravice pridržane