Meditacija

Meditacija

Meditacija danes zajema različne tehnike pomirjanja, sproščanja, obnavljanja življenjske energije (či, ki, prana..), uravnovešanje duha in uma ter razvijanja sočutja, ljubezni, čuječnosti. Meditacija ne pomeni postati drugačna oseba, nova oseba ali celo boljša oseba. Gre za prakso ozaveščanja in pridobivanja objektivne perspektive o sebi in svetu. Pri meditac ... Preberi več >>

Izdelki 1 do 20 od skupaj 21

na stran

Stran:
  1. 1
  2. 2

Izdelki 1 do 20 od skupaj 21

na stran

Stran:
  1. 1
  2. 2

Meditacija

danes zajema različne tehnike pomirjanja, sproščanja, obnavljanja življenjske energije (či, ki, prana..), uravnovešanje duha in uma ter razvijanja sočutja, ljubezni, čuječnosti.

Meditacija ne pomeni postati drugačna oseba, nova oseba ali celo boljša oseba. Gre za prakso ozaveščanja in pridobivanja objektivne perspektive o sebi in svetu. Pri meditaciji se učimo opazovati misli ali občutke, brez presojanja. Želimo bolje prisluhniti svojemu notranjemu glasu in intuiciji, z namenom bolje raziskati in razumeti sebe. Meditacija prinaša številne zdravstvene (psihološke, nevrološke in kardiovaskularne) in druge učinke. Pozitivno vpliva na zmanjšanje stresa, tesnobe, depresije in bolečin ter prinaša več miru, čuječnost, izboljša samopodobo in dobro počutje.

V zahodnem svetu se tehnike delijo na 2 tipa, in sicer:

  • osredotočena meditacija – usmerjanje pozornosti na izbran predmet, dihanje, vizualizacijo ali besede, mantre, uporaba mala ogrlice;
  • mindfulness (čuječnost, ozaveščenost) meditacija – opazovanje 'potovanja' misli, občutkov, čustev, razpoloženja…z vidika zunanjega opazovalca, brez aktivnega vključevanja uma.

Kako in kje izvajamo meditacijo?

Lahko bi rekli, da meditacijo lahko izvajamo kadarkoli in kjerkoli, ne glede na situacijo, položaj, okolje. Namen meditacije je, da mir in čuječnost, ki ju želimo doseči s prakso meditacije, uporabimo oz. prenašamo v vsakdanje izzive. Praksa naj ne služi kot 'beg' pred življenjem, temveč naj bo del življenja. Pričnimo postopoma, z majhnimi koraki. Če smo začetnik, je smiselno pričeti v skupini, z vodeno meditacijo, saj nam bo v oporo pri gojenju vztrajnosti. Prostor, kjer meditiramo naj bo prijeten, udoben, miren. Lahko si ustvarite zen kotiček v vašem domu, lahko je to kotiček v naravi, studio,…kjerkoli se počutite varno in spročeno.

Izbiramo lahko med statično ali dinamično obliko meditacije. Pri statičnih oblikah meditacije je naše telo v mirovanju, večinoma se izvaja v sedečem položaju na tleh s pomočjo meditacijskih pripomočkov za sedenje (zafu, bolster, kvader), na stolu ali v ležečem položaju – npr. na joga blazini. Med statično obliko meditacije poskrbimo, da smo v udobnih in toplih oblačilih ter pokriti z odejo. Dinamična oblika meditacije vključuje nežno, mehko gibanje telesa – npr. meditativna hoja, qigong, vključevanje asan, naprednejših dihalnih tehnik.